Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Πρόκειται για Έλληνα που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική στα Χανιά

Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώθηκε σήμερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

ΠΟΥ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, πρόκειται για εμβολιασμένο με δύο δόσεις Έλληνα πολίτη που ήρθε από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Κατά την άφιξή του έκανε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο βγήκε αρνητικό.

Την επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε καθημερινά rapid test, τα οποία έβγαιναν αρνητικά. Τελικά στις 29 Νοεμβρίου το rapid test βγήκε θετικό και το PCR test στο οποίο υπεβλήθη έδειξε ότι είναι ύποπτο κρούσμα για μετάλλαξη Όμικρον.

Κατόπιν εξειδικευμένων ελέγχων που έγιναν επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί ότι πράγματι πρόκειται για κρούσμα της νέας παραλλαγής.

Το κρούσμα βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι του στα Χανιά. Έχει γίνει ιχνηλάτιση και δεν εντοπίστηκε άλλος θετικός. Ωστόσο όλα τα άτομα της ιχνηλάτισης έχουν μπει και αυτοί σε καραντίνα.

Ζαούτης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε επίσης και στα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Όπως είπε, δε γνωρίζουμε ακόμα πολλά, όπως για το αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση. 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. 
 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top