«Μπορεί να υπάρχει ήδη κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα»

1,5 φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα

Πολύ πιθανόν να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιώντας πως είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους»

Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος πέντε φορές πιο μεταδοτική. 

Εκτίμησε όμως πως η μεταδοτικότητά της πιθανόν να μειωθεί αργότερα, όπως έγινε και με τη Δέλτα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι διαφορές στα συμπτώματα με τη Δέλτα

«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη κι έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον», δήλωσε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση

Όσον αφορά στο αν τα εμβόλια καλύπτουν από τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δε θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid»

Δεν απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα μέτρα, καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. 

«Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί αν χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον. Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο», συμπλήρωσε.

Καπραβέλος: «Rapid test και στα μέσα μεταφοράς»

Τέλος όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τόνισε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση ως προς τα κρούσματα, κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. 

Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα. Θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2 εβδομάδες ακόμα και στους θανάτους, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top