Μετάλλαξη Όμικρον: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει «φρένο έκτακτης ανάγκης»

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με δωρεάν self test για όλους σκέφτεται η κυβέρνηση - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 29/11

Εντείνεται η ανησυχία και τη χώρα μας για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, με την Πολιτεία να παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Ελλάδα, όμως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της νέας επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και με μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. 

Κορωνοϊός: «Φρένο έκτακτης ανάγκης» ετοιμάζεται να πατήσει η ΕΕ

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, χθες στην έκτακτη σύνοδο των G7, η Ευρώπη είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει «φρένο έκτακτης ανάγκης», λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους»

Τι θα περιλαμβάνει το «φρένο» θα συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει και θα αναλύσει τα έως τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι διαφορές στα συμπτώματα με τη Δέλτα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, τη νοσηρότητα και το κατά πόσο την καλύπτουν τα υφιστάμενα εμβόλια. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε 10-15 μέρες και μέχρι τότε η κυβέρνηση χαράζει τη στρατηγική της. 

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid»

Αρκετοί, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, υπό τον φόβο μήπως πιεστεί κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Στην άκρη υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή. 

Μετάλλαξη «Όμικρον»: «Παράθυρο» για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους

Ανάμεσα σε αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για τους ανεμβολίαστους, ακόμα και αποκλεισμός τους από τους ανοιχτούς χώρους εστίασης. 

Δεν αποκλείεται, επίσης, η επέκταση της τηλεργασίας, ώστε να υπάρξει λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Χριστούγεννα με δωρεάν self test για το ρεβεγιόν σχεδιάζει η κυβέρνηση!  

Παράλληλα, ενόψει του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, συζητείται η χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ώστε να γιορτάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. 

Κορωνοϊός: Ζοφερή η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν ανησυχητικοί. Χτες οι θάνατοι έφτασαν τους 104, ενώ οι διασωληνωμένοι τους 657.

Ωστόσο, υπάρχει και η θετική πλευρά των πραγμάτων, καθώς καταγράφεται αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών. 

Eμβολιασμοί: Πάνω από 385.000 άτομα με την πρώτη δόση μέσα σε 16 μέρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε κατά τέσσερις μονάδες το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έκλεισαν ραντεβού. Έτσι το ποσοστό εμβολισμού από το 71% έφτασε στο 75%.

Θεμιστοκλέους: Από τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί η δυναμικότητα των εμβολιασμών

Όσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών, που είναι και οι πιο ευάλωτοι, τις τελευταίες 16 ημέρες οι εμβολιασμοί έφτασαν το 82,2%, καθώς «πείστηκαν» να κλείσουν ραντεβού 46.953 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, όμως απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top