Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον διαφέρουν από της Δέλτα

Τζανάκης στο star.gr: Προκαλεί περισσότερο μυαλγίες, χωρίς υψηλούς πυρετούς

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Σε ένα αγώνα δρόμου για να μελετήσουν και να ανακαλύψουν τι κρύβει η μετάλλαξη Όμικρον, που σκόρπισε πανικό στην παγκόσμια κοινότητα, έχουν επιδοθεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Μιλώντας στο star.gr ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι εν πολλοίς ακόμη άγνωστη. Από εμπειρικές συζητήσεις ή ανακοινώσεις γιατρών από τη Ν. Αφρική γνωρίζουμε ότι δημιουργεί διαφορετικά συμπτώματα περισσότερο κόπωσης και μυαλγυών, χωρίς υψηλούς πυρετούς και χωρίς σοβαρή νόσηση η οποία να οδηγεί στο νοσοκομείο.

Περαστικοί με μάσκες στην Ερμού εν μέσω πανδημίας

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα παραλλαγή Όμικρον (eurokinissi)

Ωστόσο, όλα αυτά είναι εμπειρικά και δε γνωρίζουμε σε έκταση ακόμη τα πράγματα, καθώς και σε ποιο βαθμό είναι νοσογόνος και θανατηφόρος», σημείωσε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο κινδυνεύουν οι διπλά εμβολιασμένοι

Μετάλλαξη Όμικρον: Το δυσμενές σενάριο που ανησυχεί τους επιστήμονες

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Τζανάκης εξήγησε τι είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία τους επιστήμονες στη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

«Μας ανησυχεί ότι σε δύο γονιδιακούς τόπους που υπάρχουν αυτές οι μεταλλάξεις, ο ένας συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ο άλλος δημιουργεί πιθανότητα για περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. 

Αυτό είναι και το δυσμενές σενάριο. Δηλαδή να είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός, να ξεφεύγει από τα εμβόλια, οπότε θα προσβάλλει και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ο τρίτος παράγοντας είναι να προκαλεί σοβαρή και θανατηφόρα νόσο περισσότερο από τη Δέλτα», είπε.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα εμβόλια θα φανούν αποτελεσματικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη. 

«Άποψή μου είναι ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης, και του θανάτου, αλλά ενδεχομένως θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μόλυνση, κάτι που έτσι κι αλλιώς το κάνει και η Δέλτα. Και η Δέλτα προσβάλλει εμβολιασμένους, απλά δεν τους προσβάλλει βαριά», πρόσθεσε.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid»

«Δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον πόλεμο με τη Δέλτα, περιμένοντας την Όμικρον»

Σχολιάζοντας την ανησυχία του κόσμου για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τζανάκης προέτρεψε τον κόσμο να συνεχίσει να εμβολιάζεται προκειμένου να θωρακιστεί αρχικά έναντι της Δέλτα, η οποία σαρώνει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας, όπως και τον υπόλοιπο πλανήτη. 

«Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος γίνεται με τη Δέλτα. Αυτή προκαλεί τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον πόλεμο περιμένοντας και την μετάλλαξη Όμικρον και τότε να πολεμήσουμε και τα δύο στελέχη μαζί. Θα αντιμετωπίσουμε και την Όμικρον, όποτε και αν τελικά έρθει, γιατί δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει κιόλας. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι υπόλοιποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί να κάνουν την τρίτη δόση», είπε χαρακτηριστικά.

Σκυλακάκης: Δεν έχουμε κανέναν λόγο να κλείσουμε μέσα τους εμβολιασμένους

Πότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων 

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις δείχνουν το επόμενο διάστημα μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όχι όμως και του αριθμού των θανάτων, που θα συνεχίσει να καταγράφεται υψηλός.

«Οι προβλέψεις για αυτό το κύμα δείχνουν ότι πάμε σε μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων και περιμένουμε αυτή την εβδομάδα και το επόμενο διάστημα, να δούμε μία ήπια μείωση.

Πλεύρης για μετάλλαξη «Όμικρον»: Θα έχουμε εικόνα σε 10-15 μέρες

Δυστυχώς όμως, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Η καμπύλη των διασωληνωμένων και των θανάτων χρονοκαθυστερεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, από αυτή των κρουσμάτων.  Αποσυμπίεση σε αυτούς τους δείκτες θα δούμε μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου ή ως τα Χριστούγεννα, να έχουμε φτάσει τις 20.000 νεκρούς. Σήμερα θα περάσουμε τις 18.000 πάντως...», είπε.

Ο κ. Τζανάκης κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει τους εμβολιασμούς (eurokinissi)

Όπως εξήγησε, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων είναι:

  • η φυσική νόσηση, καθώς μολύνονται πολλοί
  • ο εμβολιασμός, που προχωράει 
  • τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται, «όπως αυτά με τα rapid test στους ανεμβολίαστους, η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους κτλ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top