Μετάλλαξη Όμικρον: «Αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους»

Μετά τις 20/12 τα εμβόλια για παιδιά από 5 εώς 11 ετών στη χώρα μας

Ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για το στέλεχος B.1.1.529, το οποίο ονομάστηκε από τον ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον

Κορωνοϊός: 6.677 νέα κρούσματα σήμερα - 104 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

«Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό, που προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται επαναλοιμώξεις σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μάλλον μικρός. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι διαφορές στα συμπτώματα με τη Δέλτα

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, η «επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις» και πως ακόμη δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη.

Σχετικά με το αν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 νοσούντων στη νότια Αφρική. «Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες» είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο κινδυνεύουν οι διπλά εμβολιασμένοι

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας και υπογράμμισε την προτροπή του ΠΟΥ για επιτάχυνση του εμβολιασμού ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως η εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού. «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για τον έλεγχο του προβλήματος» ανέφερε. 

Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας και υπογράμμισε την προτροπή του ΠΟΥ για επιτάχυνση του εμβολιασμού ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σημείωσε ακόμη πως η εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού. «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για τον έλεγχο του προβλήματος» ανέφερε. 

«Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων, γεγονός σημαντικό για την προστασία από τη νόσο» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και εξήγησε ότι μελέτη σε 71 υγειονομικούς που έκαναν την αναμνηστική δόση φαίνεται πως ανέπτυξαν αντισώματα της τάξεως του 97,8%, δηλαδή υψηλότερα από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο.

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Μετά τις 20/12 τα εμβόλια στη χώρα μας

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών. Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στην ηλικιακή αυτή ομάδα. 

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης που χορηγείται σε μεγαλύτερους, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια. Όπως είπε, σύμφωνα με τα ευρήματα του EMA, από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, 1.305 έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, εκ των οποίων νόσησαν τρία που ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 695 που πήραν εικονικό φάρμακο, νόσησαν 16.

Στη χώρα μας, τα εμβόλια αυτά για τα παιδιά θα έρθουν μετά τις 20 Δεκεμβρίου και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα γνωμοδοτήσει αναλόγως τότε για το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. 

Όσον αφορά στις παρενέργειες ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και συνήθεις.  «Αυτό συνετέλεσε ώστε ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των ανεπιθύμητων παρενεργειών» κατέληξε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top