Κορωνοϊός: Ακαταδίωκτο για τους γιατρούς απέναντι σε μηνύσεις ανεμβολίαστων

Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

Στο «κόκκινο» πολλά νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 13/11

Την προώθηση ειδικής ρύθμισης για να προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που αγωνίζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενάντια της πανδημίας κορωνοϊού δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για να γλιτώσουμε τα Χριστούγεννα

Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την Covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Κορωνοϊός: Στα όρια του το σύστημα Υγείας – Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ωστόσο το προεδρείο του τόνισε πως θα βρεθούν οι γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Τι αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη, με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Κορωνοϊός: Αρνητές δε δέχονται τη βοήθεια των γιατρών – Πετάνε τα σωληνάκια

Η προτεινόμενη διάταξη είναι η εξής:

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

Πέθανε 51χρονη αρνήτρια: Επόπτης υγείας της είπε να φύγει από το νοσοκομείο

  • οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,
  • οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,
  • οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top