Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για να γλιτώσουμε τα Χριστούγεννα

Προσπάθεια να αποφευχθεί το lockdown

Το σχέδιο της κυβέρνησης για... κανονικά Χριστούγεννα - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 12/11

Δύσκολη αποστολή αποδεικνύεται η διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, ενώ τα νοσοκομεία, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα δέχονται ασφυκτική πίεση. Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην κλείσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Κορωνοϊός: Αρνητές δε δέχονται τη βοήθεια των γιατρών – Πετάνε τα σωληνάκια

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε πως εφαρμόζεται μια εξισορροπιστική στρατηγική ενόψει των Χριστουγέννων, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά έμποροι, επιχειρηματίες εστίασης και καταστήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να αποκλείσει περαιτέρω περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ώστε να αποσοβηθεί μια νέα επιδημιολογική έξαρση μέσα στις γιορτές. 

Εμβολιασμός: Στόχος να πειστούν οι άνω των 60 ετών

Πρώτιστο μέλημα κυβέρνησης και ειδικών είναι να πειστούν με κάθε τρόπο οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ειδικά όσοι είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Και αυτό γιατί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν σε περίπτωση που νοσήσουν να νοσηλευτούν και πιθανόν να φύγουν από τη ζωή. 

Κανονικά Χριστούγεννα ή lockdown; Το σχέδιο της κυβέρνησης 

Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε η κυβέρνηση δεν αποκλείει να επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρου μόνο σε όσους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου. 

Παράλληλα προχωρά η διαδικασία για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα, αν μέχρι τότε δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε καίριες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι. 

Νέα μέτρα: Πιθανή επέκταση και τα Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί είναι κατηγορηματικοί ως προς τη διατήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους που λήγουν στις 22 Νοεμβρίου και τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

ECDC: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα και 9 χώρες της Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως «πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Νέα μέτρα: Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται

Από χθες έχει αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, καθώς εκτός από την τήρηση των αποστάσεων, προβλέπεται η παρουσία ενός πελάτη ανά 9 τ.μ. (από τα 2τ.μ. μέχρι πρότινος).

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Πέθανε 51χρονη αρνήτρια: Επόπτης υγείας της είπε να φύγει από το νοσοκομείο

Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η πώληση από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή - κουρέα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά το φαινόμενο της «κομμωτικής κατ’ οίκον», το οποίο φαίνεται να ανθεί από πλευράς των ανεμβολίαστων.

Εκτός των παραπάνω μέτρων οι ειδικοί εισηγούνται και νέα μέτρα, τα οποία πιθανόν να οριστικοποιηθούν την επόμενη Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου. 

Ανεμβολίαστοι: Νέα προειδοποίηση για πιο «σκληρά» περιοριστικά μέτρα

Στη δέσμη ενός δεύτερου πακέτου ήπιων μέτρων, έχουν προταθεί:

  • η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία
  • η επαναφορά της τηλεργασίας,
  • η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • η χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • η σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών
  • η είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top