Κορωνοϊός: Στα όρια του το σύστημα Υγείας – Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

«Μαύρη» εκτίμηση για αύξηση των κρουσμάτων – θανάτων σε δυο εβδομάδες

Στα όρια του βρίσκεται στο Σύστημα Υγείας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», με τις εφημερίες να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. 

Στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης γιατρών, ενώ πέφτουν στη μάχη κι άλλες κλίνες ιδιωτικών κλινικών.

Με γεμάτη την Εντατική ξεκίνησε η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ, ενώ 4 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ! Για να αντέξει την πίεση των νέων εισαγωγών δεσμεύθηκαν και 30 κλίνες από την Α' Καρδιολογική. 

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Παπανικολάου, όπου την Παρασκευή έγιναν 55 εισαγωγές, ενώ και οι 36 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Ετοιμάζονται τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης γιατρών 

Για να αντέξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, υπολογίζεται ότι απαιτείται ενίσχυση με 100 γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής. Αν οι ιδιώτες δεν ανταποκριθούν ως τη Δευτέρα, θα λάβουν φύλλο επιστράτευσης.

«Μαύρη» εκτίμηση για αύξηση των κρουσμάτων – θανάτων σε δυο εβδομάδες 

Η Ελλάδα είναι μια από τις 10 χώρες, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ ανησυχητική» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων. Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα αυξηθούν κατά 50% τα κρούσματα, οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι.

Στα όριά του το σύστημα Υγείας

Το 4ο κύμα άρχισε να σαρώνει τη χώρα, ενώ βρισκόταν σε συνθήκες κανονικότητας. Έτσι, πέρα από τους ασθενείς με Covid, το σύστημα Υγείας καλείται να περιθάλψει και τα υπόλοιπα περιστατικά, που προφανώς δεν μπορούν να περιμένουν έως ότου υποχωρήσει η πανδημία. 

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο σύνολο της χώρας, φτάνει στο 90%. Στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, αγγίζει το 100%!

Στη «μάχη» πέφτουν εφεδρείες από ιδιωτικές κλινικές

155 κλίνες για περιστατικά Covid, 191 απλές κλίνες, 12 κλίνες ΜΕΘ κι άλλες 10 κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανοίγει παράθυρο για υποχρεωτική τρίτη δόση στους άνω των 60, προκειμένου να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως έγινε στη Γαλλία:

«Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στη χώρα μας». 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top