Σασμός: Το έθιμο που κλείνει τον κύκλο του αίματος

Τι σημαίνει η λέξη «Σασμός» και τι ορίζει το έθιμο της Κρήτης

Όλο το τελετουργικό του Σασμού μέσα από μαρτυρίες και αποκαλύψεις/ Βίντεο από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα 2/11/21

«Σασμός». Η άγνωστη - στο ευρύ κοινό- λέξη που μπήκε στην καθημερινότητά μας με αφορμή την ομώνυμη σειρά του Alpha. Έχει τις ρίζες της στην Κρήτη, αφού υπάρχει μόνο στην κρητική ορολογία και αποτελεί μια πράξη εθιμικού δικαίου με σκοπό να σταματήσει ένας κύκλος αίματος ή μια βεντέτα μεταξύ οικογενειών.

Η νέα ερωτική δραματική σειρά του Alpha έχει τον τίτλο «Σασμός»

Ουσιαστικά, ο «Σασμός» είναι το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για το τέλος μιας βεντέτας.Ο Σασμός είναι η συμφιλίωση, το «φίλιωμα», το «φτιάξιμο», το «σιάξιμο» ανάμεσα στις οικογένειες και επιτυγχάνεται μέσω ενός γάμου, μίας βάπτισης ή μιας κουμπαριάς. 

Πρόσφατα μια βάπτιση στο κατάστημα κράτησης Αγιάς Χανίων επισφράγισε τον σασμό μεταξύ του πατέρα του κοριτσιού και του νονού της, οι οποίοι είναι και οι δύο κρατούμενοι.

Τον Σασμό επιτυγχάνουν άνθρωποι της κοινότητας κοινής αποδοχής και υψηλού κύρους, των οποίων ο λόγος έχει βαρύτητα. Οι σασμάδες είναι οι «ειρηνοποιοί», οι «διαμεσολαβητές», αυτοί που φέρνουν κοντά τις δύο οικογένειες, που βρίσκονται σε «πόλεμο» ετών για διάφορους λόγους, όπως κτηματικές ή προσωπικές διαφορές. Σκοπός των σασμάδων είναι η «ένωση» χωρίς προσωπικά οφέλη ή κίνητρα, ενώ ο «Σασμός» μπορεί να επιτευχθεί μετά από προσπάθειες πολλών μηνών. 

Κρητικοί λένε πως χάρη των «Σασμών» έχουν σωθεί πολλές ζωές, αφού με αυτόν τον τρόπο κλείνουν κύκλοι αίματος και εκδίκησης, που περνούν από γενιά σε γενιά, και οι άνθρωποι συμβιώνουν σε ειρηνικές συνθήκες. 

Σασμός: Ποιοι ηθοποιοί παίζουν στη σειρά 

Το νέο σήριαλ, με γυρίσματα στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη. Το ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί, είναι αν μπορεί μια βεντέτα να τελειώσει και με έρωτα. Εκτός από το σενάριο και τη σκηνοθεσία, την επιτυχία της σειράς υπογράφει κι ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών. 

Το ζευγάρι που ερωτεύεται ενώ οι οικογένειες του είναι σε βεντέτα αποτελούν ο Ορφέας Αυγουστίδης (Αστέρης Σταματάκης) και η Αργυρώ Βρουλάκη (Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη). Οι οικογένειές τους βρίσκονται σε «πόλεμο» από όταν ο πατέρας του Αστέρη, ο ηθοποιός Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης σκότωσε τον πατέρα της Αργυρώς και του Πετρή, τον Μάρκο Βρουλάκη.

«Στην πρώτη μου ερωτική σκηνή ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί»

Σασμός: Ο προσωπικός Γολγοθάς του ηθοποιού Ζαχαρία Κεφαλογιάννη

Η καπετάνισσα Μαρία Τζομπανάκη (Καλλιόπη Σταματάκη) προσπαθεί να είναι μάνα και πατέρας για τους γιους της, Μαθιό και Αστέρη. Στηρίζει και καθοδηγεί όλη την οικογένεια του άντρα της. 

Μαρία Τζομπανάκη: «Από το 1999 έχω φτιάξει το μνήμα μου»

Ιδιαίτερα δημοφιλής χαρακτήρας είναι ο Μαθιός Σταματάκης, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Λάλος. Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του για τη Βασιλική (Μαριλίτα Λαμπροπούλου), τον οδήγησε στο να σκοτώσει τον ξάδελφό του Στεφανή Σταματάκη (Τάσο Νούσια). Μάρτυρας της δολοφονίας του Στεφανή είναι ο Μανώλης (Στρατής Χατζησταματίου), κολλητός φίλος του Νικηφόρου (Γιώργος Αμούτζας), γιος της Βασιλικής και του Στεφανή. 

Δημήτρης Λάλος: Η σύζυγος, η καταγωγή του και ο Σασμός!

Τάσος Νούσιας: Η ηλικία, η σύζυγος και η δολοφονία του Στεφανή στον Σασμό

Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Η ηλικία, ο σύζυγός της και ο Σασμός

Στρατής Χατζησταματίου: Η ηλικία, οι σπουδές του «Μανώλη» από τον Σασμό 

Ωστόσο, το μυστήριο της δολοφονίας του Στεφανή προσπαθεί να ξεδιπλώσει ο αστυνομικός διευθυντής Αντώνης Φραγιαδάκης, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Ήμελλος. Ο αστυνόμος του χωριού είναι επί πολλά χρόνια ερωτευμένος με τη Μαρίνα (Μαρία Πρωτόπαππα), χήρα του Βρουλάκη και μητέρα της Αργυρώς και του Πετρή. 

Δημήτρης Ήμελλος: Η Νομική, η ζωή στο οικοτροφείο και ο γιος του

Ξεχωριστοί είναι και οι ρόλοι της Στέλλας Καμαριωτάκη (Ευγενία Σαμαρά), δικηγόρου και πρώην αρραβωνιαστικιάς του Αστέρη,  της γιαγιάς Ειρήνης Βρουλάκη (Όλγα Δαμάνη), του παπά Μιχάλη (Μιχάλης Αεράκης) και της «κακιάς» Θοδώρας (Δανάη Παππά).

Όλγα Δαμάνη: Η καταγωγή της, οι σειρές που έπαιξε και ο γάμος που ακυρώθηκε

Δανάη Παππά: Η ηλικία, το ύψος και ο σύντροφος της «Θοδώρας» από τον Σασμό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top