Κρήτη: Αληθινός σασμός στη φυλακή - Μία βάπτιση συμφιλίωσε δύο οικογένειες

Κρατούμενος ο πατέρας και ο νονός της μικρής Γλυκερίας

Αποκλειστικά πλάνα από τη βάπτιση της Νεκταρίας στη φυλακή/ Βίντεο από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα 

Ένα ξεχωριστό μυστήριο τελέστηκε χθες, Κυριακή, στο Κατάστημα Κράτησης της Αγιάς Χανίων. Μία επτάχρονη βαπτίστηκε και έγινε ο συνδετικός κρίκος για τον «σασμό», το φτιάξιμο των σχέσεων, μεταξύ του πατέρα της, ο οποίος είναι κρατούμενος και του νονού της, επίσης κρατούμενου. 

Πέντε νονοί μύρωσαν τη νεοφώτιστη, δίνοντας της το όνομα Νεκταρία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ονισίμου, που βρίσκεται μέσα στη φυλακή. 

«Ίσως στην υπόλοιπη Ελλάδα να ακούνε ''σασμό'' και να γελάνε. Πριν, όμως, μπουν στη διαδικασία και να χλευάσουν, να καταδικάσουν, να έρθουν να δουν την καθημερινότητα τη δική μας. Για εμάς ο σασμός είναι ό, τι πιο πολύτιμο υπάρχει στην Κρήτη, γιατί αποφεύγουμε τραγικές καταστάσεις» δήλωσε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια, ο οποίος κλήθηκε από τους Μεσίτες του «σασμού» να τελέσει τη βάφτιση της μικρής Νεκταρίας. 

«Αισθάνομαι πιιο ασφαλής τώρα», είπε με χαμόγελο η μητέρα της μικρής Νεκταρίας, μετά το μυστήριο. 

Τι είναι ο σασμός 

Το θείο μυστήριο της εκκλησίας είναι το αποτέλεσμα του πανάρχαιου εθίμου που διατηρείται στην Κρήτη, αυτό του σασμού, του φτιαξίματος δηλαδή των σχέσεων μεταξύ οικογενειών που βρίσκονται σε μεγάλη διαμάχη, με άσχημες πολλές φορές εξελίξεις για τα μέλη των οικογενειών που εμπλέκονται.

Ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης, Γεώργιος Κονταξάκης, ανέφερε ότι ενώθηκαν δύο οικογένειες με την ευχή και ευλογία να αφήσουν πίσω τους όσα τους χωρίζουν και να πορευθούν εν ειρήνη, όταν πλέον θα βρεθούν ξανά ελεύθεροι στην κοινωνία των πολιτών. 

«Πήραμε μία πρωτοβουλία για να ενώσουμε δύο οικογένειες κτηνοτρόφων από χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, με διαφορές για χρόνια, στην οποία συμβάλανε πολλοί άνθρωποι. Μεσίτες, όπως τους ονομάζουμε στην Κρήτη, οι οποίοι ήξεραν πώς να διαχειριστούν μία κατάσταση δύσκολη. Ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο, αλλά πάντα επίκαιρο θέμα, αυτό του «σασμού»είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Στο καθολικό της εκκλησίας όπου τελέστηκε το μυστήριο, επικράτησε έντονη συναισθηματική φόρτιση, χαρά και πολλά χαμόγελα από τα μέλη των δύο οικογενειών, οι οποίες όπως ανέφερε ο κ. Κονταξάκης, «Με τον «σασμό» αυτό ανοίγει ένας φωτεινός δρόμος για το αύριο. Σήμερα έζησα τόσο προσωπικά όσο και οι παριστάμενοι κάτι τελείως διαφορετικό. Έντονα συναισθήματα, ανταμοιβή για την τεράστια προσπάθεια μας, δύο οικογένειες να μονιάσουν. Τεράστια αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, το θετικό πρόσημο της οποίας όπως εξελίχθηκε, θα βοηθήσει και τη δικαιοσύνη, η οποία θα κληθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να λάβει αποφάσεις για τους δύο άνδρες εμπλεκόμενους και κρατούμενους σε Καταστήματα Κράτησης». 

Στο Κατάστημα Κράτησης των πλέον 600 κρατουμένων, που όλοι ήθελαν να παραβρεθούν στη βάπτιση, επικράτησε η ατμόσφαιρα της ελπίδας, όπως τονίστηκε από μέλη των δύο οικογενειών.

«Από τους βασικούς πυλώνες ανθρωπιάς των Καταστημάτων Κράτησης σε όλη τη χώρα, είναι η ελπίδα και η προσμονή της επανένταξης του κρατούμενου στην κοινωνία ως υγιούς μέλους. Αυτό είναι η απόλυτη χαρά και δικαίωση για ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα, για τους συναδέλφους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για κάθε Κατάστημα Κράτησης ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Κονταξάκης 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top