Ελληνικά νησιά τότε και τώρα - Πόσο άλλαξαν μετά από 50 χρόνια;

Φωτογραφίες από Μύκονο, Σαντορίνη και Χανιά μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω

Εικόνες από τα ελληνικά νησιά / Eurokinissi - AP Images

Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο.Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι συνδυασμένο με τη θάλασσα, τους θαλασσινούς μεζέδες και τον ήλιο. 

Πέντε νησιά των Κυκλάδων εκθειάζει βρετανικό περιοδικό

Με την πάροδο του χρόνου -όπως είναι φυσικό- πολλά από τα νησιά μας άλλαξαν, εξελίχθηκαν και δε θυμίζουν σε τίποτα το πώς ήταν πριν από 50 χρόνια.

Οι παλιές φωτογραφίες του Associated Press από επτά ελληνικά νησιά φανερώνουν τη μεγάλη αλλαγή ανάμεσα στο τότε και το τώρα. 

1. Μύκονος

Η φωτογραφία με τους μυκονιάτικους ανεμόμυλους τραβήχτηκε το 1987 και σίγουρα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή εικόνα του κοσμοπολίτικου νησιού που «δεν κοιμάται ποτέ».

Η Μικρή Βενετία της Μυκόνου το 2020 γεμάτοι από τουρίστες / AP Images

2. Σαντορίνη

Το ιδιαίτερο νησί της Σαντορίνης με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1968. 

Η Σαντορίνη το 2009 / AP Images

3. Ρόδος

Η μεσαιωνική πόλη στην καρδιά της Ρόδου το 1948. Η φωτογραφία απεικονίζει την ανακατασκευή του μετά την καταστροφή που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου το 2014 / Eurokinissi

Η αρχαιότερη αγορά της Ρόδου το 1973 / AP Images 

4. Κέρκυρα

Οι δρόμοι της Κέρκυρας το 1961. Σήμερα, η Κέρκυρα αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους ταξιδιώτες, οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της.

Το Μον Ρεπό το 1965

Το 1864 η έπαυλη και οι κήποι του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος δωρίστηκαν από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος ονόμασε το κτήμα Mon Repos (Μον Ρεπό), δηλαδή «η ανάπαυσή μου». Μέχρι και το 1967 το Μον Ρεπό χρησιμοποιήθηκε από την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

Το Μον Ρεπό το 2002 / Eurokinissi

5. Πάτμος

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1988. Στην κορυφή του νησιού βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1988, γιόρτασε τα 900 χρόνια από την ίδρυσή της. Η παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης της Καινής Διαθήκης σε μια σπηλιά με θέα το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Πάτμος το 1999 / Eurokinissi

6. Τήνος

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1947 έξω από την Παναγία την Ευαγγελίστρια. Κάθε χρόνια χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται το νησί ακόμα και αυθημερόν για να επισκεφτούν την εκκλησία.

H Παναγία της Τήνου το 2020 / AP Images

7. Χανιά, Κρήτη 

Το 1947, τα Χανιά «έσφυζαν» από ζωή, με τους δρόμους να είναι γεμάτοι μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, τόσο τα Χανιά όσο και άλλες πόλεις της Κρήτης είναι γεμάτα φοιτητές λόγω των σχολών που υπάρχπυν στο νησί.

Τα Χανιά το 2011 / Eurokinissi
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top