Αλαλούμ στα φαρμακεία: Αντί για self tests παρέλαβαν rapid tests

Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί όταν είδαν συσκευασίες των 25 κι όχι ατομικά kit

Στα κάγκελα είναι από χθες οι φαρμακοποιοί, καθώς συνειδητοποίησαν, προς έκπληξή τους, ότι χθες δεν παρέλαβαν self tests, αλλά rapid tests και μάλιστα όχι σε ατομικές συσκευασίες, αλλά σε συσκευασίες των 25. 

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γ. Δαγρές, οι φαρμακοποιοί αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή από το υπουργείο.

Στα φαρμακεία τα self tests: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγησή του

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid tests κι όχι self tests. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test», είπε.

Αποκλειστικό: Έτσι είναι τα self-tests που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες

Όπως είπε οι φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να σπαταλήσουν πολλές εργατοώρες για να φτιάξουν οι ίδιοι τις ατομικές συσκευασίες που θα πάνε να προμηθευτούν μαθητές κι εκπαιδευτικοί, κάτι που θα επιβαρύνει τη λειτουργία των φαρμακείων ενώ δεν είναι και ασφαλές. 

Έφτασαν 1 εκατ. self tests στην Ελλάδα - Από αύριο στα φαρμακεία

Η τελική σύνθεση του kit, θα γίνει με υλικά που θα λαμβάνει ο φαρμακοποιός ένα-ένα, από 4 διαφορετικές συσκευασίες. Σε καθένα από αυτά τα 4 κουτιά περιέχονται:

  • 1ο κουτί: 25 πλαστικές επιφάνειες με παραθυράκια “control” και μία οπή για να μπαίνει το αντιδραστήριο (ταινίες)
  • 2ο κουτί: 25 βαμβακοφόροι στυλεοί (μπατονέττες) για τη λήψη του δείγματος
  • 3ο κουτί: 25 σωληνάρια διαλύματος εκχύλισης (μικρά σωληνάρια που περιέχουν το αντιδραστήριο)
  • 4ο κουτί: 25 πώματα, που προορίζονται για το σφράγισμα του σωληναρίου με το διάλυμα

Το σακουλάκι με το περιεχόμενο των υλικών του τεστ, θα παραδίδεται μαζί με ένα φυλλάδιο Α3 της εταιρείας Roche Diagnostics κι ένα ακόμα φυλλάδιο με έγχρωμες οδηγίες χρήσης της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.

Self-test: Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βγει θετικός

Πάντως το υπουργείο Υγείας, απάντησε πως δεν υπάρχουν ακόμη στην αγορά ατομικά kit self tests που να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και γι’ αυτό τα φαρμακεία προμηθεύτηκαν στις συσκευασίες με τα 25 τεστ. 

Self-test: Bήμα βήμα πώς κάνουμε στο σπίτι μας το τεστ για τον κορωνοϊό

Οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως η διαδικασία σύνθεσης των ατομικών κιτ θα είναι χρονοβόρα και επισφαλής, αφού τα υλικά που θα συνθέτουν το κιτ θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές αποστειρωμένες συσκευασίες και να διατίθενται στους πολίτες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top