Έφτασαν 1 εκατ. self tests στην Ελλάδα - Από αύριο στα φαρμακεία

Ποιοι έχουν προτεραιότητα και ποια είναι η διαδικασία

Αυριο θα ειναι στα φαρμακεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα self test- Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Έφτασαν το Σάββατο στη χώρα μας 1 εκατ. self tests και από αύριο, Τρίτη, θα ξεκινήσει η διανομή τους στα φαρμακεία σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα στην περιφέρεια. Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα αστικά κέντρα από Τετάρτη - Πέμπτη και στην περιφέρεια από την ερχόμενη Παρασκευή.

Self-test: Bήμα βήμα πώς κάνουμε στο σπίτι μας το τεστ για τον κορωνοϊό

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. 

self test

Έφτασαν στη χώρα μας τα πρώτα self tests

Προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, θα δοθεί στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 10 ημέρες μετά και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το ίδιο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, όλοι οι πολίτες στην Αγγλία θα μπορούν να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, με τη νέα αυτή κίνηση να αποσκοπεί στην παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας στη χώρα, καθώς η κοινωνία ξανανοίγει και η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Τι είναι τα self tests και πώς γίνονται

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ' οίκον και όχι στα φαρμακεία, τα οποία απλά  θα παραδίδουν την συσκευασία. Μέσα σε αυτή θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. 

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

self test φαρμακεία

Τα πρώτα self θα βρίσκονται από την Τρίτη στα φαρμακεία 

Self test: Η διαδικασία για τους μαθητές 

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.

 • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
 • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο
 • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
 • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης

Για ποιες κατηγορίες πολιτών είναι υποχρεωτικά τα self tests 

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται σε: 

 • ακτοπλοΐα και ναυτιλία
 • λιανεμπόριο
 • επιχειρήσεις
 • εστίαση
 • τουρισμό
 • μεταποίηση
 • δικαστήρια

Τι πρέπει να κάνουν όσοι βγουν θετικοί στο self test

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Self-test: Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βγει θετικός

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι - και οι εκπαιδευτικοί - για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. 

Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προσυμπτωματικοί ασθενείς,- θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες -  με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους  για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top