Αποκλειστικό: Έτσι είναι τα self-tests που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες

Ο καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος περιγράφει αναλυτικά πώς να τα χρησιμοποιούμε

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως από αύριο καταφθάνουν στα φαρμακεία τα self-test ανίχνευσης κορωνοϊού, που θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για τους πολίτες. Ένα εργαλείο, που όπως λενε οι ειδικοί, θα βοηθήσει και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέψουν στα θρανία τους.

Έφτασαν 1 εκατ. self tests στην Ελλάδα - Από αύριο στα φαρμακεία

Πώς θα κάνουμε όμως το self-test σωστά και μόνοι μας;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε αναλυτικά πώς μπορεί κανείς μόνος του εύκολα και σωστά να κάνει το τεστ.

Self-test: Bήμα βήμα πώς κάνουμε στο σπίτι μας το τεστ για τον κορωνοϊό

  • Ανοίγουμε πρακτικά τον στυλεό και τον τοποθετούμε στη μύτη γύρω στο 1 με δυο εκατοστά μέχρι να βρει αντίσταση
  • Αρχίζουμε και το γυρνάμε γύρω γύρω περιστροφικά μετρώντας μέχρι το 15 σε κάθε ένα ρουθούνι
  • Εκ των υστέρων ανοίγουμε φιαλίδιο και τοποθετούμε μέσα τον στυλεό που είναι μέσα στο διάλυμα και το περιστρέφουμε 10 φορές
  • Ανοίγουμε την κασέτα, η οποία έχει ένα σημείο στο οποίο θα ρίξουμε το δείγμα. Το υγρό πρέπει να φτάσει μέχρι το C για να είναι έγκυρο
  • Αν είμαστε θετικοί θα δούμε και μια δεύτερη γραμμή στο Τ

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου

Με νωρίτερη ημερομηνία την 12η Απριλίου εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την παραλαβή των self- test.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία για την τρίτη λυκείου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτον να δούμε μέχρι τέλος της εβδομάδας βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε ακόμα, δεύτερον να έχουν δοθεί εγκαίρως τα self- test σε όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς  και τρίτον να τηρούνται με αυστηρότητα οι αποστάσεις και η σωστή χρήση της μάσκας» σημειώνει ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top