Τα «όπλα» στη μάχη με τον κορωνοϊό: Εμβόλια, rapid test και σκληρά lockdown

Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00-5:00 Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

H αναμέτρηση με τον κορωνοϊό συνεχίζεται και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί και είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν πως τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα πυροδοτήσουν έκρηξη κρουσμάτων μετά τις γιορτές και πίεση στο ΕΣΥ.

Ο Ιανουάριος και ειδικά η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, θεωρούνται κρίσιμες από τους ειδικούς, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις. Ο ανώτατος όριος ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι 9, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προέρχονται από έως δύο οικογένειες μάξιμουμ.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων: Καμία αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας στις γιορτές

Ενδεικτικά ήταν τα λεγόμενα της Βάνας Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης. «Ανησυχούμε πολύ» δήλωσε ανοιχτά η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος και τόνισε πως «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Όπως εξήγησε, «οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια «μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων», η οποία, ωστόσο, αποτελεί την κρίσιμη μάζα, για να κάνει τη ζημιά.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα όπλα μπορεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Tα δύσκολα μετά τα Χριστούγεννα – «​​​Να μείνουμε μέσα ως 20/01»

Σαρωτικά και δωρεάν radid test

Aπό τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στη διάθεση των πολιτών θα είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα testing.gov.gr, για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό,

Συγκεκριμένα ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως οι έλεγχοι είναι δωρεάν, ενώ κύριος σκοπός της πλατφόρμας γίνεται με κύριο σκοπό τον περιορισμό του τρίτου κύματος.

Οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Δωρεάν τεστ κορωνοϊού: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr

Πιο αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση που θα έχει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ και αριθμό κινητού.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα μήνυμα με αριθμό επαλήθευσης. Όποιος επιλέγεται, θα λαμβάνει ένα νέο μήνυμα για το πότε και το πού θα κάνει το διαγνωστικό τεστ. Η παρουσία στο τεστ θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία. Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι έχουν συμπτώματα, καθώς θα πρέπει πρώτα να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους.

Αποκάλυψη Star: Στις 28/12 εμβολιάζονται Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα

Ξεκινά ο Πανελλαδικός εμβολιασμός

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων στις 26 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο, που θα έρθει, θα είναι αυτό της Pfizer, το οποίο – όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός – αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 22 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν αρχικά σε πέντε νοσοκομεία της Αθήνας και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτοι, που θα εμβολιαστούν, θα είναι «μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας» ειπε ο Πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του, αναμένεται να κάνουν το εμβόλιο στις 28 Δεκεμβρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο - Mάρτιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Χριστούγεννα: Μέτρα για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό στις γιορτές

Ρεβεγιόν το μεσημέρι και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Φέτος θα πρέπει να ξεχάσουμε το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπως το ξέραμε. Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω για τις γιορτές.

Όπως ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο κυκλοφορίας, ενοψει των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού αναστέλλονται. Ειδικώς για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις, με ανώτατο όριο εννέα συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο οικογένειες. Το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σκληρό lockdown και στην Κοζάνη από σήμερα – Τα μέτρα που ισχύουν

Σκληρά τοπικά lockdown όπου χρειαστεί

Ένα ακόμα μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αν χρειαστεί, είναι τα σκληρά τοπικά lockdown σε περιοχές που παρατηρείται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως ακριβώς συνέβη στη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα) αλλά και στην Κοζάνη.

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαια, Θάσος και Λάρισα, που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγγιάννη.

Οι περιοχές αυτές, όπως εξήγησε, έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δε βοηθάει καθόλου, αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top