Χριστούγεννα: Μέτρα για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό στις γιορτές

Ανησυχούν πολύ οι λοιμωξιολόγοι για έκρηξη κρουσμάτων τον Ιανουάριο

Δείτε στο video τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στις 18/12/2020 για τον κορωνοϊό

Η αντἰστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει και οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις γιορτές, καθώς φοβούνται ότι τα ρεβεγιόν αλλά και οι συναθροίσεις οικογενειών ή φίλων θα πυροδοτήσουν τον κορωνοϊό. 

Μαγιορκίνης: Πώς θα κάνετε αίτηση για δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Ανησυχούμε πολύ είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Η Παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, δεν έκρυψε την ανησυχία των ειδικών για τις ημέρες των γιορτών.

«Ανησυχούμε πολύ» δήλωσε ανοιχτά και τόνισε πως «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Όπως εξήγησε, «οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια «μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων», η οποία, ωστόσο, αποτελεί την κρίσιμη μάζα, για να κάνει τη ζημιά.

Κορωνοϊός: Οι περιοχές της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

Χριστούγεννα: Πώς θα προστατευτείτε στις γιορτές από τον κορωνοϊό

Το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του, ενημερώνει για τα μέτρα πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού ενόψει των γιορτών που πλησιάζουν. Ποια είναι αυτά:

 • Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5 - 2 μέτρων 
 • Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου 
 • Υγιεινή των χεριών 
 • Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) και ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων. 
 • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στον μέγιστο αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με προσπάθεια περιορισμού διάρκειας των κοινωνικών συναθροίσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού αναστέλλονται. Ειδικώς για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις, με ανώτατο όριο εννέα συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο οικογένειες. 

 • Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων 
 • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19 
 • Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα άτομα της ομάδας θα πρέπει να ακολουθούν τα ίδια μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με άτομα εκτός αυτής της ομάδας. 
 • Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων αυτοπεριοριστεί (από επαφές) κατά το δυνατόν προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα. 
 • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου. 
 • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται. 
 • Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί.
 • Άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ανεξάρτητα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση. 
 • Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας. 
 • Υπενθυμίζεται, τέλος, η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά. 

Δωρεάν τεστ κορωνοϊού: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης τα Χριστούγεννα

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται, καθώς τα άτομα παραμένουν σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους ενδεχόμενα μη επαρκώς αεριζόμενους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η κατανάλωση φαγητού και ποτού και οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση μεταξύ των ατόμων, και για λόγους ιδιαίτερης προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς οι συγκεντρώσεις των γιορτινών ημερών μπορεί να τους φέρουν σε επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα προστασίας.

Κορωνοϊός: Μειώθηκε ο αριθμός Rt - Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός

Κορωνοϊός: Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, η μετάδοση του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει υψηλή.

Η ενδεχόμενη πρόωρη διακοπή των περιοριστικών μέτρων, που έχουν τεθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, θα είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, αξιολογεί τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού ως «υψηλό» στον γενικό πληθυσμό και ως «πολύ υψηλό» στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι αγορές και οι μετακινήσεις, από τις οποίες -σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες ελλιπείς συνθήκες αερισμού των κλειστών χώρων- θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του ιού, εάν πραγματοποιούνται χωρίς την τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας. 

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top