Κορωνοϊός: Tα δύσκολα μετά τα Χριστούγεννα – «​​​Να μείνουμε μέσα ως 20/01»

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και θέλουν μεγάλη προσοχή

«Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως ο Ιανουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας και χρειάζεται προσοχή.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κάλεσε τον κόσμο να μείνει μέσα έως τις 20 Ιανουαρίου του 2021, αφού όπως είπε, τα δύσκολα την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, καθώς ο καιρός χαλάει και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης.

Μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΙ Καλημέρα, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΠΘ για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα μας, θα έχουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαια, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων: Καμία αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας στις γιορτές

Οι περιοχές αυτές, όπως εξήγησε, έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δε βοηθάει καθόλου, αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού». 

Προς το παρόν πάντως είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης σύμφωνα με τον κύριο Σαρηγιάννη. Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι  ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.

«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενο, με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

Χριστούγεννα: Μέτρα για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό στις γιορτές

Τι είπε ο Σαρηγάννης για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, είπε πως «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή».

Επιπλέον τόνισε υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

O καιρός των Χριστουγέννων: Έρχονται καταιγίδες και μετά παγωνιά

Καπραβέλος για κορωνοϊό: Περιμένουμε αύξηση της νοσηρότητας

Με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου συμφώνησε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, τονίζοντας πως «ακόμα είμαστε ανήσυχοι».

«Παρόλο που έχει πέσει ο αριθμός των εισαγωγών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς φαίνεται ότι ο ιός μπήκε μέσα στα σπίτια μας. Άρα, περιμένουμε αύξηση της νοσηρότητας και πίεση στο ΕΣΥ. H αύξηση της κινητικότητας στην περίοδο των γιορτών φοβούμαστε ότι θα πυροδοτήσει τη νοσηρότητα».

Χριστούγεννα: Μέτρα για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό στις γιορτές

Ο κος Καπραβέλος σημείωσε ότι οι γιατροί αναμένουν αύξηση της νοσηρότητας, λέγοντας ότι μας ανησυχούν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ζητώντας ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Πρόσθεσε τέλος, πως λόγω των μέτρων της μάσκας και της απόστασης και του αντιγριπικού εμβολιασμού, έχουν μειωθεί τα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top