Κορωνοϊός: Σε «πόλεμο» η Θεσσαλονίκη – Στο 89% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε άλλες περιφέρειες, αν χρειαστεί

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πόλεμο. Σε πόλεμο με τον κορωνοϊό, καθώς μόνο χθες ανακοινώθηκαν 828 νέα κρούσματα, την ώρα που τα νοσοκομεία «στενάζουν» και οι ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες. 

Κικίλιας: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να επιπεδωθεί η καμπύλη

Πόσες ΜΕΘ για κορωνοϊό υπάρχουν στα νοσοκομεία 

Η μάχη των κλινών για ασθενείς με covid-19 είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 4.773.

Αυστηρότερο lockdown από σήμερα το βράδυ

Οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 496. Από αυτές χθες οι 335 ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές. Η πίεση του συστήματος υγείας είναι τρομερή. Η πανελλαδική πληρότητα αγγίζει το 67%, όμως η πληρότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη άγγιζε μέχρι χθες το 89%, όμως σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς μόλις 8 ΜΕΘ Covid-19 είναι κενές. Αύριο όμως αναμένεται να ανοίξουν 19 νέες κλίνες και υπαρχουν και 50 αναπνευστήρες.  Στην Αθήνα οι κενές ΜΕΘ Covid είναι  45.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», πριν από τη χθεσινή εφημερία, νοσηλεύονταν 130 ασθενείς με κορωνοϊό. Η εφημερία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί και ήδη μέχρι τις 08:00 είχαν ανακοινωθεί 67 νέα θετικά κρούσματα και 25 ύποπτα. 

Τα τρία νέα μέτρα που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι με την κυβέρνηση 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλιας Κικίλιας, ανακοίνωσε πως μόνο στο «Ιπποκράτειο» θα προστεθούν 15 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ ήδη μετατρέπονται χειρουργικές αίθουσες σε κλίνες ΜΕΘ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα. 

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο μπορεί να περιθάλψει για απλή νοσηλεία 180 ασθενείς με κορωνοϊό και ήδη νοσηλεύονται 177, ενώ η ΜΕΘ είναι πλήρης. Ήδη δηλαδή μόνο στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται συνολικά 187 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζομένους, ετοιμάζεται το σχέδιο των αεροδιακομιδών, πιθανόν και από το Σάββατο, αν το σύστημα δεν μπορέσει να περιθάλψει άλλους ασθενείς. Έτσι σύμφωνα με αυτό ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας θα πρέπει μεταφέρονται σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα που θα έχουν ελεύθερες κλίνες. 

«Σχεδόν σε κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης υπάρχει κι ένα κρούσμα»

Ίδια εικόνα και στο ΑΧΕΠΑ. Η Ελένη Μπακιρλή , νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως οι μονάδες COVID-19 είναι γεμάτες.

«Από σήμερα δόθηκαν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ σε μη COVID που δίνονται σε περιστατικά COVID. Θα προστεθούν άλλες δύο. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, όλοι μας είμαστε φοβισμένοι, δέχεται παρά πολύ μεγάλη πίεση το ΕΣΥ. Οι περισσότεροι υγειονομικοί υπάλληλοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προστίθενται συνάδελφοι σε καραντίνα και συνάδελφοι που πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού», είπε

Η διοίκηση και στελέχη του ΕΚΑΒ εκκενώνουν κλινικές για να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19 και έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για να εξασφαλιστούν κλινικές και από άλλα νοσοκομεία όπως πχ της Κατερίνης, της Χαλκιδικής και της Καβάλας. 

Παράλληλα το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο θα νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με covid-19, ενώ κομβική αποδεικνύεται η συνεργασία με τις ιδιωτικές δυνάμεις της υγείας στην περιοχή, που θα συνεπικουρούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ελλείψεις σε ΜΕΘ, αλλά και ελλείψεις σε γιατρούς

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία είναι η έλλειψη αναγκαίου ιατρικού προσωπικού. 

Κορωνοϊός Ελλάδα: «Έσπασε» και το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων- 50 νεκροί!

«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ χθες η κυρία Κοτανίδου.

Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από γιατρό - Διασωληνώνουμε 40χρονους

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει απευθύνει έκκληση στα 4. 221 μέλη του που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά πληροφορίες έως χθες αργά το απόγευμα 175 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top