ΔΟΕ στο star.gr: Aνέτοιμα τα σχολεία- Άφαντα τα παγούρια και οι μάσκες

«Το κράτος μας πετάει ευθύνες για τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Τρούλη αντιπρόεδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Ανέτοιμα είναι τα σχολεία να υποδεχθούν τους μαθητές, καθώς μία ανάσα πριν από το πρώτο κουδούνι της Δευτέρας, δεν έχει ληφθεί κανένα από τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την προάσπιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπως καταγγέλλουν οι δάσκαλοι. 

«Στα περισσότερα σχολεία δεν έχει πάει μέχρι και αυτή τη στιγμή το υλικό. Υπάρχουν δήμοι οι οποίοι έχουν παραλάβει τα παγούρια και τις μάσκες, αλλά δεν έχουν μοιράσει το υλικό στις σχολικές μονάδες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δεν τα έχουν καν παραλάβει», είπε ο Γιώργος Τρούλης, αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ).

Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωσε, τα σχολεία ανοίγουν με το παγουρίνο και δύο πάνινες μάσκες, σαν να βρισκόμαστε σε μια κανονική συνθήκη.

Σχολικά είδη: Τσάντες- Παγούρια- Μάσκες και... χαρούμενα αντισηπτικά

Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι δεν λαμβάνεται ούτε η απόσταση ως μέτρο προφύλαξης των μαθητών στα τμήματα, δηλαδή το αραίωμα των τάξεων με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, όπως ίσχυσε μετά την καραντίνα.

Δυστυχώς 25 μαθητές σε 30- 35 τμ δεν αποτελεί συνθήκη προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρούλη, το ίδιο ακριβώς ζήτημα με τη μη τήρηση των απαραίτητων φυσικών αποστάσεων, ισχύει και με τις μετακινήσεις των μαθητών σε πάρα πολλές επαρχιακές περιοχές.

«Βλέπουμε μαθητές να συνωστίζονται μέσα σε λεωφορεία όλων των ηλικιακών ομάδων», είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό δύο μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Καμία εκπαίδευση για τη χρήση μάσκας στους εκπαιδευτικούς

Αν και οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να δείξουν στους μαθητές την ορθή χρήση μάσκας, δεν έχει υπάρξει για την ώρα καμία σχετική επιμόρφωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ.

«Έχουν σταλεί μόνο κάποιες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσει ο εκπαιδευτικός by the book, οι οποίες αφορούν τους κανονισμούς χρήσης μάσκας στο σχολείο. Καλούμαστε εμείς να παίξουμε και το ρόλο των ανθρώπων που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στα  υγειονομικά ζητήματα αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης, που δεν μας αναλογεί και αν είχαμε την επιλογή δεν θα το αναλαμβάναμε», σημείωσε ο κ. Τρούλης.

Μάσκα στο σχολείο: Οδηγίες για να πείσουμε τα παιδιά μας στο star.gr

Την ίδια ώρα, προβληματισμό στη ΔΟΕ προκαλεί και η χρήση των δύο πάνινων μασκών σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των μαθητών.

«Όταν ένας μαθητής φοράει τη μάσκα και θα πρέπει να τη βγάζει στο διάλειμμα, πρέπει να υπάρχει μία ασφάλεια στο πώς θα γίνει αυτό. Είχαμε προτείνει μάσκες μίας χρήσης. Δυστυχώς το υπ. Παιδείας θεωρεί ότι οι δύο πάνινες μάσκες μπορεί να διασφαλίσουν αυτό ακριβώς», είπε.

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα: Στις 08:15 το πρώτο κουδούνι

Καμία ιχνηλάτηση στα σχολεία με κρούσματα

Την ίδια ώρα ανασφάλεια επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε ό,τι έχει να κάνει με το τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχολικές μονάδες. 

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η κατεύθυνση από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας είναι να κάνουν τεστ Covid, μόνο όσοι έχουν συμπτώματα, μπαίνοντας παράλληλα στην απαραίτητη καραντίνα. 

«Οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα παραμένουν στις σχολικές μονάδες, χωρίς να προβλέπεται ιχνηλάτηση», είπε ο κ. Τρούλης. 

Αύριο οι μάσκες στα σχολεία της Αττικής: Μία για κάθε μαθητή

Όπως εξήγησε, αυτή η αντιμετώπιση είναι εντελώς αντίθετη σε σχέση με ό,τι ίσχυσε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οπότε όταν καταγράφονταν ένα κρούσμα έκλεινε η σχολική μονάδα και γινόταν ιχνηλάτηση.

«Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι μετακινούνται σε δύο, τρία ή ακόμη και περισσότερα σχολεία γεγονός που θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες, σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Τρία κρούσματα σε σχολεία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι

Σήμερα προέκυψε ένα νέο θετικό κρούσμα εκπαιδευτικού στην Αγία Παρασκευή το οποίο ήρθε να προστεθεί σε αυτά των προηγούμενων ημερών. 

«Υπάρχει ένα κρούσμα εκπαιδευτικού στο Ρέθυμνο, ένα στην Καλλιθέα, δύο κρούσματα στο Περιστέρι εκ των οποίων το ένα αφορά άτομο που εργάζεται στην καθαριότητα και ήρθε σε επαφή με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς όταν πήγε να καθαρίσει το σχολείο, χωρίς να ακολουθήσει ιχνηλάτηση», ανέφερε ο κ. Τρούλης.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Να μη γίνει το σχολείο χώρος αντιπαράθεσης εκπαιδευτικών- γονιών

Την ίδια ώρα που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς τα προβλεπόμενα μέτρα δεν έχουν ακόμη ληφθεί, σύγχυση στην ελληνική κοινωνία προκαλούν και οι αντιφατικές δηλώσεις της επιστημονικής κοινότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των σχολείων. 

«Άλλα λέει η Eπιτροπή των λοιμωξιολόγων, άλλα βλέπουμε να αναφέρουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, όπως ο εκπρόσωπος της χώρας για τον Covid- 19 κ. Μόσιαλος, o όποιος αναφέρει αυτά που λέμε και εμείς ως εκπαιδευτική κοινότητα», είπε ο κ. Τρούλης.

Φοιτητικά σπίτια: Πόσο νοικιάζεται μια γκαρσονιέρα- Οι πιο hot περιοχές

Όπως πρόσθεσε, όλη αυτή η εκρηκτική κατάσταση δεν συμβάλλει στην ομαλή έναρξη των σχολείων, ένα κλίμα απαραίτητο για την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Φοβόμαστε μήπως φτάσουμε στο σημείο το σχολείο να γίνει ένας χώρος αντιπαράθεσης εκπαιδευτικών και γονιών. Ήδη έχουμε δεχθεί καταγγελίες και προθέσεις μηνύσεων, εάν τα παιδιά τους έρθουν χωρίς τη μάσκα και δεν τα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί», σημείωσε.

Βάσεις 2020: Η σχολή με τα μόλις 616 μόρια- Αρκούσε να γράψεις το όνομά σου

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η υπάρχουσα ΚΥΑ αυτή τη στιγμή θωρακίζει με έναν τρόπο τους εκπαιδευτικούς στη διαδικασία αυτή, όλες αυτές οι ενέργειες του υπουργείου Παιδείας έχουν δημιουργήσει αυτό το εκρηκτικό τοπίο.

«Δημιουργείται μία συμπίεση από ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται να ικανοποιήσουν αυτά τα μέτρα με τα παιδιά τους. Ενδεχομένως να έχουμε και σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που θα λέει το σχολείο, με αυτό που ο γονιός μπορεί να λέει στο σπίτι. Όλο αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και φοβάμαι ότι δυστυχώς από τη Δευτέρα θα έχουμε πολλά φαινόμενα. Ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι ακραίο, είπε.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών για τις μάσκες

«Το κράτος μεταφέρει στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, η έλλειψη επαρκών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στα σχολεία από το κράτος, μεταθέτει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ευθύνες. 

Λίγο πολύ δημιουργείται ένα πλέγμα και πετάγεται η ευθύνη από το κράτος συνολικά από τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει, στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Τη Δευτέρα θα γίνει μόνο αγιασμός

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τρούλης, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 79 δεν προβλέπεται να γίνει μάθημα τη Δευτέρα. 

«Με μεγάλη απορία είδαμε τις δηλώσεις της υπουργού. Εκείνη την ημέρα θα γίνει ο αγιασμός, θα δοθούν τα βιβλία και οι μαθητές θα πρέπει να αποχωρήσουν», είπε.

Κορωνοϊός - Ισπανία: Έκλεισε σχολείο μετά από κρούσματα σε δασκάλους

Όπως προβλέπεται από το υπουργείο ο αγιασμός θα γίνει μετά τις 11 το πρωί στο προαύλιο από τους ιερείς, ενώ οι μαθητές θα βρίσκονται στις τάξεις τους. Στη συνέχεια ο ιερέας θα περνάει από τις τάξεις προκειμένου να κάνει τη διαδικασία για τον αγιασμό των μαθητών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top