Σχολικά είδη: Τσάντες- Παγούρια- Μάσκες και... χαρούμενα αντισηπτικά

Πόσο κοστίζουν- Ποιες οι νέες τάσεις πριν χτυπήσει το κουδούνι στο star.gr

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ευφροσύνης Πανίδου, ιδιοκτήτριας βιβλιοπωλείου

Στον πυρετό της αναζήτησης της ιδανικής σχολικής τσάντας, κασετίνας, παγουριού και των υπόλοιπων σχολικών ειδών μία ανάσα πριν το πρώτο κουδούνι έχουν μπει για τα καλά οι γονείς

«Οι τσάντες είναι μέσα στα must της εποχής. Ο κόσμος αγοράζει τσάντες αν και δεν ξέρει αν θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε στο star.gr η Ευφροσύνη Πανίδου ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου.

Λόγω του κορωνοϊού ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει μαζικά όλα τα σχολικά είδη από ένα κατάστημα καθώς σύμφωνα με την ίδια, πρόθεσή του είναι να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τις ουρές, την αναμονή και το συνωστισμό που θα συναντήσει «σπάζοντας» σε πολλά μαγαζιά τις αγορές του.

Μάσκα στο σχολείο: Οδηγίες για να πείσουμε τα παιδιά μας στο star.gr

Την ίδια ώρα, αν και οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η αβεβαιότητα και η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχουν κάνει τον κόσμο προσεκτικό στη διαχείριση του μπάτζετ ακόμη και για στα σχολικά είδη. 

Ο κόσμος φοβάται να ξοδέψει φέτος, γιατί δεν ξέρει τι θα γίνει. Θέλει να διαθέσει το καλύτερο για το παιδί του, όμως δεν λείπουν φυσικά και τα παζάρια.

Πόσο κοστίζουν τα βασικά σχολικά είδη

Όπως κάθε χρονιά υπάρχουν σχολικά είδη για όλα τα βαλάντια, με τις τιμές να ποικίλουν και να εξαρτώνται από το τι θέλει ο γονιός να πάρει για το παιδί του, αλλά και τα χρήματα που διαθέτει. 

«Για παράδειγμα η τιμή για ένα σακίδιο καλό, πολυθεσιακό, χωρίς τρόλεϊ τα λεγόμενα ροδάκια, κυμαίνεται από 25 έως 45 ευρώ όταν μιλάμε για παιδιά Δημοτικού. Το πολυθεσιακό σακίδιο, με ροδάκια μπορεί να φτάσει έως και τα 70 ευρώ, ξεκινώντας από τα 30- 35 ευρώ. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ένα αρκετά καλό και ιδανικό σακίδιο κοστίζει περί τα 25 ευρώ», είπε η κ. Πανίδου.

Οι τιμές στις κασετίνες ξεκινούν από τα 5 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20. Όπως διευκρίνισε η ίδια, η τιμή τους «παίζει» ανάλογα με το αν είναι άδειες ή γεμάτες, αν πρόκειται για σχολικές κασετίνες ή αν είναι κάτι πιο ιδιαίτερο.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

Σε ό,τι έχει να κάνει με το παγούρι όπως ανέφερε η κ. Πανίδου, φέτος παρατηρείται μία τάση που ξεκίνησε από πέρυσι, οι γονείς να δίνουν μία ιδιαίτερη έμφαση και να αγοράζουν κάτι πιο ποιοτικό από αυτό που κοστίζει δύο ή τρία ευρώ.  

Στα παγούρια οι τιμές μπορούν να φτάνουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

Τι αλλαγές έφερε η πανδημία στις αγορές σχολικών

Εκτός από μολύβια και τετράδια, φέτος λόγω της πανδημίας έχουν «προστεθεί» στη σχολική τσάντα και μέσα ατομικής προστασίας, απαραίτητα για κάθε μαθητή.

«Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων έχουν μπει στη λίστα αγορών η μάσκα και το «χαρούμενο» αντισηπτικό κατά του κορωνοϊού», σημείωσε η κ. Πανίδου. 

Όπως εξήγησε πρόκειται για αντισηπτικό με σχεδιάκι στη συσκευασία, ώστε να είναι πιο ελκυστικό στο παιδί και να προστεθεί έτσι πιο εύκολα στα σχολικά αξεσουάρ και στην καθημερινότητά του.

Σε ότι αφορά στις μάσκες, σύμφωνα με την ίδια ξεκινούν στα βιβλιοπωλεία από τα 2 ευρώ και συνήθως φτάνουν μέχρι τα 3- 3,50 ευρώ.

«Έχουν κυκλοφορήσει διάφορα, πολύ χαρούμενα σχέδια με ήρωες. Ανάρπαστες έχουν γίνει ωστόσο, οι μασκούλες με το ίδιο σχέδιο που τις φορά η μανούλα και το παιδάκι, προκειμένου να του δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να φοράει μάσκα και να είναι πιο ασφαλή», είπε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

Η νέα μόδα στις σχολικές σάκες

Παρελθόν φαίνεται να αποτελεί η τάση που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά να προτιμούν σχολικά είδη «ντυμένα με παιδικούς ήρωες».

«Τα παιδιά για κάποιο λόγο ζητούν πιο σοβαρά σχέδια και όχι τόσο πολύ ήρωες. Ακόμη και παιδάκια πρώτης και δευτέρας τάξης Δημοτικού προτιμούν πλέον κάποιο άγριο ζώο ή κάποιο πιο εφηβικό σχέδιο. Παρατηρείται η τάση δηλαδή τα παιδιά να θέλουν μία τσάντα πιο μεγαλίστικη», σημείωσε.

Τι κοιτάζουμε όταν αγοράζουμε σχολική σάκα- Πού «πονάει» η τσάντα

Πρώτο κριτήριο σύμφωνα με την κ. Πανίδου στην αγορά τσάντας είναι η χωρητικότητα.

«Ο γονείς κοιτάζουν οι χώροι να είναι ιδανικοί, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την τάξη. Δεν θα πάρουμε μία πολύ μεγάλη τσάντα για ένα παιδάκι το οποίο ξεκινάει τώρα το δημοτικό, αλλά δεν θα του δώσουμε και μία πολύ μικρή», είπε.

Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια - Ένα ντους για 200 άτομα

Πολύ σημαντικό κριτήριο επίσης, είναι η πλάτη της τσάντας να είναι ανατομική και εργονομική, όπως και οι ιμάντες να είναι πολύ καλής ποιότητας και ρυθμιζόμενοι.

«Η τσάντα θα πρέπει να έχει διπλό οδηγό στο φερμουάρ, ώστε να είναι πιο μεγάλης αντοχής. Το φερμουάρ, είναι το σημείο στο οποίο «πονάει» η τσάντα», πρόσθεσε.

Σχολική λίστα- Τι περιλαμβάνει- Πόσο κοστίζει

Η σχολική λίστα είναι η λίστα που ζητάει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η δασκάλα από τους γονείς και περιλαμβάνει τα αναλώσιμα που θα χρησιμοποιήσει το παιδί μέσα στη χρονιά. Εκτός από τα τετράδια και τα κλασικά είδη, όπως μολύβια και σβήστρες συνήθως περιέχει κάποιο πακέτο με χαρτόνια, συγκεκριμένους μαρκαδόρους και κόλλες ή ακόμη και κάτι πιο εξειδικευμένο σε υλικά χειροτεχνίας.

Βατόπουλος στο star.gr: Είμαστε στο 2ο κύμα της πανδημίας- Είναι Μαραθώνιος

«Εμπειρικά και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, για τις τάξεις του Δημοτικού μία σχολική λίστα ενδεχομένως να κυμαίνεται γύρω στα 20 με 30 ευρώ. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δεν έχουμε τα αναλώσιμα χειροτεχνίας, αλλά τετράδια σπιράλ και ό,τι αναλώσιμο σε στυλό και διορθωτικά θέλει ο μαθητής. Εκεί είμαστε περίπου στα 30 με 40 ευρώ αναλόγως και τι ζητούν οι καθηγητές», είπε η κ. Πανίδου.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια προέτρεψε τους καταναλωτές να κάνουν αγορές από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους, κάτι που όπως είπε φαίνεται ότι έχει αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια από τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top