Βάσεις 2020: Η σχολή με τα μόλις 616 μόρια- Αρκούσε να γράψεις το όνομά σου

O εκπ. αναλυτής Αντ. Φλωρόπουλος σχολιάζει στο star.gr τις φετινές βάσεις

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Φλωρόπουλου, εκπαιδευτικού αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο

Kυρίαρχη είναι η πτωτική πορεία των βάσεων στις περισσότερες σχολές που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που αρκούσε ο υποψήφιος να γράψει το όνομά του και να απαντήσει στην τύχη μία ή δύο ερωτήσεις Σωστού- Λάθους, για να καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για το πανεπιστήμιο», σχολίασε μιλώντας στο star.gr ο Αντώνης Φλωρόπουλος εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο.

Βάσεις 2020: Οι σχολές με την μεγαλύτερη άνοδο - Πού έκαναν «βουτιά»

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο καταγράφηκε κυρίως στους υποψήφιους που έδωσαν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα και συγκεκριμένα στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου οι βάσεις κατακρημνίστηκαν. 

«Στην περιζήτητη σχολή Διοικητικής Επιστήμης που πέρυσι ήθελες 18.000 μόρια για να μπεις, ο τελευταίος μπαίνει φέτος με 13.050 μόρια. Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Αθήνας η πτώση είναι 82,2%, στις ναυτιλιακές σπουδές Πειραιά μπαίνει κάποιος με 4.462 μόρια, δηλαδή με μία πτώση 72,1%», ανέφερε. 

Πανελλαδικές 2020: Πτωτικά κινούνται οι βάσεις - Οι πίνακες για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

Όπως συμπλήρωσε σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα για τους υποψήφιους με το παλαιό σύστημα του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπου δεν καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με το περασμένο έτος. 

«Στη νομική Αθήνας μπαίνει κάποιος με 17.247 μόρια και σε ένα πολύ καλό τμήμα στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα με 13.300», είπε.

Πανελλήνιες: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις - «Έπεσε» η πλατφόρμα

Η σχολή με τη μικρότερη βάση

Μόλις 616 μόρια χρειάστηκαν φέτος, σύμφωνα με τον κ. Φλωρόπουλο, για να μπει κάποιος από τους υποψήφιους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Αιγάλεω. 

Αρκούσε να γράψει κάποιος το όνομά του και δυο- τρεις λέξεις, για να περάσει κάποιος στο νεοσύστατο αυτό πανεπιστήμιο που κατέγραψε μία πτώση 94,5%

Όπως εξήγησε ο κ. Φλωρόπουλος η τεράστια πτώση στις βάσεις, για τους υποψήφιους του παλαιού συστήματος οφείλεται στη μικρή συμμετοχή των παιδιών και στο γεγονός ότι αυτά δήλωσαν στο μηχανογραφικό κάποιες πρωτοκλασάτες σχολές και απέφυγαν να βάλουν τις υπόλοιπες.

«Πιθανόν πίστευαν ότι οι βάσεις θα αυξηθούν πολύ. Βέβαια είχαμε καταρχήν και πολύ λιγότερους υποψηφίους. Δήλωσαν συμμετοχή σε όλα τα επιστημονικά πεδία μόλις 6.604 υποψήφιοι και μπήκαν στα πανεπιστήμια 5.258» είπε, σχολιάζοντας ότι παρά την «γκρίνια τους» για την εξεταζόμενη ύλη, σχεδόν όλοι όσοι επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα πέρασαν σε σχολές.

Πανελλαδικές: Ο κορωνοϊός μείωσε την ύλη και δίχασε τους υποψηφίους

Λιγότεροι οι αριστούχοι

Σπάνιο είδος είναι φέτος οι αριστούχοι, ανάμεσα σε όσους επέλεξαν το νέο σύστημα εξετάσεων, σύμφωνα με τον κ. Φλωρόπουλο. 

Φέτος παρατηρείται κάποια φτώχεια στους αριστούχους, τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εν αφθονία.

Όπως εκτίμησε ωστόσο, πρόκειται κυρίως για τεχνικό φαινόμενο που σχετίζεται με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και την επιλογή τους.

Πανελλήνιες 2020: Μόλις τρεις υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19.500 μόρια

1ο επιστημονικό πεδίο- «Θα γίνουν φιλόλογοι με 8.525 μόρια»

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η βάση στις περιζήτητες σχολές αυξήθηκε, ενώ σε κάποιες άλλες σχολές δεν σημειώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις, σύμφωνα με τον κ. Φλωρόπουλο. 

Ειδικότερα η Νομική Αθήνας παρουσίασε μία αύξηση κατά 37 μόρια, η Νομική Κομοτηνής αύξησε τη βάση της κατά 25 μόρια, η Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αύξησε τη βάση 267 μόρια, ενώ αντίθετα στη Φιλολογία Αθήνας μειώθηκε η βάση κατά 127 μόρια.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Ασφάλεια η μάσκα στο σχολείο- Τα παιδιά να κάνουν πρόβα

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ίδιο, στην επαρχία για πρώτη φορά αρκούν ακόμη και κάτω από 9.000 μόρια για να μπει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο.

«Με 8.900 μόρια μπορεί κάποιος να εισαχθεί στη Φιλολογία Καλαμάτας και με ακόμη λιγότερα, με 8.525 μόρια στη Φιλολογία Ρεθύμνου. Δηλαδή με 8.525 μόρια γίνεσαι φιλόλογος», σημείωσε.

Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες - Δείτε τις εδώ

2ο Επιστημονικό πεδίο- «Η σφαγή των αμνών»  

Μεγάλη είναι η πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, με εξαίρεση τις αρχιτεκτονικές σχολές σε όλη την Ελλάδα.  

«Εδώ έγινε η σφαγή των αμνών. Ενδεικτικά, πάρα πολύ σημαντική είναι η πτώση στο τμήμα Ασφαλιστικών Επιστημών στα Γρεβενά, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 3.950 μόρια από 4.850 που ήταν πέρυσι, ενώ στη Σάμο αρκούν τα 3.925 μόρια για να μπει κάποιος, όταν πέρυσι χρειάζονταν 5.150», είπε ο κ. Φλωρόπουλος.

Έκτακτο δελτίο καιρού - Έρχονται 40άρια Δευτέρα και Τρίτη!

3ο επιστημονικό πεδίο-  «Πτώση στις ιατρικές σχολές»

Ασυνήθιστα μεγάλη είναι η πτώση στις ιατρικές σχολές στου 3ου επιστημονικού πεδίου, όπου οι βάσεις έπεσαν ακόμη και κάτω από τα 18.000 μόρια. 

«Μπορεί κάποιος να εισαχθεί στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης με 17.400 μόρια, όταν πέρυσι χρειαζόταν 18.123. Έχουμε δηλαδή μία πτώση 723 μόρια, μιλάμε για κατακρήμνιση», σχολίασε σχετικά ο κ. Φλωρόπουλος.

Πανελλήνιες 2020: Έτσι θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές

4ο επιστημονικό πεδίο- «Έπεσαν οι αστυνομικές σχολές»

 Αναφερόμενος στο 4ο επιστημονικό πεδίο ο κ. Φλωρόπουλος μίλησε για αυξομειώσεις στις βάσεις. Όπως σημείωσε, στα αστικά κέντρα  καταγράφεται μία σταθερότητα με μικρές αποκλίσεις από τις περσινές βάσεις.  

«Έχουμε μεγάλο αριθμό υποψηφίων, εδώ υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και έχουμε πολλές επιτυχίες των παιδιών τα οποία εισάγονται, σε πολλές σχολές. Οι αστυνομικές σχολές που δίνουν μία επαγγελματική αποκατάσταση χαμήλωσαν και αυτές τη βάση τους αρκετά», είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top