Βάσεις 2020: Οι σχολές με την μεγαλύτερη άνοδο - Πού έκαναν «βουτιά»

Μεγάλη πτώση στα περισσότερα τμήματα

Με πτώση κινήθηκαν οι βάσεις στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, ωστόσο υπήρχαν και κάποια τμήματα, στα οποία η άνοδος των βάσεων ήταν αξιοσημείωτη.

Πανελλαδικές 2020: Πτωτικά κινούνται οι βάσεις - Οι πίνακες για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

Σε συνολικά 325 από τα 459 πανεπιστημιακά τμήματα σημειώθηκε πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ στα υπόλοιπα 134 σημειώθηκε άνοδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άνοδος των βάσεων εισαγωγής είναι μικρή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια τμήματα που είδαν τις βάσεις τους να αυξάνονται σημαντικά.

Πανελλήνιες: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις - «Έπεσε» η πλατφόρμα

Σε ποιες σχολές «έπεσαν» οι βάσεις

Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται φέτος οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών, που παραδοσιακά ήταν από τις υψηλότερες και δεν «έπεφταν» παρά μόνο για λίγα μόρια.

Ωστόσο φέτος «έσπασε» το φράγμα των 18.000 μορίων, καθώς η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης διαμορφώθηκε στα 17.400 και η Ιατρική Κρήτης στα 17.525 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια.

Καθοδική είναι και η πορεία στις καθηγητικές σχολές, όπως σε Παιδαγωγικά και Τμήματα Μαθηματικών και Χημείας.

Ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν στα τμήματα Μαθηματικών και Χημείας, όπως στο μαθηματικό Σάμου με βάση 3.125 μόρια και μείωση 4.376 μόρια και το Χημικό Αθήνας να πέφτει 932 μόρια, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 16.400 μόρια.

Γενικότερα οι βάσεις ακολουθούν διπλές διαδρομές ανά πεδίο, δηλαδή κατεβαίνουν σε κάποιες σχολές κατά 700 μόρια και σε άλλες ακολουθούν καθοδική πορεία. 

Βάσεις

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις των Πανελληνίων. Eurokinissi

Σε ποιες σχολές ανέβηκαν οι βάσεις

Λίγες ήταν φέτος οι σχολές που παρουσίασαν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής, με τις παραγωγικές σχολές, όπως Πολυτεχνικές, Οικονομικών και Πληροφορικής να βρίσκονται στην κορυφή. Μικρή ανοδική τάση εμφάνισαν και οι νομικές σχολές, όπως η Νομική Αθηνών, με 18.050 μόρια, 37 περισσότερα από πέρυσι και Νομική Κομοτηνής 17.825 μόρια.

Ωστόσο, πρώτο στην κατηγορία των σχολών που οι βάσεις «εκτοξεύτηκαν» είναι το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη βάση εισαγωγής να αυξάνεται κατά 57,9% σε σχέση με το 2019. Από 4.016 μόρια που απαιτούνταν πέρυσι για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο τμήμα, φέτος η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 6.340 μόρια.

Σημαντική αύξηση 34% είχαμε και στη βάση εισαγωγής το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που εδρεύει στις Σέρρες, καθώς από τα 5.111 περσινά μόρια, φέτος ο τελευταίος επιτυχών συγκέντρωσε 6.850 μόρια.

Στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 8.945 μόρια, από 6.817 μόρια στις Πανελλήνιες του 2019, μια αύξηση της τάξης του 31,2%, ενώ 31,7% ήταν η άνοδος της βάσης εισαγωγής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με έδρα την Τρίπολη), με τον τελευταίο εισαχθέντα να συγκεντρώνει φέτος 7.675 μόρια, από 5.826 μόρια που ήταν η βάση εισαγωγής πέρυσι.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top