Δάσκαλοι και γονείς στο star.gr: Μετ' εμποδίων η τηλεκπαίδευση των μαθητών

«Δώστε τώρα την ύλη των Πανελλαδικών» λένε οι γονείς

Δείτε τι είπε στο star.gr ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής

Ψηφιακά βήματα που δεν είχαν πραγμαποιηθεί την περασμένη δεκαετία καλείται να κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα το δημόσιο, λόγω του κορωνοϊού. Η πανδημία έκλεισε τα σχολεία πριν από 20 ημέρες και οι μαθητές καλούνται πλέον να παρακολούθησουν μαθήματα εξ αποστάσεως προκειμένου να διατηρήσουν επαφή με την εκπαίδευση. Υπό αυτό το πλαίσιο λειτουργούν ήδη δύο τηλεπλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης, όπου δάσκαλοι και καθηγητές συγκροτούν ψηφιακές τάξεις και στη συνέχεια αναρτούν εκπαιδευτικό υλικό, ενώ από χθες ξεκίνησε η «εκπαιδευτική τηλεόραση» στην ΕΡΤ2, απευθυνόμενη σε μαθητές της 4ης, 5ης και 6ης τάξης δημοτικού. 

Ως «θετικό βήμα» χαρακτήρισε μιλώντας στο star.gr τη λειτουργία της εκπαιδευτικής τηλέορασης, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής,  καθώς όπως είπε «αγκαλιάζει το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού δυναμικού».

Κορωνοϊός: Ξεκινά στις 10:00 η εκπαιδευτική τηλεόραση για τους μαθητές

Αναφερόμενος στις πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης είπε, ότι συνιστούν μία «τελείως καινούρια πραγματικότητα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι «δε δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την παρακάτω ύλη και ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το εκπαιδευτικό έργο». 

«Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ στις 14 Μαρτίου πολύ λίγα email γονέων και μαθητών είχαν τεθεί στη διάθεσή του, στις 25 του μήνα μετά από τις ενέργειες των εκπαιδευτικών σε ολη τη χώρα, οι εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έφτασαν στις 660.000 και η διαδικασία προχωράει. Ήδη από το Υπουργείο δόθηκε παράταση έως τις 6 Απριλίου», είπε για τις εγγραφές χρηστών.

Κορωνοϊός - τηλεργασία: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι δουλεύουν από το σπίτι

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο» ωστόσο, όπως σημείωσε «η διαδικασία προχωρά με πολλές δυσκολίες, καθώς απαιτεί πάρα πολλούς πόρους στο διαδίκτυο που δεν υπάρχουν. Το σύστημα στις τηλεπλατφόρμες έχει προβλήματα, «κολλάει» και στις οθόνες εμφανίζεται η ένδειξη error».

«Υπάρχουν περιπτώσεις δασκάλων που σηκώνονται ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα για να καταφέρουν να αναρτήσουν τις εργασίες στους μαθητές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Το ενδεχόμενο για εκλογές το φθινόπωρο λόγω κορωνοϊού 

«Δεν είναι κάτι που τους καλύπτει όλους και δεν έχουν γραφτεί όλοι στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, γιατί δεν έχουν όλοι οι μαθητές υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο», είπε και συνέχισε, «υπάρχουν πολλοί μαθητές μας οι οποίοι έχουν αδυναμίες ακόμη και βιοπορισμού. Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να δει τον εξοπλισμό των νοικοκυριών με υπολογιστή άμεσα, αν θέλει να υπάρξει μία διαδικασία που να αφορά όλο τον κόσμο».


«Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σταθούν δίπλα στους μαθητές τους», είπε συμπληρώνοντας ότι λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις τηλεπλατφόρμες επικοινωνούν μαζί τους και μέσω τηλεφώνου, email, skype, viber και άλλων μορφών επικοινωνίας. 

«Σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά χωρίς καμία πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι δάσκαλοι αφήνουν τις εργασίες σε τοπικά καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά στην καραντίνα ή τις δίνουν σε κάποιο γονέα σύνδεσμο προκειμένου να φτάσουν στους μαθητές», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «καταγράφεται μία συνολική προσπάθεια του εκπαιδευτικού κόσμου να μη μείνουν αβοήθητοι οι μαθητές σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές και να έρχονται σε επαφή με την ύλη που έχουν διδαχθεί».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα στείλετε SMS για να μετακινηθείτε

Η ΔΟΕ στηρίζει έμπρακτα τους Υγειονομικούς

Την απόφαση να δωρίσει 100.000 ευρώ από τα ταμεία της για την αγορά υγειονομικού υλικού, αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία . 

Όπως είπε στο star.gr ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής «αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή και το έργο όλων όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας αυτές τις κρίσιμες ώρες, η Ομοσπονδία διαθέτει αυτό το ποσό, το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα αποφασίσει σε ποια νοσοκομεία θα δοθεί».

 

 
Δείτε τι είπε η πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας Στέλλα Βαλαβάνη

Υπέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης τάσσονται και οι γονείς των μαθητών. «Δεν έχουμε ακόμη μία συνολική εκτίμηση, ωστόσο θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, καθώς βοηθάει ολοκληρωμένα στην εκπαιδευτική διαδικασία δεδομένου ότι κρατάει τα παιδιά σε μια επαφή με τη μάθηση», είπε μιλώντας στο star.gr η Στέλλα Βαλαβάνη πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.

«Πολλές οικογένειες δεν έχουν επαφή με τις άλλες μορφές τηλεκπαίδευσης», είπε αναδεικνύοντας με τη σειρά της ότι υπάρχουν νοικοκυριά  που δεν έχουν εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets ή lap top για την πρόσβασή τους στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας.

«Σε ένα σύνολο 4.000 μαθητών στο Γαλάτσι, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας υπάρχουν τμήματα με 25-29 μαθητές και μόλις οι 12-13 έχουν πρόσβαση. Σε γυμνάσιο του Ταύρου πρόσβαση έχουν 12-15 παιδιά σε σύνολο 25-29 μαθητών», είπε σημειώνοντας ότι «ακόμη δεν έχει ενταχθεί μέγαλο μέρος των μαθητών σε αυτή τη διαδικασία».

Ανώτατοι Δικαστές: Προσφέρουν μέρος του μισθού τους στη μάχη του κορωνοϊού

«Πρότασή μας στο Υπουργείο είναι να δοθεί ένα βοήθημα, μία επιχορήγηση ώστε να προμηθευτούν τα σπίτια αυτά ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο πλαίσιο της ισότιμης εκπαίδευσης» είπε.

Την ίδια ώρα, όπως συμπλήρωσε η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, παρουσιάζει προβλήματα και «πέφτει» με αποτέλεσμα «η ευθύνη του κράτους σχετικά με τη σύνδεση, να μετατίθεται σε γονείς και μαθητές, προσθέτοντας επιπλέον άγχος για το πότε θα προλάβουν να μπουν στην πλατφόρμα, στο ήδη υπάρχον λόγω της κατάστασης που βιώνουν».

«Γονείς αγωνιούν και επικοινωνούν μεταξύ τους σε ομάδες στο viber, μεταφέροντας συμβουλές ο ένας στον άλλον σχετικά με το ποια ώρα είναι πιο κατάλληλη προκειμένου να συνδεθούν στο μάθημα», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Ελπίδες για «φρένο» στην εξάπλωση με την άνοδο της θερμοκρασίας

Δώστε τώρα την ύλη - Πανελλαδικές πριν το Σεπτέμβριο 

Να γνωστοποιήσει άμεσα την ύλη των πανελλαδικών ζητά από το Υπουργείο Παιδείας η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών. Όπως ανάφερε στο star.gr η πρόεδρος Στέλλα Βαλαβάνη «τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν επαναλήψεις, ενώ η ύλη θα μπορούσε να σταματά σε ό,τι έχουν διδαχθεί έως τώρα».

«Καραντινάτο» viral μουσικό βίντεο μαθητών στο star.gr

Την ίδια ώρα, τάχθηκε κατά της διεξαγωγής των πανελλαδικών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Όσο πιο γρήγορα ορίσουν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας την ημερομηνία των πανελλαδικών και όσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο καλύτερα θα είναι για το άγχος των παιδιών αλλά και των γονιών», είπε χαρακτηριστικά. 

  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top