Κορωνοϊός: Ελπίδες για «φρένο» στην εξάπλωση με την άνοδο της θερμοκρασίας

Τι αναφέρει νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων

Άδειος δρόμος στην Αθήνα

Μία νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες θα βάλουν «φρένο» στη μετάδοση του κορωνοϊού, έρχεται να δώσει αισιοδοξία εν μέσω πανδημίας. Μπορεί τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού να είναι αντικρουόμενα, ωστόσο η νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει πως η διασπορά του κορωνοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό - Νεκρός ένας 51χρονος

Τη μελέτη διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Χλωροκίνη: Το φάρμακο που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας,  εντοπίστηκε μια σαφής επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ημερησίως και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία.

Διεθνής αποκλειστικότητα: Η κορυφαία λοιμωξιολόγος του Cambridge στο Star

Όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, από ετών γίνεται μία επιστημονική συζήτηση για το εάν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και εξάπλωση των κορωνοϊών.

Εκτός από την υψηλή γενετική ομοιότητα που ανιχνεύθηκε μεταξύ του νέου κορωνοϊού covid-19 και του κορωνοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο SARS το 2002 στην Κίνα, παρατηρήθηκε πως και οι δύο επιδημίες ξέσπασαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ εκείνος που προκάλεσε το σύνδρομο SARS είχε ανιχνευθεί στην πόλη Foshan της Κίνας, το Νοέμβριο του 2002.

Χρήσιμες συμβουλές στο star.gr: «Μένουμε Σπίτι...Αφήνουμε τον κορωνοϊό έξω»

Γιατί το κρύο ευνοεί την «επιβίωση» των ιών

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορωνοϊών, ερμηνεύοντας την εποχικότητα στην εκδήλωση των ιικών επιδημιών. 

Κύριοι παράγοντες που ενισχύουν τη θεωρία της εποχικότητας στην εξάπλωση των ιικών επιδημιών είναι η αύξηση:

α) του συγχρωτισμού που ενισχύει τη μετάδοση

β) της ευαλωτότητας του ανθρώπινου οργανισμού

γ) της σταθερότητας των ιϊκών σωματιδίων στο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top