Χλωροκίνη: Το φάρμακο που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τα αποτελέσματά της

Η χλωροκίνη είναι το φάρμακο που γεννά πολλές ελπίδες για την θεραπεία του νέου κορωνοϊού, με τα ερευνητικά δεδομένα να κάνουν ερευνητές και ιατρικό προσωπικό να αισιοδοξούν. 

Βίντεο - ντοκουμέντο δείχνει πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω σωματιδίων

Στη χρήση της χλωροκίνης αναφέρθηκε ο Γάλλος λοιμωξιολόγος και καθηγητή Ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας δρ. Ντιντιέ Ραούλ. 

Συνεργάτης του πριν από περίπου δύο εβδομάδες υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα σε περιορισμένης κλίμακα έρευνα σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Διεθνής αποκλειστικότητα: Η κορυφαία λοιμωξιολόγος του Cambridge στο Star

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.

Νοσηλευτής: «Δεν αγκαλιάζω, ούτε φιλάω τα παιδιά μου» 

Χθες, δημοσιεύτηκαν νέα αποτελέσματα της μελέτης του δρ. Ραούλ, σύμφωνα με τα οποία 1.004 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό χλωροκίνης και αζηθρομυκίνης, από τους οποίους οι 1.003 θεραπεύτηκαν και ο ένας απεβίωσε.

Τι γνωρίζουμε για την χλωροκίνη

Στη δραστική ουσία χλωροκίνη έχει αναφερθεί εκτενώς στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας ο εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Γαλλία:Πρωτόκολλο θεραπείας με χλωροκίνη-Σε 6 μέρες δεν ήταν φορείς του ιού

«Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», είχε τονίσει σε μία από τις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας.

Χθες, ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας με αφορμή τα νεότερα στοιχεία από τη Γαλλία, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω».

Μόνο στο Star- Γαλλία: Eλπίδες για τον κορωνοϊό από την υδροξυχλωροκίνη!

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα, στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα» και σημείωσε ότι «χρειάζεται προσοχή στο να βγάζουμε μηνύματα ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο, που είναι η υποστηρικτική θεραπεία στους αρρώστους αυτή τη στιγμή».

Όπως εξήγησε οι περισσότεροι ασθενείς έχουν λάβει τη χλωροκίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και για αυτόν τον λόγο είναι δύσκολο όταν παίρνει κάποιος διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσει κανείς το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί. 

«Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων, η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σε δέκα μέρες ασφαλή συμπεράσματα

Σύμφωνα με τον ίδιο ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα θεραπειών ενάντια στον νέο κορωνοϊό και τη νόσο που προκαλεί θα έχουμε σε 10 περίπου μέρες. 

Παρόλα τα ενθαρρυντικά σημάδια, ο Έλληνας καθηγητής λοιμωξιολογίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. 

«Έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (χλωροκίνη), αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια. Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε», τόνισε.

Θεραπεία και εντός του σπιτιού

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης τηνΔευτέρα την απόφαση να ξεκινήσει η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές θα έχουν επιπλέον στοιχεία για την πορεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και την επίδραση των φαρμάκων, όπως η χλωροκίνη, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Ειδική μέριμνα για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Τέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), 101 υγειονομικοί νοσούν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, 4 νοσηλεύονται, ένας έχει χάσει τη ζωή του και 500 βρίσκονται σε καραντίνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top