Κορωνοϊός: Αγωνία για τους τρεις ασθενείς στην Πάτρα

Σε καραντίνα τα παιδιά του 66χρονου στην Αμαλιάδα

Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την εξέλιξη της υγείας τριών ασθενών που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. 

Κορωνοϊός: «Οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα, κυρίως βήχα και πυρετό»

Πρόκειται για τον 66χρονο που είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και για άλλους δύο συνταξιδιώτες του. Ο πρώτος φαίνεται να αντιμετωπίζει πιο βαριά συμπτώματα, ενώ σοβαρή, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα είναι η κατάσταση της συζύγου του κι ενός ιερέα που συμμετείχε στην εκδρομή. 

Πειραιάς: Απολύμανση σχολείων και λεωφορείων λόγω covid-19

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται άλλοι έξι ασθενείς, με πιο ήπια συμπτώματα. 

Ο εντοπισμός των 21 νέων κρουσμάτων, έγινε χθες μετά από την ιχνηλάτηση που ξεκίνησε αφότου επιβεβαιώθηκε το κρούσμα του 66χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού. 

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει μετάλλαξη, ούτε δύο στελέχη αναφέρει ο κ.Τσιόδρας

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν ιχνηλατηθεί 400 επαφές, ενώ τα τρία παιδιά του 66χρονου βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους στην Αμαλιάδα. 

Όπως έγινε γνωστό το ένα παιδί υποβλήθηκε σε εξετάσεις και βρέθηκε αρνητικό στον ιό, ενώ για τα άλλα δύο δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. 

Ξεκίνησε απολύμανση στα σχολεία της Αμαλιάδας

Ο δήμος Ήλιδας ανακοίνωσε την πλήρη απολύμανση σε όλα τα σχολικά και δημοτικά κτίρια μετά από τα εκτεταμένα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή. 

Κορωνοϊός: 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ανακοινώθηκαν 21 νέα

Εκτός από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα απολυμανθούν όλα τα κτίρια που στεγάζουν δομές του δήμου και όλες οι εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας, ώστε να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. 

Ποια λάθη έγιναν κατά τη διάγνωση του κορωνοϊού στον 9ο ασθενή

Τέλος, με απόφαση του δημάρχου Ήλιδας δεν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους, η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Αμαλιάδα.

Κορωνοϊός: Ετοιμάζονται για τη 2η φάση διαχείρισης της κρίσης

Ο εντοπισμός των 21 επιπλέον κρουσμάτων στην Αμαλιάδα αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε για τη δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης, στην οποία αναμένεται να εισέλθει η χώρα σταδιακά το επόμενο διάστημα. 

Κορωνοϊός: Δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα - Συγγενικό πρόσωπο του 66χρονου

Ήδη στην Αμαλιάδα καταγράφεται τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, ενώ στην επικράτεια οι ειδικοί αναφέρουν ότι βρισκόμαστε ακόμα στη φάση ένα, όπου καταγράφεται μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού. 

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σε Αχαΐα - Ηλεία – Ζάκυνθο!

Όπως είπε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. 

Εκτίμησε ακόμα πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού φέτος, και διευκρίνισε πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει στη δεύτερη φάση

Στη δεύτερη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δε σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό». 

Κορωνοϊός: Δύο οι τύποι του Covid-19 που προκαλούν την επιδημία

«Όταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός», είπε χαρακτηριστικά.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκαττασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν. 

Κορωνοϊός: Από πέντε έως επτά μέρες η επώαση του ιού

Γι’ αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και τα μέτρα αυτοπεριορισμού αποκτούν άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν, παραδείγματος χάρη, στις σχολικές εκδρομές και τους μαθητές. Όταν όμως αφορούν σε ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. 

Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα, γιατί είναι υψηλότερου κινδύνου. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες, οι οποίες έχουν κρούσματα, να προστατεύουν περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή. 

Το στοίχημα για τους επιστήμονες αλλά και τις υγειονομικές αρχές είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, ώστε να μειωθεί η ένταση και η αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top