Μια 18χρονη πίσω από τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα από ανυποψίαστους πολίτες

Περιπολικό

Στην εξάρθρωση σπείρας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα προχώρησε η υποδιεύθυνση ασφάλειας Ηρακλείου. 

Όπως προέκυψε από τις έρευνες από τις 17 Μαΐου έως τις 14 Ιουλίου 2019 τα μέλη της σπείρας είχαν διαπράξει πέντε απάτες, αποσπώντας συνολικά 12.300 ευρώ και 1.000 δολάρια  από τα θύματά τους και τέσσερις απόπειρες απάτης κατά τις οποίες επιχείρησαν να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό άνω των 40.000 ευρώ και κοσμήματα. 

Ως μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν ένας 47χρονος αλλοδαπός και 18χρονη, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τρία ακόμα άτομα, ένας 30χρονος και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία. 

Σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία δράσης, τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού και στη συνέχεια, όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο, επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου, σε τροχαίο δυστύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης.

Το βράδυ της Δευτέρας μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν ο 47χρονος και η 18χρονη κατά το χρόνο που παραλάμβαναν χρήματα και κοσμήματα από 81χρονη γυναίκα με την οποία είχαν προβεί νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία. 

Η προανάκριση που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης, ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top