Ταξίδι ανθρωπιάς από γιατρούς και εθελοντές στα ακριτικά νησιά!

Οι…ήρωες με τα φουσκωτά

Το πιο μεγάλο πρόβλημα των νησιών, ειδικά των πιο μικρών, είναι η έλλειψη γιατρών.

Έτσι λοιπόν, η  +πλευση (σύμπλευση), μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, σκοπό έχει την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων στα ελληνικά ακριτικά νησιά. Κάθε χρόνο, ακτιβιστές γιατροί, εθελοντές κάθε ειδικότητας πραγματοποιούν ετήσιο διάπλου με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της, με σκοπό δωρεάν ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και παροχή υλικοτεχνικών υποδομών.

Με αφετηρία το Λαύριο και από τις 27 Απριλίου, έντεκα (11) φουσκωτά της +πλευσης με πάνω από εξήντα (60) εθελοντές (από τους οποίους 30 γιατροί 16 διαφορετικών ειδικοτήτων με 3 νοσηλεύτριες και μια μαία) επί έντεκα ημέρες θα διασχίσουν πάνω από 400 μίλια, προκειμένου να βρεθούν διαδοχικά στα εξής νησιά:

 Κίμωλος - Πέμπτη 27 Απριλίου

 Σίκινος - Παρασκευή 28 Απριλίου

Ηρακλειά - Σάββατο 29 Απριλίου

 Σχοινούσα - Κυριακή 30 Απριλίου

 Ανάφη - Δευτέρα 1 Μαΐου

Ψέριμος & Τέλενδος - Τρίτη 2 & Τετάρτη 3 Μαΐου

 Λειψοί - Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5 Μαΐου

 Σε όλα τα νησιά, θα στηθούν ιατρεία για να προσφέρουν δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις στους κατοίκους οι γιατροί της +πλευσης, των παρακάτω ειδικοτήτων:

 ➢ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ  ➢ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

➢ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ  ➢ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

➢ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ➢ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΜΑΣΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

➢ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ  ➢ ΥΠΕΡΗΧΩΝ  ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ

➢ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ  ➢ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

➢ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ  ➢ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

➢ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ➢ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ (ΩΡΛ)

➢ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ➢ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

 

Επίσης, θα γίνει λήψη δειγμάτων αίματος που θα μεταφερθούν άμεσα σε εξειδικευμένα εργαστήρια, για  να γίνουν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από την ιατρική ομάδα της +πλευσης και μαζί με τα συμπεράσματα θα αποσταλούν στους κατοίκους.

Συμβάλλουν και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών

 Η +πλευση συμμετέχει και στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Έτσι, στους Λειψούς και την Πάτμο θα βρεθεί κινητή μονάδα μαστογράφου για να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις στις γυναίκες των δύο νησιών.  

Συνεχίζουν τα έργα υποδομής στα νησιά μας

Η +πλευση συνδυάζει κάθε χρόνο την παρουσία των εθελοντών στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά με τη δημιουργία έργων υποδομής. Κατά τη διάρκεια του Διάπλου 2017 θα πραγματοποιηθούν:

 - πλωτή προβλήτα στη Σίκινο

-ανακατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Δημοτικό σχολείο των Λειψών  

-δωρεά κάδων συλλογής απορριμμάτων στη Σχοινούσα

-δωρεά σε όλα τα νησιά έντεκα (11) ειδικών ψυκτών-αφαλατωτών που θα τοποθετηθούν στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να απολαμβάνουν πεντακάθαρο νερό

 

Στηρίζουν την γνώση δίνοντας εφόδια στα σχολεία και τους μαθητές

 

Η +πλευση και φέτος εκτός των άλλων έργων και δωρεών, θα προσφέρει στα σχολεία των νησιών που θα επισκεφτεί μεγάλο όγκο ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού, υλικών και εκπαιδευτικών μέσων, μετά την καταγραφή ελλείψεων και αναγκών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, ενισχύει με κορυφαίας ποιότητας μαθησιακά εργαλεία τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μέσω της συνεργασίας με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας.

 

Αναδεικνύουν τα νέα πρότυπα για τους νέους

 Παράλληλα, η +πλευση συνεχίζει να φέρνει σε επαφή με τα παιδιά ανθρώπους-πρότυπα για να καλλιεργήσει την διάθεσή τους να φτάσουν το ανώτερο επίπεδο στην δημιουργικότητά τους.  Φέτος, με τα φουσκωτά της +πλευσης θα βρεθεί στην Ηρακλειά και τη Σχοινούσα ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής στο αγώνισμα των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, αλλά και η πολυνίκης της ενόργανης στα παγκόσμια κύπελλα της FIG Βασιλική Μιλλούση (τρία χρυσά στη δοκό, ένα στους ασύμμετρους ζυγούς, ασημένιο στις ασκήσεις εδάφους). Οι δύο πρωταθλητές θα μιλήσουν στα παιδιά για τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό, το ιδεώδες της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι, μεταφέροντας λίγη από την εμπειρία τους στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και την θέλησή τους για σκληρή δουλειά που έφερε τις κορυφαίες διακρίσεις.

Προσφέρουν ψυχαγωγία και πολιτισμό

Οι μικρότεροι (αλλά όχι μόνο) κάτοικοι των νησιών όπου θα βρεθούν οι εθελοντές και τα φουσκωτά της +πλευσης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επίσης μία σειρά από ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις. Στην Κίμωλο, Σίκινο , Ηράκλειά, Σχοινούσα και Λειψούς  θα διοργανωθεί Κυνήγι Θησαυρού, ενώ σε Σχοινούσα, Ανάφη, Ψέριμο και Λειψούς θα παρουσιαστούν παραστάσεις θεάτρου σκιών, διατηρώντας μία από τις παραδοσιακότερες μορφές ψυχαγωγίας στον ελλαδικό χώρο.

Τέλος, αξίζει να σημείωσουμε πως το παραπάνω βίντεο είναι από το περσινό ταξίδι της +πλευσης...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top