Tσαβούσογλου από Κομοτηνή: «Η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην “τουρκική μειονότητα”»

«Εμείς ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία δεν θα σας αφησουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε»

Στην Κομοτηνή ο Χακάν Τσαβούσογλου

“Η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στης ‘τουρκική μειονότητα’ της Δυτικής Θράκης" δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται σήμερα έπειτα από τις επαφές που είχε στην Αθήνα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι στην Αθήνα συζήτησε την επίσημη επίσκεψη του Τουρκου Προέδρου στην Ελλάδα και ευχήθηκε στις επαφές που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν όταν φτάσει να υπάρξουν καλά αποτελέσματα.

Στο αεροδρόμιο Ξάνθης τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε γεύμα που του παρέθεσε ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνεια που επισκέπτεται την γενέτειρά του Κομοτηνή με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ ενδιαφέρεται για την μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

“Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας που κατάγεται από την Δυτική Θράκη”, ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. “Εμείς ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία δεν θα σας αφησουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε”, ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ότι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μειονότητα είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων παρά τις δυσκολίες. “Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι με τον ίδιο τρόπο θα κάνει βήματα για αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να κρατούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. “Αυτό που είδα είναι πως μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση”, ανέφερε.

Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε όπως είπε και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. “Μακάρι όταν έρθει εδώ να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε”, ανέφερε.

 

Tης Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top