Ένα απαιτητικό κι ιδιαίτερα γευστικό πιάτο με την υπογραφή του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, κλήθηκαν να αντιγράψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση στο επεισόδιο του MasterChef 2023 την Παρασκευή 24/3.
Ο καλεσμένος σεφ ετοίμασε χόρτα, αρνίσια συκωταριά με καραβίδες, αμύγδαλο κι αυγολέμονο.
Γίνετε κι εσείς MasterChefs, ακολουθώντας βήμα - βήμα τη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω:
Υλικά
Για τα χόρτα
2 πράσα
1 ξερό λευκό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά του γλυκού πελτές
200 γρ. σπανάκι
200 γρ. σέσκουλα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/3 ματσάκι καυκαλήθρες
1/3 ματσάκι μυρώνια
1/3 ματσάκι άνιθος
½ μαραθόριζα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Εκτέλεση
• Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα, τη μαραθόριζα και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
• Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
• Συνεχίζουμε με τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε κομμένα σε μήκος 1 εκατοστού το σπανάκι και τα φύλλα από τα σέσκουλα. Ακολουθούν τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
• Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και χαμηλώνουμε τη φωτιά να μαγειρευτούν για περίπου 5 λεπτά.
• Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
MasterChef 2023: Πιάτο αντιγραφής με ένα όμορφο και απαιτητικό γλυκό
Για τη συκωταριά
250 γρ. συκωταριά αρνίσια (συκώτι, πνεύμονας, νεφρά, γλυκάδια)
1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά παλαιωμένο ξύδι
1 φύλλο δάφνη
1 κλωνάρι θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
• Κόβουμε το συκώτι και τα νεφρά σε κύβους του 1 εκατοστού.
• Κόβουμε τον πνεύμονα σε κύβους του μισού εκατοστού και σε πολύ μικρά κομμάτια τα γλυκάδια.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
• Συνεχίζουμε με το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη συκωταριά χωρίς τα συκώτια.
• Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη και το θυμάρι ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι.
• Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το συκώτι να πάρει 1 βράση μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Για τις καραβίδες
10 καραβίδες μεσαίες
100 γρ. βούτυρο
1 κλωνάρι θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο
10 ml χυμός λεμονιού
Ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι
Εκτέλεση
• Αφαιρούμε από τις καραβίδες τα κεφάλια και τα κρατάμε στην άκρη.
• Τσακίζουμε το σώμα στη μέση περίπου και τραβάμε το κάθε μέρος ώστε να απογυμνωθεί η καθαρή σάρκα.
• Κρατάμε στην άκρη και τις καρκάσες.
• Αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι το έντερο της καραβίδας.
• Σε ένα θερμό τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το θυμάρι και τα ξύσματα. Αροζάρουμε τις καραβίδες ίσα να ασπρίσει η σάρκα τους, αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι.
• Κόβουμε τις καραβίδες σε ίσα μέρη του 1 εκατοστού.
Για τα αμύγδαλα
100 γρ. αμύγδαλα λευκά ωμά ολόκληρα ανάλατα
2 κουταλιές στακοβούτυρο
Αλάτι
Εκτέλεση
• Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο, τα αμύγδαλα και το αλάτι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
• Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
• Κόβουμε τα αμύγδαλα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε 3 μέρη το κάθε μισό.
Για το αυγολέμονο
Καρκάσες και κεφάλια από τις 10 καραβίδες
Ζωμός λαχανικών 125 ml
50 gr κρόκοι αυγού
20 γρ. χυμός λεμόνι
5 γρ. ξύδι
2,5 γρ. proespuma hot
0,5 γρ. ξανθάνη
Σχοινόπρασο 10 κλωναράκια
Αλάτι
MasterChef: Η πρώτη δοκιμασία αποχώρησης & το εμβληματικό πιάτο αντιγραφής
Εκτέλεση
• Ξεπλένουμε καλά τα κεφάλια και τις καρκάσες από τις καραβίδες με μπόλικο νερό.
• Βάζουμε στη φωτιά τον ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε τα κεφάλια και τις καρκάσες. βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη. Χρειαζόμαστε 125 ml.
• Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε.
• Σε μία κανάτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι μέσα (όσο είναι ζεστό) και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
• Περνάμε από σίτα. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε σε αλάτι, ρίχνουμε το τελικό υλικό μας μέσα στο siphon και τοποθετούμε 2 αμπούλες.
• Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο
Σύνθεση
• Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε μια στρώση με χόρτα χωρίς να βάλουμε πολλά υγρά ύψους 1,5 εκατοστού.
• Συνεχίζουμε με μια στρώση από τη μαγειρεμένη συκωταριά.
• Πάνω από τη συκωταριά προσθέτουμε τις καραβίδες ώστε να καλυφθεί εντελώς η συκωταριά και ακολουθεί μια στρώση από τα αμύγδαλα.
• Τελειώνουμε με το σιφόν αυγολέμονο. Προσοχή θέλουμε να καλυφθεί η επιφάνεια αλλά να μην πνιγεί το πιάτο με αυτό.
• Τελειώνουμε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2023
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.