MasterChef 2023: Φτιάξτε την αρνίσια συκωταριά με τα γιαχνερά χόρτα

Με την υπογραφή του γνωστού σεφ Μανώλη Παπουτσάκη

Ένα απαιτητικό κι ιδιαίτερα γευστικό πιάτο με την υπογραφή του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, κλήθηκαν να αντιγράψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση στο επεισόδιο του MasterChef 2023 την Παρασκευή 24/3.

Ο καλεσμένος σεφ ετοίμασε χόρτα, αρνίσια συκωταριά με καραβίδες, αμύγδαλο κι αυγολέμονο.

Πάπια σοτέ δια χειρός Νίκου Θωμά

Γίνετε κι εσείς MasterChefs, ακολουθώντας βήμα - βήμα τη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω:

Υλικά

Για τα χόρτα
 
2 πράσα
1 ξερό λευκό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά του γλυκού πελτές
200 γρ. σπανάκι
200 γρ. σέσκουλα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/3 ματσάκι καυκαλήθρες
1/3 ματσάκι μυρώνια
1/3 ματσάκι άνιθος
½ μαραθόριζα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο

Εκτέλεση

•    Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα, τη μαραθόριζα και την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. 
•    Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε λίγο ακόμα. 
•    Συνεχίζουμε με τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε κομμένα σε μήκος 1 εκατοστού το σπανάκι και τα φύλλα από τα σέσκουλα. Ακολουθούν τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
•    Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και χαμηλώνουμε τη φωτιά να μαγειρευτούν για περίπου 5 λεπτά. 
•    Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.  

MasterChef 2023: Πιάτο αντιγραφής με ένα όμορφο και απαιτητικό γλυκό

Για τη συκωταριά

250 γρ. συκωταριά αρνίσια (συκώτι, πνεύμονας, νεφρά, γλυκάδια) 
1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά παλαιωμένο ξύδι
1 φύλλο δάφνη
1 κλωνάρι θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

•    Κόβουμε το συκώτι και τα νεφρά σε κύβους του 1 εκατοστού. 
•    Κόβουμε τον πνεύμονα σε κύβους του μισού εκατοστού και σε πολύ μικρά κομμάτια τα γλυκάδια. 
•    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. 
•    Συνεχίζουμε με το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη συκωταριά χωρίς τα συκώτια.
•    Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη και το θυμάρι ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι. 
•    Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το συκώτι να πάρει 1 βράση μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.  

MasterChef 2023: Πιάτο αντιγραφής με τεχνικές δυσκολίες

Για τις καραβίδες

10 καραβίδες μεσαίες
100 γρ. βούτυρο
1 κλωνάρι θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο
10 ml χυμός λεμονιού
Ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι

Εκτέλεση

•    Αφαιρούμε από τις καραβίδες τα κεφάλια και τα κρατάμε στην άκρη. 
•    Τσακίζουμε το σώμα στη μέση περίπου και τραβάμε το κάθε μέρος ώστε να απογυμνωθεί η καθαρή σάρκα. 
•    Κρατάμε στην άκρη και τις καρκάσες. 
•    Αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι το έντερο της καραβίδας. 
•    Σε ένα θερμό τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το θυμάρι και τα ξύσματα. Αροζάρουμε τις καραβίδες ίσα να ασπρίσει η σάρκα τους, αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. 
•    Κόβουμε τις καραβίδες σε ίσα μέρη του 1 εκατοστού. 

Για τα αμύγδαλα

100 γρ. αμύγδαλα λευκά ωμά ολόκληρα ανάλατα
2 κουταλιές στακοβούτυρο
Αλάτι
Εκτέλεση
•    Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο, τα αμύγδαλα και το αλάτι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. 
•    Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. 
•    Κόβουμε τα αμύγδαλα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε 3 μέρη το κάθε μισό. 

Για το αυγολέμονο

Καρκάσες και κεφάλια από τις 10 καραβίδες
Ζωμός λαχανικών 125 ml
50 gr κρόκοι αυγού
20 γρ. χυμός λεμόνι
5 γρ. ξύδι
2,5 γρ. proespuma hot
0,5 γρ. ξανθάνη
Σχοινόπρασο 10 κλωναράκια
Αλάτι

MasterChef: Η πρώτη δοκιμασία αποχώρησης & το εμβληματικό πιάτο αντιγραφής

Εκτέλεση

•    Ξεπλένουμε καλά τα κεφάλια και τις καρκάσες από τις καραβίδες με μπόλικο νερό. 
•    Βάζουμε στη φωτιά τον ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε τα κεφάλια και τις καρκάσες. βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη. Χρειαζόμαστε 125 ml. 
•    Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε. 
•    Σε μία κανάτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι μέσα (όσο είναι ζεστό) και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ. 
•    Περνάμε από σίτα. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε σε αλάτι, ρίχνουμε το τελικό υλικό μας μέσα στο siphon και τοποθετούμε 2 αμπούλες. 
•    Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο

Σύνθεση

•    Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε μια στρώση με χόρτα χωρίς να βάλουμε πολλά υγρά ύψους 1,5 εκατοστού. 
•    Συνεχίζουμε με μια στρώση από τη μαγειρεμένη συκωταριά. 
•    Πάνω από τη συκωταριά προσθέτουμε τις καραβίδες ώστε να καλυφθεί εντελώς η συκωταριά και ακολουθεί μια στρώση από τα αμύγδαλα. 
•    Τελειώνουμε με το σιφόν αυγολέμονο. Προσοχή θέλουμε να καλυφθεί η επιφάνεια αλλά να μην πνιγεί το πιάτο με αυτό. 
•    Τελειώνουμε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. 

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2023

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top