Μία χορταστική συνταγή που λιώνει στο στόμα μας ετοιμάζει σήμερα ο Πάνος Κουμουνδούρος στο Breakfast@Star. Γίγαντες φούρνου με χοιρινό λαιμό και μέλι, πορτοκάλι και κυδώνια και τα όσπρια δεν ήταν ποτέ νοστιμότερα!
Υλικά:
- 1 κιλό κρέας χοιρινό μπούτι
- 120 γρ μέλι
- 200 γρ χυμό πορτοκαλι
- 1 μεγάλο πράσο
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μεγάλο κυδώνι
- 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών
- Ελαιόλαδο
- 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ντομάτα ώριμη τριμμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πάπρικα σε σκόνη
- Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε για ένα βράδυ τους γίγαντες αλλάζοντας δύο φορές το νερό. Τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε.
- Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές με λαβίδα, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Τότε προσθέτουμε το σκόρδο το κρεμυδι το πράσο τα κυδώνια και το καρότο Αφήνουμε να μαλακώσουν ελαφρώς ανακινώντας ελαφρά το τηγάνι, γυρίζοντας το κρέας για 3-4 λεπτά.έπειτα προσθέτουμε και τον πελτέ την τομάτα το μέλι και τον χυμό πορτοκαλι και τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτια
- Βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα σε χαμηλό ταψί, ταβά και προσθέτουμε τους γίγαντες το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη πάπρικα και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα.
- Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται νερό οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα αν χρειαστεί.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφού ξεσκεπάσουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να αναδυθούν τα αρώματα για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για άρωμα και φρεσκάδα.