Σούπα βελουτέ από ψητές κολοκύθες με τραγανά κρουτόν

Μία ζεστή συνταγή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Μία υπέροχη ζεστή σουπίτσα μας ετοίμασε μέσα στην εβδομάδα ο Σταύρος Βαρθαλίτης στο «Breakfast@Star». Επειδή, όμως, αυτό το Σαββατοκύριακο κάνει κρύο, εμείς σού την θυμίζουμε για να ζεστάνεις τον οργανισμό σου με τον πιο νόστιμο τρόπο!

Πένες με κοτόπουλο στον φούρνο - Ένα ζεστό πιάτο που θα λατρέψεις

Υλικά:

  • 2 Κίτρινες κολοκύθες μικρές ( 1,5 κιλό συνολικά)
  • 3 Καρότα μεσαία
  • 1 κεφάλι Σκόρδο
  • 1 Ξερό λευκό κρεμμύδι μεγάλο
  • 15 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. Πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. Κουρκουμά
  • 600 γρ. Νερό ή ζωμό
  • 3 φέτες Ψωμί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 50 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμέλ από γιαούρτι με βρώμη

Εκτέλεση:

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 190°C.
• Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού σε τετράγωνα κομμάτια μέχρι 1,5εκ. και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Πλένουμε εξωτερικά τις κολοκύθες με νερό, τις στεγνώνουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση, αφαιρούμε με ένα κουτάλι τα σπόρια από το εσωτερικό τους, τα πλένουμε, τα καθαρίζουμε και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
• Σε ένα ταψί 40x33 εκ. τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε στη μισή επιφάνεια το ψωμί από το μπολ, στην άλλη μισή τα σπόρια από τις κολοκύθες και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου.
• Τα βγάζουμε, τα μεταφέρουμε ξεχωριστά σε 2 μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
• Χαράζουμε σταυρωτά κάθε κομμένη επιφάνεια από τις κολοκύθες με ένα μαχαίρι και τις μεταφέρουμε στο ταψί που ψήσαμε το ψωμί, με τη χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω, αφού αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί.
• Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα τοποθετούμε απο ένα κομμάτι σε κάθε κολοκύθα στη θέση που είχαν τα σπόρια τους.
• Καθαρίζουμε τα καρότα, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα βάζουμε στη βάση του ταψιού ανάμεσα από τις κολοκύθες.
• Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το σκόρδο και το μεταφέρουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, ανάμεσα από τις κολοκύθες.
• Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι και τα κλωνάρια από το θυμάρι σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια μας.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 55- 60 λεπτά.
• Αφαιρούμε την ψίχα κάθε κολοκύθας με ένα μεγάλο κουτάλι, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ , μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα.
• Πιέζουμε το σκόρδο από τη μία πλευρά μέσα στον κάδο του μπλέντερ, ώστε να βγάλουμε το ψημένο εσωτερικό μέρος από τις σκελίδες. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και τα χτυπάμε μέχρι να έχουν κρεμώδη υφή, χωρίς εμφανή κομμάτια λαχανικών.
• Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, τοποθετούμε από πάνω, στο κέντρο, τα κρουτόν, πασπαλίζουμε με τους ψημένους σπόρους και ρίχνουμε λίγο κρέμα γάλακτος.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top