Δύο αλμυρές πίτες που θα σας ξετρελάνουν!

Είναι σχετικά εύκολες και μπορείτε να τις φτιάξετε

Θέλετε να φτιάξετε μία αλμυρή πίτα για τους φίλους σας που να μην είναι και ιδιαίτερα δύσκολη; Σας παρουσιάζουμε δύο συνταγές που έφτιαξε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή Breakfast@star.

Είσαι vegetarian; Αυτές τις πίτες θα τις λατρέψεις

Σπανακόπιτα

Υλικά για τη Συνταγή 

· 1 κιλό σπανάκι
· 4 πράσα
· 10 κρεμμύδια φρέσκα
· 1 κρεμμύδι ξερό
· 1 ματσάκι μαϊντανό
· 1 ματσάκι άνηθο
· 1 ματσάκι δυόσμο
· ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
· 50 γρ. ελαιόλαδο
· 3 αυγά
· 400 γρ. φέτα
· Φρέσκια ρίγανη
· Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι
· 1 συσκευασία παραδοσιακό φύλο για πίτες

Εκτέλεση της Συνταγής

· Προθερμαίνουμε στον αέρα, το φούρνο στους 180 βαθμούς.
· Πλένουμε καθαρίζουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα λαχανικά.
· Κόβουμε στη μέση, κατά μήκος τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια και ύστερα κάθετα σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
· Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το ½ ελαιόλαδο, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τα πράσα μαζί με τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε να μαλακώσουν, για 4’ περίπου, προσθέτουμε το σπανάκι, σε 2 δόσεις αλατίζουμε ελαφρός και σοτάρουμε ώσπου να μαραθεί.
· Παράλληλα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια με τα χέρια, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
· Βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι να χάσει όλη την υγρασία και ύστερα το μεταφέρουμε στο μπολ, ανακατεύουμε δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι, ρίχνουμε τα αυγά και ξανά ανακατεύουμε να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
· Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί (25*33), στρώνουμε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του, αλείφουμε με ελαιόλαδο, εφαρμόζουμε το επόμενο σταυρωτά από πάνω, αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν και στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο, σταυρωτά 5 φύλλα συνολικά.
· Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με προηγουμένως για κάθε φύλλο.
· Κόβουμε τις άκρες ώστε να προεξέχουν στο ίδιο μήκος (5 εκατοστά περίπου) και τις γυρνάμε προς τα μέσα δίνοντας ωραίο σχήμα.
· Χαράζουμε αλείφουμε με ελαιόλαδο την πίτα.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 50’-60’.

Μακαρονόπιτα 

· 1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο (8 με 9 φύλλα)
· 500 γρ. μακαρόνι χοντρό
· 500 γρ. φρέσκο γάλα
· 500 γρ. φέτα
· 4 αυγά
· 5 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
· 5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
· 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
· Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο λευκό πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής 

· Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα.
· Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
· Όσο βράζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης και το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, φρέσκο-τριμμένο λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε με σύρμα 30’’.
· Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια μέσα στο μείγμα με τα αυγά.
· Σουρώνουμε τα ζυμαρικά τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε με προσοχή να μην σπάσουν.
· Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί (25*33), στρώνουμε ένα φύλλο χωριάτικο στο κάτω μέρος του, το αλείφουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο, εφαρμόζουμε το επόμενο σταυρωτά από πάνω το αλείφουμε και αυτό με λίγο ελαιόλαδο, αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν, στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο, σταυρωτά 4 φύλλα συνολικά.
· Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα ζυμαρικά, βρέχουμε με λίγα υγρά από τη γέμιση, στρώνουμε ακόμα ένα φύλο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όσο μείγμα έχουμε, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με προηγουμένως για κάθε φύλλο.
· Κόβουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν, στο ίδιο μήκος και γυρνάμε προς τα μέσα για να δώσουμε ωραίο σχήμα στην πίτα.
· Ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 60’ με 70’.
· Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
· Σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε ζεστή ή και κρύα.

Δείτε το Breakfast@star 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top