Είσαι vegetarian; Αυτές τις πίτες θα τις λατρέψεις

Δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να τις φτιάξετε

Δείτε στο βίντεο πώς να φτιάξετε στριφτή πίτα με πράσο και πιπεριές φλωρίνης 

Τώρα στην καραντίνα, πολλές γυναίκες έχουμε αρχίσει να μαγειρεύουμε και να δοκιμάζουμε καινούργιες συνταγές. Οι πίτες έχουν την τιμητική τους και ο Λάμπρος Βακιάρος έχει προνοήσει και για εκείνους που έχουν βγάλει από τη διατροφή τους το κρέας.

Αν λοιπόν είστε και εσείς χορτοφάγος, δοκιμάστε να φτιάξετε τις παρακάτω πίτες.

Τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας

Στριφτή πίτα με πράσο και πιπεριές φλωρίνης 

Υλικά

4 κ.σ ελαιόλαδο
2 μικρά πράσα
1 μικρό κρεμμύδι
1 πιπεριά φλωρίνης
400γρ κοφινάκι
3 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι 

Για το φύλλο και το άλειμμα

5-6 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο
Σουσάμι λευκό και πασπάλισμα

Διαδικασία 

1.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις.
2.    Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, στη συνέχεια προσθέτουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τα πράσα και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 7 – 8 λεπτά μέχρι να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος τους.
3.    Παράλληλα, προσθέτουμε στο μούλτι τη μία πιπεριά Φλωρίνης και λιγότερο από το ένα τέταρτο της φέτας και πολτοποιούμε σε μια κρέμα.
4.    Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε την κρέμα φέτας και ανακατεύουμε. Θρυμματίζουμε την υπόλοιπη φέτα σε χοντρά κομμάτια, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
5.    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (σε χαμηλή θερμοκρασία) ή στα μικροκύματα λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το αναμειγνύουμε με τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο.
6.    Ξεκινάμε με το πρώτο από τα 4 φύλλα που έχουμε ανοίξει, λαδώνουμε την επιφάνειά του κι απλώνουμε το 1/4 της γέμισης κατά μήκος. Τυλίγουμε προς τα μέσα, έτσι ώστε η ζύμη που βρίσκεται κοντά στη γέμιση να την καλύψει, και στη συνέχεια ρολάρουμε, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μπαστουνάκι, λαδώνοντας κατά τη διάρκεια. Φτιάχνουμε ένα σχήμα σαν σαλιγκάρι και μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αποσπώμενη φόρμα ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, και συνεχίζουμε το σχήμα του σαλιγκαριού από το σημείο που το αφήσαμε. Λαδώνουμε την επιφάνειά του και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
7.    Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα για τη δεύτερη πίτα και ψήνουμε για 60′-80′ λεπτά. 

Δείτε πώς να φτιάξετε σπανακόπιτα 

 


Σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες
500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο (το οποίο έχει ξεπαγώσει)
2 αυγά + 1 ασπράδι
25 γρ. βρώμη
200 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
40 γρ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
40 γρ. βασιλικό (ψιλοκομμένο)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο ή ελαιόλαδο
Λευκό σουσάμι (για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή τις αντιστάσεις.
Μεταφέρουμε το ξεπαγωμένο σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και με τα χέρια μας το πιέζουμε ώστε να βγάλουμε τα υγρά όσο περισσότερο μπορούμε. Στη συνέχεια το χοντροκόβουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βρώμη, τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, τον άνηθο, τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ομογενοποιούμε καλά το μείγμα.
Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το δεύτερο σταυρωτά (βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα) και συνεχίζουμε έως ότου έχουμε 6 φύλλα. Σε αυτό το σημείο τοποθετούμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα ένα ένα κάθε φορά (βουτυρώνοντας πάντα) αυτή τη φορά λίγο έξω από τον κεντρικό άξονα στον οποίο βάλαμε σταυρωτά τα 6 πρώτα φύλλα. Αυτό θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζαρώσουμε το φύλλο στην επιφάνεια της πίτας.
Προσθέτουμε στο κέντρο των φύλλων, κρατώντας ένα κυκλικό σχήμα, όλη τη γέμιση και πιέζουμε έτσι ώστε να βγάλουμε τον περιττό αέρα.
Διπλώνουμε καλά προς τα μέσα τα φύλλα και μόλις η πίτα έχει καλυφθεί εντελώς ζαρώνουμε τα τελευταία 6 φύλλα, για να δημιουργήσουμε μία τραγανή υφή στο ψήσιμο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στο φούρνο για 40 – 50 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα.
 

 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top