Συνταγές που τα αυγά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο!

Ιδέες που θα σε συναρπάσουν

Αν σου αρέσουν τα αυγά καλό είναι να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και αντί να τα απολαύσεις βραστά, τηγανιτά ή ομελέτα να προτιμήσεις και πιο περίπλοκες συνταγές.

Φασόλια γίγαντες με απάκι, λαχανικά και αυγά στη γάστρα

•    500 γρ. φασόλια γίγαντες (μουλιασμένοι σε νερό 8-12 ώρες)
•    60 γρ. ελαιόλαδο + 120 γρ.
•    180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•    2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
•    200 γρ. απάκι (ψιλοκομμένο)
•    4 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
•    3 στίκς σέλινο με τα φύλλα (ψιλοκομμένα)
•    45 γρ. πελτέ τομάτας
•    7 γρ. καπνιστή πάπρικα
•    5 γρ. μπούκοβο
•    5 – 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
•    240 γρ. γλυκό ή κόκκινο κρασί
•    1,5 -2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
•    4 – 5 αυγά

Για το σερβίρισμα
•    Φρυγανισμένο ψωμί
•    Βαρελίσια φέτα

Διαδικασία 

1.    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τους γίγαντες, τους οποίους τους έχουμε σουρώσει και γεμίζουμε με νερό. Βράζουμε τους γίγαντες για 45 λεπτά και τους σουρώνουμε.
2.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
3.    Προθερμαίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.
4.    Προσθέτουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το απάκι και τα καρότα και τσιγαρίζουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά.
5.    Προσθέτουμε το σέλινο, τον πελτέ τομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, το φρέσκο θυμάρι, τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
6.    Προσθέτουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
7.    Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα και προσθέτουμε αρχικά το 1.5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και κλείνουμε το καπάκι.
8.    Ψήνουμε στο φούρνο για 60 – 70 λεπτά και περίπου στα 45 λεπτά κοιτάμε αν χρειάζεται έξτρα υγρά.
9.    Περίπου 7 – 8 λεπτά πριν το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα και δημιουργούμε 4 – 5 μικρές φωλιές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσθέσουμε εκεί τα αυγά.
10.    Ψήνουμε έως ότου να ψηθούν τα αυγά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και φέτα.
βασιλικό (ψιλοκομμένα)
• Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα

Aυγά Shaksuka με μελιτζάνες

Ομελέτα-τούρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

•    500 γρ. ελαιόλαδο
•    1 κιλό πατάτες
•    12 αυγά
•    Καραμελωμένα κρεμμύδια
•    Aλάτι και πιπέρι

Eκτέλεση της Συνταγής

1. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες περίπου 0.3 – 0.5 χιλιοστά.
2.Σε ένα τηγάνι 28 εκ. προσθέτουμε όλο το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις πατάτες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 5 – 6 λεπτά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε όλα τα αυγά και μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι.
4.    Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα απαλά έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίς να σπάσουμε πολύ τις πατάτες και στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη για 15 λεπτά.
5.Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι 26 – 28 εκ. σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όλο το μείγμα με τις πατάτες και τα αυγά και αφήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 1 – 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
6.Τοποθετούμε ένα πιάτο μεγαλύτερης διαμέτρου από το τηγάνι πάνω από το τηγάνι, πιέζουμε το πιάτο και με μια ενιαία κίνηση αναποδογυρίζουμε την ομελέτα στο πιάτο. Την επαναφέρουμε στο τηγάνι (από την άλλη πλευρά αυτή τη φορά) για άλλα 2 – 3 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθεί ολοκληρωτικά.
7. Αφαιρούμε σε μια πιατέλα και απολαμβάνουμε.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top