Συνταγές με βάση τις κρέπες!

Φτιάξτε τούρτα τιραμισού και κανελόνια μπολονέζ

Σίγουρα όταν ακούμε κρέπα ο νους μας πάει σε γλυκιά ή αλμυρή. Κι όμως εκτός από αυτές τις επιλογές μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και ως πρώτη ύλη.

Ο Λάμπρος Βακιάρος μέσα από την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» έδωσε δύο συνταγές

Mαμαδίστικο γλυκό ψυγείου βανίλια με φράουλα

Τούρτα τιραμισού με κρέπες(Βακιάρος)

Υλικά 

Για τις κρέπες
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml. γάλα
2 μεγάλα αυγά
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
30 γρ. εσπρέσο ή δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
30 γρ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα τιραμισού
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
600 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. λικέρ φουντούκι
30 γρ. εσπρέσο ή δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
30 γρ. κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Για τις κρέπες

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, δημιουργώντας ένα μικρό πηγάδι. Ρίχνουμε μέσα στο κενό το αυγό και με μία ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε σιγά σιγά να παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες και να τα αναμειγνύουμε.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά.
Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βήμα 2

 Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και αλείφουμε τον πάτο με λάδι. Ρίχνουμε 3 κ.σ. από το μείγμα και κουνάμε, ώστε να απλωθεί και να δημιουργηθεί ένας κύκλος. Μετά από 20-30  δευτερόλεπτα γυρνάμε την κρέπα και την ψήνουμε για ακόμα 30  δευτερόλεπτα.

Για τη κρέμα τιραμισού

Βήμα 1 

Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει μία μέτρια πυκνότητας υφή. Την αποσύρουμε προσωρινά από το μίξερ.

Βήμα 2

Συνεχίζουμε χτυπώντας το τυρί μασκαρπόνε και την άχνη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 2’ – 3’. Θέτουμε το λικέρ φουντούκι και τον καφέ και ομογενοποιούμε. Με μια μαριζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) με κυκλικές κινήσεις ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα μέσα στο μείγμα με το μασκαρπόνε. Σε ένα κόρνερ ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη προσθέτουμε περίπου 6-7 κ.σ. από τη κρέμα. (αυτό θα το χρειαστούμε για το στόλισμα στη σύνθεση)

Για τη σύνθεση

Βήμα 1

Σε μία πιατέλα τοποθετούμε μία κρέπα και 1-2 κουταλιές από τη κρέμα τυριού και απλώνουμε με προσοχή ομοιόμορφα στη κρέπα και με ένα ψιλό σουρωτήρι τσαγιού πασπαλίζουμε λίγο κακάο. Τοποθετούμε μια δεύτερη κρέπα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε τις κρέπες. Η τελευταία στρώση θα είναι κρέπα χωρίς κρέμα. Αποθηκεύουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Με το κόρνερ ζαχαροπλαστικής δημιουργούμε βούλες κολλητά μεταξύ τους σε όλη την επιφάνεια της τελευταίας στρώσης και πασπαλίζουμε με κακάο.

Κανελόνια από κρέπες με μπολονέζ κοτόπουλου(Βακιάρος)

Υλικά

Για τη μπολονέζ
•    750 γρ. κιμά κοτόπουλου
•    60 γρ. ελαιόλαδο
•    360 γρ. κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
•    70 γρ. καρότο (τριμμένο)
•    30 γρ. πελτέ τομάτας
•    120 γρ. λευκό κρασί
•    500 γρ. σάλτσα τομάτας
•    1 λίτρο ζωμό λαχανικών
•    30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 μεσαία αυγά
•    480 γρ. γάλα
•    5 γρ. αλάτι
•    1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•    2 κούπες αλεύρι
 
Για τη σύνθεση

•    250 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)

Για τη μπολονέζ

1.    Προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τσιγαρίζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά.
2.    Παράλληλα προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και χωρίς να βάλουμε καθόλου λάδι προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε για περίπου 10-12 λεπτά, εώς ότου πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα.
3.    Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το καρότο, τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και τέλος προσθέτουμε τη σάλτσα και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύουμε για περίπου 60 λεπτά.
4.    Περίπου 15’ πριν το τέλος, δοκιμάζουμε τη σάλτσα, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αφαιρούμε 2 μεγάλες κουτάλες κιμά (ο οποίος θα πρέπει να είναι ζουμερός). Συνεχίζουμε μαγειρεύοντας τον υπόλοιπο κιμά έως ότου τα περισσότερα υγρά εξατμιστούν, ώστε να μπορέσουμε να γεμίσουμε τις κρέπες. Τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό.
Για τις κρέπες
5.    Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το θυμάρι και ομογενοπούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε εώς ότου ομογενοποιηθεί και αυτό καλά.
6.    Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι 20-24 εκ. σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και με μια μικρή κουτάλα προσθέτουμε όσο μείγμα χρειάζεται έτσι ώστε με γρήγορες κινήσεις κουνώντας περιστροφικά το τηγάνι να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του. Μόλις δούμε ότι η επιφάνεια αρχίζει να ψήνεται γυρνάμε την κρέπα για να ψηθεί την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες κρέπες.
Για τη σύνθεση

1.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις.
2.    Γεμίζουμε την κάθε κρέπα με περίπου 4 κ.σ. από το κιμά, διπλώνουμε ελαφρώς προς τα μέσα τις δύο άκρες και στη συνέχεια ‘ρολλάρουμε΄ σχηματίζοντας ένα κανελόνι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπες κρέπες.
3.    Σε ένα μικρό πυρέξ τοποθετούμε τα κανελόνια σφιχτά μεταξύ τους, στη συνέχεια απλώνουμε τον κιμά (που κρατήσαμε από το βήμα 3 της μπολονέζ) πάνω από τα κανελόνια και τέλος απλώνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα.
4.    Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.

Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»  εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top