Masterclass: Ρολάκια uramaki και oshizuchi με άρωμα Ιαπωνίας!

Guest chef o Νίκος Πολιτάκος στο σημερινό επεισόδιο του MasterChef 5

box contest in article

Ο guest chef του σημερινού Masterclass, Νίκος Πολιτάκος, ετοίμασε για τους διαγωνιζόμενους τρία ενδιαφέροντα πιάτα με βάση την σφυρίδα και άρωμα … Ιαπωνίας! 

Masterclass: Ο Σωτήρης Κοντιζάς ετοιμάζει ομελέτα... οκονομιγιάκι!

Οι διαγωνιζόμενοι του MasterChef 5 παρακολούθησαν ολόκληρη τη διαδικασία για ρολάκια uramaki και oshizuchi με σφυρίδα. Μάλιστα, ο Νίκος Πολιτάκος διάλεξε την Ανούς για να τον βοηθήσει στην κουζίνα.  

Masterclass: Ο Νίκος Πολιτάκος ετοιμάζει σφυρίδα usuzukuri!

Μπορεί η συνταγή για ρολάκια με σφυρίδα να φαίνεται απαιτητική, αλλά αν την δοκιμάσετε δεν θα το μετανιώσετε: 

Υλικά και Εκτέλεση

Για το ρύζι 

500 ml ρύζι για sushi 

475 ml νερό 

25 ml σάκε 

1 μικρό κομμάτι Kombu 

100 ml sushi-su 

Εκτέλεση 

  • Πλένουμε σε κρύο νερό το ρύζι με απαλές κινήσεις μέχρι να καθαρίσει το νερό. 
  • Αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά. 
  • Βάζουμε στο rice cooker το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά. 
  • Βγάζουμε το ρύζι από το rice cooker και τοποθετούμε σε νοτισμένο hangiri. 
  • Περιχύνουμε με τα 100ml sushi-su και με μια ξύλινη σπάτουλα “κόβουμε” το ρύζι με γρήγορες και απαλές κινήσεις ώστε να πάει παντού το ξύδι. 
  • Κρυώνουμε με μια βεντάλια το ρύζι ώστε να είναι χλιαρό. 

Για το sushi-su 

250 ml ξύδι ρυζιού 

125 γρ. ζάχαρη λευκή 

40 γρ. αλάτι 

1 κομμάτι kombu 

Εκτέλεση 

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπασίνα για 1 ημέρα και ανακατεύουμε με σύρμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  • Μετά τη 1 ημέρα αφαιρούμε το kombu. 

Για το ρολάκι 

φύκι nori 

ρύζι για sushi μαγειρεμένο 

σφυρίδα 

κρεμμύδι κόκκινο 

αλάτι παλαμίδας 

τζιντζερ τριμμένο 

aonori 

αυγά σολομού 

κουμκουάτ 

leche de tigre 

φύτρες σίσσο 

αβοκάντο 

αγγούρι 

yuzu kosho 

O guest chef στο σημερινό Masterclass είναι ο Νίκος Πολιτάκος

Εκτέλεση 

Για το Uramaki 

  • Παίρνουμε ένα φύκι nori και απλώνουμε στη σαγρέ μεριά σε όλη την επιφάνεια με απαλές κινήσεις 70-80 γρ. ρύζι και γυρνάμε ανάποδα το φύκι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω. 

  • Κόβουμε γύρω στα 40 γρ. σφυρίδα σε κυβάκια και τη βάζουμε σε μπασινάκι προσθέτοντας λίγο τριμμένο τζίντζερ, yuzu kosho και ανακατεύουμε. 
  • Απλώνουμε κατά μήκος του nori λίγο wasabi και τοποθετούμε αβοκάντο σε λεπτές φέτες και αγγούρι σε στικς. 
  • Βάζουμε τη σφυρίδα σε κύβους και απλώνουμε από άκρη σε άκρη ομοιόμορφα. 
  • Χρησιμοποιώντας το makisu ( χαλάκι μπαμπού ) κλείνουμε το ρολάκι προσεκτικά να μην μας φύγει η γέμιση. 
  • Αφού το κλείσουμε κόβουμε σε 6-7 λεπτές φέτες τη σφυρίδα και απλώνουμε πάνω στο ρολάκι. 
  • Βάζουμε μια μεμβράνη από πάνω και κόβουμε σε 8 κομμάτια. 
  • Βάζουμε το κρεμμύδι σε μπασινάκι και μαρινάρουμε με λίγο Leche de tigre και αλάτι παλαμίδας. 
  • Τοποθετούμε πάνω από κάθε κομμάτι λίγο από το κρεμμύδι, μια λεπτή φέτα κουμκουάτ, 3 αυγά σολομού και μια φύτρα σίσσο. 

Για το Oshizushi 

  • Βάζουμε στην πρέσα «Oshizushi-Hako» 100 γρ. ρυζιού και απλώνουμε από πάνω του yuzu-kosho, wasabi, τριμμένο τζίντζερ, aonori. 
  • Ψιλοκόβουμε 140 γρ. σφυρίδα και την τοποθετούμε πάνω από το ρύζι. 
  • Κλείνουμε με το καπάκι και πρεσάρουμε ώστε να φορμαριστεί το ρύζι και το ψαρί. 
  • Αφαιρούμε από την πρέσα, καλύπτουμε με μεμβράνη και κόβουμε σε 8 κομμάτια. 
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το Uramaki για το στήσιμο του πιάτου. 

Διαβάστε όλα τα νέα για το MasterChef 5  

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 5 εδώ 

Δείτε κι άλλες συνταγές από τα masterclass του MasterChef 5 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top