Σας αρέσουν οι κεφτέδες; Δείτε ενδιαφέρουσες συνταγές

Πάρτε χαρτί, στυλό και σημειώστε

Στους περισσότερους αν όχι σε όλους αρέσουν οι κεφτέδες. Γι’ αυτό και εμείς λοιπόν συγκεντρώσαμε τρεις συνταγές που ετοίμασαν στο παρελθόν στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» οι σεφ, Λάμπρος Βακιάρος και Σταύρος Βαρθαλίτης και σας τις παρουσιάζουμε.

Μπουρίτο με μοσχάρι και ρύζι

Φουρνιστοί κρασάτοι κεφτέδες με κοφτό μακαρονάκι και φέτα

Για τους κεφτέδες

•    1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
•    250 γρ. λουκάνικο (χοιρινό ή μοσχάρι)
•    1 φλ. φρυγανιά
•    ½ φλ. κόκκινο κρασί + 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
•    ½ ματσάκι μαϊντανό
•    3 κ.σ. ελαιόλαδο
•    1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    ½ φλ. παρμεζάνα
•    αλάτι / πιπέρι
•    1 αυγό

Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση

•    800 γρ. σάλτσα τομάτας
•    4 κ.σ. ελαιόλαδο
•    1 μεσαίο κρεμμύδι
•    1 σκελίδα σκόρδο
•    2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
•    1 φλ. κόκκινο κρασί
•    2 φλ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
•    500 γρ κοφτό μακαρονάκι
•    300 γρ φέτα

Εκτέλεση

Για τους κεφτέδες

Βήμα 1

Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία για 8’ – 10’.

Βήμα 2

 Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, με ένα μαχαίρι ανοίγουμε το λουκάνικο από το έντερο και προσθέτουμε μόνο το ‘κιμά΄ στο μπολ.

Βήμα 3

Στο multi προσθέτουμε το κρασί και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην φρυγανιά και αφήνουμε να μουλιάσει καλά για 3’-4’.

Βήμα 4

 Προσθέτουμε στο μπολ τη φρυγανιά με το κρασί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, 2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 h (προαιρετικά).
* καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα μπορούμε να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για 8 ώρες.

Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία(5-6) , προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 5’-6΄. Συνέχεια προσθέτουμε το κόκκινο κρασί δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε δυνατή (8-9) αφήνουμε το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα τομάτας, τη ρίγανη και το ζωμό, αλάτι πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και ίσως αν οι ντομάτες είναι όξινες προσθέτουμε λίγο μέλι η ζάχαρη.

Βήμα 2

Περιμένουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 3

Για τους κεφτέδες, λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 12 μεγάλους κεφτέδες. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9), λαδώνουμε μόνο τους κεφτέδες (χωρίς έξτρα λάδι στο τηγάνι) και απλά τους θωρακίζουμε εξωτερικά για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. (λίγο πριν το τελείωμα προαιρετικά μπορούμε να σβήσουμε με 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί)

Βήμα 4

Μόλις την σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα ταψί 30 Χ 40. Συνέχεια προσθέτουμε τους κεφτέδες και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια την φέτα. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι οι κεφτέδες και τα ζυμαρικά να έχουν ψηθεί

Πανεύκολοι και αφράτοι κεφτέδες με πατάτες(συνταγή Βαρθαλίτη)

Υλικά

500 γραμμάρια κιμά από λάπα
1 κ.σ ξύδι
140 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
Γάλα για μούλιασμα 
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 αυγό
15 φύλλα δυόσμο
1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανό
1 κ. σούπας ρίγανη ξερή 
1 κ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
70 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Μπόλικο ηλιέλαιο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τις πατάτες

8 μέτριες πατάτες
Φρέσκια ρίγανη
Φρέσκο θυμάρι
Βούτυρο
Ελαιόλαδο

Αλάτι χοντρό

Γεμιστοί κεφτέδες κοτόπουλου με μοτσαρέλα(Συνταγή Λάμπρος Βακιάρος)

Yλικά
800 γρ. κιμά κοτόπουλο
60 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 αυγό + 1 ασπράδι
2 κ.σ. φρυγανιά
Ξύσμα από 1 λεμόνι
7 γρ. πάπρικα γλυκιά
1.5 γρ. κύμινο
3 γρ. σουμάκ
10 γρ. αλάτι
40 γρ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
400 γρ. μοτσαρέλα (σε ενιαίο κομμάτι)
2 κιλά πατάτες
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
500 γρ. γιαούρτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
60 γρ. μουστάρδα
40 γρ. δυόσμο

Εκτέλεση


Για τους κεφτέδες
Σε ένα μικρό τηγάνι, το οποίο έχουμε προθερμάνει σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (6-7), προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε για 6 – 7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα αυγά, τη φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το δυόσμο και ομογενοποιούμε καλά με τα χέρια μας πλάθοντας τον κιμά.
Σε μια επιφάνεια εργασίας κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κύβους 4×4 εκ.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ένα μέρος από τον κιμά, τον ανοίγουμε καλά πάνω σε αυτή και τοποθετούμε στη μέση ένα κομμάτι από τη μοτσαρέλα. Στη συνέχεια, κλείνουμε το τυρί με το κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πλάθοντας κεφτέδες σε μεγάλο μέγεθος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε προσεκτικά τους κεφτέδες περιμετρικά για 2 – 3 λεπτά.

Τα αφαιρούμε και τα προσθέτουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Για τις πατάτες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες στο σχήμα της τηγανητής πατάτας, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε καλά με νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία(5-8).
Μόλις το νερό πάρει μια βράση βράζουμε τις πατάτες για 10’-15’ ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν τόσο που να τρώγονται ευχάριστα αλλά να μη σπάνε. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και στη συνέχεια ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στο φούρνο ανακατεύοντας περιστασιακά για 25’-30’ ή έως ότου οι πατάτες πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Σε ένα μούλτι προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα και το υπόλοιπο δυόσμο και πολτοποιούμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top