Πόσο αναγκαία είναι η συστηματική άσκηση για το κατοικίδιό μας;

Χρήσιμες συμβουλές από την εκπαιδεύτρια σκύλων Χρυσούλα Χασάπη

Ακούμε συχνά πως πρέπει να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση, για να είμαστε υγιείς και να μπρούμε να αντεπεξέλθουμε με άνεση στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής μας. Και ναι, το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδιά μας και, συγκεκριμένα, τον σκύλο μας!

Γυμναστείτε παρέα με τον σκύλο σας!

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους τετράποδους φίλους μας, η καλή φυσική κατάσταση προϋποθέτει ένα καλό μυοσκελετικό σύστημα, σωστή αναπνευστική λειτουργία και ιδανική αναλογία λίπους και μυικής μάζας. Ο σκύλος είναι ένα αθλητικό ζώο και έχει μεγάλη ανάγκη από σωματική άσκηση και κίνηση, ώστε να είναι ευτυχισμένος και υγιής, ενώ η καλή φυσική κατάσταση του σκύλου μας συμβάλλει άμεσα και στη μακροζωία του! Μία καλή φυσική κατάσταση δε, συνήθως συνεπάγεται και μία καλή πνευματική κατάσταση του σκύλου μας.

Όπως μας εξηγεί η Χρυσούλα Χασάπη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων χρησιμότητας, για συντροφιά, agility & σπορ από τον E.N.C.I. Ιταλίας και απόφοιτη της σχολής A.D.T.C, η απλή βόλτα για τις ανάγκες του δεν αρκεί για να κρατήσουμε τον σκύλο μας σε τέλεια φυσική κατάσταση. Εξαρτάται από περισσότερους παραγοντες. Με λίγες, όμως, απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να διατηρούμε τον σκύλο μας υγιή και δυνατό! Ας δούμε πώς!

Πόσο έτοιμοι είστε να ζήσετε με έναν σκύλο;

Κοινή άσκηση
Βρείτε μία κοινή ασχολία στην οποία θα περνάτε καλά με τον σκύλο σας και θα ασκείστε παρέα, ώστε να είσαστε και οι δύο σε καλή φυσική κατάσταση! Το jogging με τον σκύλο, η πεζοπορία ή η βόλτα με ποδήλατο στο βουνό, το κολύμπι… είναι ιδανικές δραστηριότητες για να κρατήσουν και τους δύο σας σε εγρήγορση και σε εκπληκτική φόρμα!

Κυναθλήματα
Τα κυναθλήματα, αθλήματα που αφορούν στον κηδεμόνα και τον σκύλο, όπως το agility ή το canicross, έχουν γίνει ευρέως γνωστά και δημοφιλή στη χώρα μας. Η ενασχόληση με τον κυναθλητισμό σε εξειδικευμένους χώρους, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του είδους, είναι μία αγαπημένη καινούρια δραστηριότητα για τους κηδεμόνες που επιθυμούν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω στο κατοικίδιό τους και να αθλούνται μαζί του!

Εξειδικευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης
Γυμναστική για σκύλους; Κι, όμως, υπαρχει και είναι ολόκληρη επιστήμη: το canine fitness! Πρόκειται για ασκήσεις που αποσκοπούν στην εκγύμναση του σκύλου μας, ανάλογα με την ηλικία του, τις ανάγκες του βάσει φυλής ή καθημερινότητάς του -για παράδειγμα, εάν πρόκειται για σκύλο αθλητή, εργασίας ή απλώς συντροφιάς- ή ακόμη και για την αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών. Οι ασκήσεις είναι εξατομικευμένες για τον κάθε σκύλο, στοχεύουν στην ενδυνάμωσή του και πρέπει γίνονται υπό την καθοδήγηση ειδικού. Με συνέπεια και πρόγραμμα, αυτές οι ασκήσεις εντάσσονται γρήγορα στην καθημερινότητα του κηδεμόνα και αποτελούν μία διαφορετική ενασχόληση, που κρατάει τον σκύλο σε πνευματική εγρήγορση και άψογη φυσική κατάσταση!

Παίζοντας με το κατοικίδιό μας μέσα στο σπίτι

Σωστή διατροφή
Ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρήσουμε τον σκύλο μας σε φόρμα, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση -όποια μορφή και να έχει-, είναι μία καλή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλή σε λιπαρά και την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης, ανάλογα με τον βαθμό άσκησης του σκύλου μας. Επίσης, είναι απαραίτητο το ζωάκι μας να έχει συνεχώς πρόσβαση σε φρέσκο νερό! Το σωστό σωματικό βάρος και η ποιοτική διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση μίας καλής φυσικής κατάστασης του σκύλου μας.

Βρείτε ποια δραστηριότητα ταιριάζει σε εσάς και το τετράποδο παρεάκι σας, αξιοποιήστε τη με σύνεση και πρόγραμμα και φροντίστε για την καλή φυσική του κατάσταση! Θα δείτε τη διαφορά από την καλή του διάθεση, το λαμπερό τρίχωμα, την υγεία και την κουνιστή του ουρά! 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top