«Καραντινάτες» διατροφικές συμβουλές στο star.gr

Πηγαίνοντας για ψώνια με τον κορωνοϊό

Δείτε τι είπε στο star.gr η κ. Αδαμίδου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Βιολόγος

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα έφεραν τα πάνω κάτω στην καθημερινή ζωή επηρεάζοντας τόσο τις διατροφικές συνήθειες, όσο και το χρόνο που περνάει κανείς μέσα στην κουζίνα του. Όλα όμως ξεκινούν από την αγορά τροφίμων. Πώς πρέπει να γίνονται αυτές και τι πρέπει να προσέξει κανείς το διάστημα της καραντίνας; Χρήσιμες συμβουλές με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή έκθεση στον κορωνοϊό, έδωσε μιλώντας στο star.gr η Ιωάννα Αδαμίδου, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Βιολόγος στο Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Όλα ξεκινούν από το χώρο μας...

«Προτού αγοράσουμε εφόδια από το σουπερμάρκετ εν καιρώ καραντίνας, για λόγους οργάνωσης και καθαριότητας πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε και να τακτοποιήσουμε το ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια της κουζίνας, ώστε να γνωρίζουμε εξ αρχής τι αποθέματα τροφής υπάρχουν, καθώς και το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου.

Ομοίως και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού για τις υπόλοιπες ανάγκες σε ψώνια, καθώς πιθανόν θα αγοράσουμε και άλλα πράγματα που δεν θα είναι τρόφιμα. Γεγονός είναι ότι ο υπερβολικός όγκος περιττών πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Το νούμερο ένα πρόβλημα συνήθως είναι ότι αγοράζουμε πράγματα τα οποία όμως, όταν επιστρέφουμε διαπιστώνουμε ότι δεν χωράνε στο ψυγείο και την κατάψυξη», είπε.

Κορωνοϊός: Μάσκες και γάντια σε πασχαλινούς σοκολατένιους κούνελους


Κάθε πότε πρέπει να βγαίνουμε για ψώνια

«Σημαντικό είναι να προγραμματίζουμε τι θα φάμε τις επόμενες 7 μέρες και να φτιάχνουμε μια λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε προτού επισκεφτούμε το σουπερμάρκετ, το κρεοπωλείο ή το φούρνο. 
Με στόχο τη μείωση της πιθανότητας έκθεσης στον κορωνοϊό, καλό είναι οι έξοδοι για αγορές να είναι περιορισμένες και σε κάθε σπίτι να υπάρχει ένα άτομο που θα αναλάβει τα ψώνια. Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, ενώ όποιος αναλάβει να επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ θα πρέπει να το κάνει με οργανωμένη λίστα. Να σημειώνει δηλαδή από πριν τι λείπει και τι χρειάζεται. 
Ακόμη θα πρέπει να έχει απολυμαντικό χεριών στην τσάντα και στο αυτοκίνητο, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί μετά τα ψώνια και πριν επιστρέψει στο σπίτι. Στο σημείο αυτό θα επαναλάβουμε την οδηγία των γιατρών ότι εκτός σπιτιού δε θα πρέπει να αγγίζει το πρόσωπο του και καλό είναι να φοράει μάσκα και γάντια όσο ψωνίζει εκτός σπιτιού», σημείωσε .

Σχέσεις σε κρίση… λόγω καραντίνας


Τι πρέπει να έχουμε στο ντουλάπι

«Η λίστα του σουπερμάρκετ πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο φρέσκα τρόφιμα για το ψυγείο, αλλά και είδη μακράς διαρκείας που αποθηκεύονται στο ντουλάπι. Τέτοια είναι όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, φρυγανιές, ντοματοχυμός και ντοματοπελτές σε κονσέρβα, μέλι, ελιές, σπαράγγια ή αγγουράκια τουρσί, ταχίνι και φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, καφέ, σοκολάτα, ψωμί του τοστ», είπε.

Τι πρέπει να έχουμε στο ψυγείο

«Στο ψυγείο πρέπει να προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων όταν κάνουμε προμήθειες εβδομάδος. Ορισμένα φρέσκα γάλατα έχουν πιο μακρινή ημερομηνία λήξης σε σύγκριση με άλλα που λήγουν εντός 3-4 ημερών. 
Ακόμη πρέπει να καταναλώνουμε και να μαγειρεύουμε τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα πρώτα. Τα μαλακά τυριά όπως η φέτα και το ανθότυρο πρέπει να καταναλώνονται πιο άμεσα, σε αντίθεση με την παρμεζάνα που αντέχει στο ψυγείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε φρούτα που είναι πιο ευαίσθητα, όπως οι φράουλες που χαλάνε γρήγορα, σε αντίθεση με τα μήλα που αντέχουν και εκτός ψυγείου. 
Ομοίως, το μαρούλι και τα αγγούρια πρέπει να προηγούνται στις σαλάτες, ενώ το λάχανο και το καρότο είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να μαγειρευτούν ή να γίνουν σαλάτα σε δεύτερο χρόνο.

Eίσαι διαβητικός; Με τι να αντικαταστήσεις το ρύζι

Στην κατάψυξη μπορούμε τέλος να έχουμε κρέας, ψάρια, θαλασσινά όπως κατεψυγμένες γαρίδες και σουπιές, λαχανικά όπως φασολάκια, αρακά, μπάμιες και σπανάκι, ζύμη για πίτες, ακόμη και ψωμί. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά και ψάρια είναι καλή θρεπτική επιλογή όταν δεν έχουμε διαθέσιμο φρέσκο ψάρι. Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε και να καταψύξουμε φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο και σέλινο», είπε. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top