Σχέσεις σε κρίση… λόγω καραντίνας

Πρακτικές συμβουλές από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Θεοδώρα Παπανικολάου

κορωνοϊός και σχέσεις

Οι διαπροσωπικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση για κανέναν, πόσο δε μάλλον όταν βρίσκεσαι μέρα νύχτα με τον άλλον στο ίδιο σπίτι ελέω, τι άλλο, κορωνοϊού. 

Προτού λοιπόν επιχειρήσετε να φάτε τις σάρκες ο ένας του άλλου, ας δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν οι ειδικοί.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τη σχέση μας από τη καθημερινή τριβή, ώστε να μην εκτονώνουμε με τρόπο ακατέργαστο την εσωτερική μας ένταση πάνω σε άτομα που βρίσκονται κοντά μας, όπως είναι οι σύντροφοί μας, είναι να αναγνωρίσουμε αυτή την παγίδα και να προσπαθήσουμε να την αποφύγουμε με το να εκφράζουμε άμεσα και ανοιχτά τα συναισθήματά μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη γι’ αυτά και χωρίς να επιρρίπτουμε κατηγορίες στον άλλον.

Πώς να περάσεις δημιουργικό χρόνο με το ταίρι σου στην καραντίνα

Όπως λέει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Θεοδώρα Παπανικολάου, «Είναι σημαντικό να μπορούμε να επικοινωνούμε μέσα στη σχέση μας τις σκέψεις μας, τις δυσκολίες μας και τις ανάγκες μας, το τι χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά, με έναν τρόπο σαφή και συγκεκριμένο. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει μία αμοιβαία διάθεση να ακούσει ο ένας τον άλλο, να τον κατανοήσει και να ανακουφίσει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Επίσης, σε αυτή τη συνθήκη του εγκλεισμού στο σπίτι είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να αναγνωρίσουν την ανάγκη του καθενός για ιδιωτικότητα και να διασφαλίσουν αυτόν τον χρόνο που θα περνάει ο καθένας με τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν μένουν στο ίδιο σπίτι, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμο για την ισορροπία της σχέσης, το να σέβεται ο ένας τα όρια του άλλου όσον αφορά τον προσωπικό του χώρο και χρόνο».

Πώς επηρεάζει η καραντίνα την ψυχολογία μας – Πρακτικές συμβουλές

Αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια, λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού, θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωπα με τα προβλήματα της σχέσης τους, τα οποία τόσο καιρό απέφευγαν καλύπτοντάς τα με πολλές ώρες δουλειάς και κοινωνικές εξόδους.

Πώς να βρεις ταίρι ενώ είσαι σε καραντίνα!

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει η κα Παπανικολάου, «Η συνθήκη της παρατεταμένης παραμονής και συνύπαρξης δύο συντρόφων στο σπίτι θα αναδείξει το συναισθηματικό κλίμα που υπήρχε από πριν στη σχέση και μπορεί να φέρει στην επιφάνεια δυσκολίες και προβληματισμούς που απέφευγαν για καιρό να διαπραγματευθούν. Προκειμένου να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά όλο αυτό και να βγουν και οι δύο σύντροφοι συναισθηματικά αλώβητοι, χρειάζεται ο καθένας τους, αντί να αναλώνεται σε κατηγορίες του άλλου, να θέσει κάποια ουσιαστικά ερωτήματα στον εαυτό του αναφορικά με τα συναισθήματά του, τις επιθυμίες του και τις προσδοκίες του για το μέλλον και να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη για τους λόγους που παραμένει στη σχέση, για το πώς παραμένει στη σχέση, δηλαδή με ποιον τρόπο επικοινωνεί και διαχειρίζεται τις διαφωνίες, ή για τους λόγους για τους οποίους θα ήθελε να φύγει από αυτή».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top