Xειμερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη νύχτα του 2023

Αρχίζει επίσημα ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στο Στόουνχεντζ για το θερινό ηλιοστάσιο

Παρά τις όχι και τόσο χειμωνιάτικες ημέρες που διανύουμε, σήμερα, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο χειμώνας μπήκε για τα καλά καθώς στις 05:27 ώρα Ελλάδος, ο Ήλιος βρέθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους και την αρχή του φετινού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει η χώρα μας. 

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22/12/2023: Πώς θα επηρεάσει τα 12 ζώδια;

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top