Πήλιο: Τρεις ημέρες στα γραφικά χωριά του - Τι αξίζει να κάνεις

Πώς θα πάτε, τι θα φάτε, πού να μείνετε

Στη γραφική Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου / βίντεο alpha

Οι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας είναι πραγματικά μαγικοί: Φύση, μοναδικές τοπικές γεύσεις, διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες με τζάκι, όμορφες εικόνες και μυρωδιές που μένουν χαραγμένες παντοτινά στη μνήμη μας... Οι προτάσεις είναι τόσες πολλές, που δεν είναι εύκολο να επιλέξεις!

Τώρα τις γιορτές, που όλα είναι στολισμένα λόγω Χριστουγέννων  και η ατμόσφαιρα είναι παντού γιορτινή, σας προτείνουμε να ταξιδέψετε έως το δημοφιλές Πήλιο και να επισκεφθείτε τα υπέροχα, γραφικά χωριά του!

Χριστουγεννιάτικη απόδραση στον Βόλο

Εκδρομή στο Πήλιο: Παραδοσιακά χωριά απαράμιλλης ομορφιάς

Ανεβαίνοντας από τον Βόλο προς το Πήλιο, οι προορισμοί που θα συναντήσετε είναι μοναδικής ομορφιάς. Ξεχωρίζουν η Πορταριά και η Μακρινίτσα, δύο χωριά «κόσμημα» και πιο δημοφιλή της συγκεκριμένης περιοχής. Εδώ τα αρχοντικά, η ηρεμία και η φύση με την απλότητα που τη διακρίνει, «μπλέκουν» με έναν μαγικό τρόπο με την πολυτέλεια και σας προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία διαμονής, ενώ παράλληλα ο Βόλος και ο Παγασητικός κόλπος απλώνονται στα πόδια σας. 

Εκτός από τις μοναδικές παραλίες που διαθέτει η περιοχή, οι χειμωνιάτικες εξορμήσεις αποκτούν έναν άλλο νόημα όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τα χωριά με την υπέροχη αρχιτεκτονική, τους παραδοσιακοί ξενώνες, τις πλατείες μέσα στη φύση και τα υπέροχα πέτρινα σπίτια: Άγιος Λαυρέντιος, Πουρί, Κεραμίδι, Μούρεσι, Κισσός, Μηλιές, Βιζίτσα, είναι μερικές τοποθεσίες που σίγουρα πρέπει να δείτε όταν αποφασίσετε επισκεφθείτε το Πήλιο. 

Ας δούμε αναλυτικά τρία από αυτά τα γραφικά χωριά του Πηλίου.

Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου

Μόλις σε απόσταση 20 χλμ. από τον Βόλο, το ορεινό χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του «βουνού των Κενταύρων», μέσα σε μία καταπράσινη τοποθεσία, κλέβει την παράσταση. Καστανιές, πλατάνια, ελιές και οξιές, πρωταγωνιστούν και το χωριό αυτό μοιάζει σα να έχει σταματήσει στο παρελθόν, διατηρώντας πλήρως την αυθεντική παραδοσιακή ταυτότητά του.

Πάνω από τον Άγιο Λαυρέντιο δεσπόζει επιβλητικό το ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο χρονολογείται περίπου από τα μέσα του 12ου αιώνα και η θέα είναι μοναδική. 

Σε μία περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού θα συναντήσετε πολλά πετρόχριστα αρχοντικά, διατηρημένα σε εκλπηκτική κατάσταση και θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα.

Η κεντρική πλατεία Χατζίνη δε, θα σας αφήσει άφωνους, με τις ιστορικές βρύσες που θα συναντήσετε σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου (20 συνολικά, πέτρινες ή μαρμάρινες), στοιχεία που συνθέτουν ένα μέρος απόλυτα αυθεντικό, ένα δροσερό καταφύγιο για κάθε εποχή του χρόνου.

Στον Άγιο Λαυρέντιο θα ψωνίσετε σε παραδοσιακά μαγαζιά, θα πιέτε τον καφέ σας σε γραφικά καφενεδάκια και θα γευτείτε υπέροχες τοπικές γέυσεις στα εστιατόρια της περιοχής, τα οποία προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα προς το «βουνό των Κενταύρων» και τη Δράκεια, το ακριβώς απέναντι χωριό.

Ο Άγιος Λαυρέντιος προσελκύει σταθερά κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες που ταξιδεύουν στο Πήλιο, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού, ορεινού χωριού, στο οποίο θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα και θα νιώσετε ότι η ζωή κυλάει πιο αργά και πιο ουσιαστικά.

Μαγικά Χριστούγεννα σε παραδοσιακά ορεινά χωριά της Ελλάδας!

Πού θα μείνετε - τι θα φάτε

Όσον αφορά στη διαμονή σας, στον Άγιο Λαυρέντιο θα βρείτε υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες με τζάκι, που είναι έτοιμοι να σας φιλοξενήσουν, προσφέροντάς σας μία παραδοσιακή πολυτέλεια, ενώ τα εδέσματα που θα απολαύσετε εκεί, θα σας μείνουν αξέχαστα: Ζουμερά κρέατα στη σούβλα, τόσο καλοψημένα που θα τα σκέφτεστε για πολύ καιρό, προσεγμένες φρέσκιες σαλάτες, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, συνοδευόμενα από καλό τσίπουρο και μεγάλη ποικιλία κρασιών, είναι κάποιες από τις επιλογές σας σε ό,τι αφορά το φαγητό. 

Πώς θα πάτε

Ο Άγιος Λαυρέντιος βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ περίπου από την πόλη του Βόλου, σε 600 μέτρα υψόμετρο. Η πρόσβαση από τον Βόλο γίνεται, με λεωφορείο, με ταξί και με ΙΧ αυτοκίνητo.

Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο: Από τον Βόλο κινηθείτε παραλιακά προς την Αγριά. Αφού τη διασχίσετε και προτού φτάσετε στα Κάτω Λεχώνια, θα συναντήσετε πινακίδα προς το χωριλο του Αγίου Λαυρεντίου αριστερά.

Τσαγκαράδα

Ένα ακόμη υπέροχο χωριό, από τα πολλά που θα συναντήσετε όταν ταξιδέψετε στο Πήλιο, είναι και η Τσαγκαράδα, ένας μαγευτικός φυσικός μικρόκοσμος με υπέροχα μονοπάτια, εικόνες, ευωδιές και ρεματιές, σε απόσταση 54 χλμ. από τον Βόλο.

Εδώ ο χρόνος σταματά, όπως στα περισσότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και η φύση είναι ο κύριος πρωταγωνιστής: Πανύψηλες καστανιές, κερασιές, καρυδιές και θεόρατα πλατάνια που βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές του Πηλίου, περικλείουν την Τσαγκαράδα, ένα χαρακτηριστικό που καθιστά αυτό το χωριό ως νούμερο ένα προρισμό για τους λάτρεις της φύσης.

Το χωριό αποτελείται από τέσσερις οικισμούς: Την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Στέφανο, την Αγία Κυριακή και τους Άγιους Ταξιάρχες. Το χωριό σφύζει από ζωή, καθώς προσφέρει εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και διάφορα καταστήματα λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης. Ιδανική τοποθεσία για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση στις διακοπές τους, με μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, κάθε εποχή του χρόνου. 

Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Οι ωραιότερες εκδρομές για να περάσετε αξέχαστα

Εκτός από τη φυσική της ομορφιά, η Τσαγκαράδα αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα της, της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, τις εκκλησίες μνημεία, χτισμένες σε πανέμορφες πλατείες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα γεφύρια, καθώς και ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο μονοπατιών που δίνουν την ευκαιρία κοντινών αποδράσεων στην καρδιά του δάσους του Πηλίου. 

Πού θα μείνετε - τι θα φάτε

Στους τέσσερις οικισμούς της Τσαγκαράδας, θα βρείτε γραφικούς και φιλόξενους ξενώνες, που θα κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη.

Στην Τσαγκαράδα θα γευτείτε την αυθεντική πηλιορείτικη κουζίνα, που τη χαρακτηρίζει η παράδοση και η νοστιμιά: Τοπικά κρέατα, χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες και γλυκά, αλλά και πίτσα στον ξυλόφουρνο, σε συνδυασμό με μία δροσερή μπίρα, τσίπουρο ή κρασί, το φαγητό στην Τσαγκαράδα σίγουρα θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.

Πώς θα πάτε

Η πρόσβαση στην Τσαγκαράδα από την πόλη του Βόλου, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσα από το κεντρικό Πήλιο, περνώντας δηλαδή αρχικά από την Πορταριά και στη συνέχεια από τα Χάνια και τη Μακρυράχη. Είναι η πιο γραφική διαδρομή, αλλά χαρακτηρίζεται από αρκετές στροφές που πιθανόν να κουράσουν αν έρχεστε ήδη από μακριά.

Ο δεύτερος, ακολουθεί τη δυτική πλευρά του βουνού, δίπλα στον Παγασητικό κόλπο και περνάει από παραλιακά χωριά όπως η Αγριά και τα Καλά Νερά. Λίγο μετά θα κάνετε αριστερά για Μηλιές και από εκεί θα κατευθυνθείτε προς Ξουρίχτι. Αν και φαίνεται πιο μεγάλη διαδρομή, ίσως αποδειχτεί συντομότερη και σίγουρα πιο ξεκούραστη.

Καλάβρυτα: Ένας χριστουγεννιάτικος προορισμός για μαγικές διακοπές!

Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα, η οποία βρίσκεται μόλις 17 χλμ από τον Βόλο, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «μπαλκόνι του Πηλίου», ενώ θεωρείται από πιο γραφικά χωριά του Πηλίου για να αποδράσετε κάθε εποχή του χρόνου.

Η Μακρινίτσα, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, στο βόρειο κομμάτι του Βόλου όπου. Είναι είναι ένα χωριό που προσφέρει πολλές εμπειρίες. Συνδυάζει τη συγκλονιστική θέα με τη γαστρονομία του τόπου, εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα στη φύση και κοντινές αποδράσεις σε διπλανά γραφικά χωριά, όπως είναι η Πορταριά.

Η ομορφιά του γραφικού χωριού που παντρεύει το πράσινο της φύσης με τα πέτρινα καλντερίμια και τη μοναδική θέα, έγινε το ωραιότερο σκηνικό για την ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Η πλατεία της Μακρινίτσας θεωρείται το «μπαλκόνι του Πηλίου», αφού κάτω από τα πλατάνια με την πανέμορφη φύση να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Πού θα μείνετε - τι θα φάτε

Τα καταλύματα που προσφέρει η Μακρινίτσα είναι ποικίλα και για όλα τα βαλάντια. Επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση όλο τον χρόνο, προγραμματίστε από νωρίς την κράτησή σας σε έναν ξενώνα, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενη κατοικία ή δωμάτιο. Σε περίπτωση που, εν τέλει, δεν καταφέρετε να βρείτε πού να μείνετε, αναζητήστε ξενοδοχεία στην Πορταριά αλλά και στον Βόλο, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές.

Όσο για το φαγητό... Πιάτο κατατεθέν του τόπου είναι το σπετζοφάι που γίνεται με ντόπια λουκάνικο. Δοκιμάστε μανιταρόπιτες με τοπικά μανιτάρια, χόρτα βουνού και τοπικά κρέατα.

Φεύγοντας από τη Μακρινίτσα, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας, βότανα, αυθεντικό μέλι, απολαυστικά γλυκά του κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες! 

Πώς θα πάτε

Για να φτάσετε στη Μακρινίτσα είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη, βγείτε στην έξοδο της Εθνικής οδού για Βόλο-Βελεστίνο και λίγο πριν μπείτε στον Βόλο θα δείτε πινακίδα που γράφει προς Πορταριά.

Θα βρεθείτε στην περιφερειακή λεωφόρο του Βόλου και αφού περάσετε το δημοτικό στάδιο της πόλης, θα στρίψετε μετά από λίγα χιλιόμετρα για Άνω Βόλο και Πορταριά. Αφού φτάσετε στη Πορταριά έχετε μόλις δύο ακόμη χιλιόμετρα για τη Μακρινίτσα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top