Μαγικά Χριστούγεννα σε παραδοσιακά ορεινά χωριά της Ελλάδας!

Παραμυθένιες «λευκές» αποδράσεις για αξέχαστες γιορτές

Αποστολή στο Πήλιο / «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι από τις πιο αγαπημένες, αφού συνδυάζουν καλό φαγητό και μαγευτικούς ορεινούς χειμερινούς προορισμούς, ντυμένους στα λευκά στα μοναδικά μέρη της χώρας μας. Τα παραδοσιακά ορεινά χωριά, φυσικά έχουν την τιμητική τους, αφού είναι ιδανικά για οικογενειακές και-και όχι μόνο- διακοπές, που θα σας αφήσουν μία γλυκιά γιορτινή γεύση και θα ζήσετε χαλαρωτικές στιγμές μέσα στη φύση!

 4+1 προορισμοί για μαγική Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα

Εμείς σας προτείνουμε κάποιους top χειμερινούς προορισμούς, για όσους αγαπάτε τη φύση και την παράδοση, για να γιορτάσετε τα πιο ιδιαίτερα Χριστούγεννα σε πανέμορφα ορεινά χωριά της χώρας μας.

Παλαιός Παντελεήμονας: Το «μπαλκόνι» του Ολύμπου

Ο γραφικός Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται «κρεμασμένος» στις πλαγιές του Ολύμπου και μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Η φυσική του ομορφιά, η φιλοξενία των κατοίκων, τα υπέροχα εδέσματα και η ζεστή διαμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες, έχουν κάνει το χωριό αυτό να ξεχωρίζει και να έχει κερδίσει μία θέση στην καρδιά των επισκεπτών.

 

 

Τα μοναδικής αρχιτεκτονικής πέτρινα σπίτια που είναι όλα κατασκευασμένα από πέτρα Ολύμπου, που περισυνέλεγαν οι τεχνίτες της Μακεδόνιας, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελούν όλα μαζί ένα μαγευτικό σκηνικό βγαλμένο από ταινία. Στην «καρδιά» του χωριού, θα δείτε την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα τειχάκια, τα πολύχρωμα γλαστράκια, την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο.

O παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα βρίσκεται στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου στο Ανατολικό του τμήμα, σε υψόμετρο 500m και σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα (4 χλμ.), έτσι στολίζεται από χρώματα όπως το πράσινο της φύσης και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, κάνοντάς τον ακόμη πιο ιδιαίτερο προορισμό. 

Πού θα μείνετε

Θα ζήσετε μία υπέροχη εμπειρία διαμονής και ζεστής φιλοξενίας σε παλιά αρχοντικά και σπίτια, τα οποία αναπαλαιώθηκαν και μετατράπηκαν σε μοναδικούς ξενώνες, που εκτός από τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρουν την υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το κάστρο του Πλαταμώνα και τις ακτές της Πιερίας.

Τι θα γευτείτε

Η παραδοσιακή κουζίνα έχει την τιμητική της. Θα δοκιμάσετε μοσχομυρωδάτα φαγητά και υπέροχα σπιτικά γλυκά που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Πώς θα πάτε

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι νότια της Πιερίας, 400 χλμ. απόσταση από την Αθήνα, πολύ κοντά στην εθνική οδό, μόλις 3,5χλμ και μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη.

Ποιο ελληνικό χωριό συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης;

Νυμφαίο Φλώρινας

Ένα από τα ωραιότερα πέτρινα, παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας, το οποίο σίγουρα πρέπει να το βάλετε στη λίστα των ταξιωτικών εμπειριών σας, ειδικά για τα Χριστούγεννα, είναι το Νυμφαίο στη Φλώρινα, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο Βίτσι. Δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO.

Το χωριό της Φλώρινας, του οποίου η αρχική ονομασία ήταν Νιβεάστα (σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας».

Ένα χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει: Τα μοναδικά αρχοντόσπιτά του, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε, θαυμάζοντας τα παλιά έπιπλα, τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια. Έτσι δε όπως προβάλλει αμέσως μετά την ανάβαση μέσω ενός βουνίσιου δρόμου γεμάτου στροφές, πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Η δε είσοδός του χαρακτηρίζεται από ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, το οποίο ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά.

Δραστηριότητες

Το Νυμφαίο προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να ομορφύνουν τις μέρες διαμονής σας στην περιοχή, είτε πάτε με παρέα, είτε με την οικογένεια. Κάποιες από αυτές είναι η ιππασία (μπορεί να συναντήσετε άλογα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό), οι πεζοπορίες σε χαρτογραφημένα μονοπάτια που οδηγούν σε μοναδικής ομορφιάς τοπία, διαδρομές εκτός δρόμου σε δασικά μονοπάτια, μέσα στους τριγύρω δρυμούς οξιάς, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας και ποδηλασία με νοικιαζόμενα ποδήλατα.

Τι θα γευτείτε

Στο Νυμφαίο υπάρχουν διάφορα μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια, στα οποία θα γευτείτε λαχταριστό κρέας στα κάρβουνα και στις σούβλες, καθώς και άλλες υπέροχες τοπικές γεύσεις της περιοχής.

Πώς θα πάτε

Στο χωριό Νυμφαίο φτάνει κανείς οδικώς μέσω Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς τη Φλώρινα. 

Πέντε ιδανικοί προορισμοί για Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Χωριά του Πάρνωνα

Στον Πάρνωνα θα βρείτε πετρόχτιστα χωριουδάκια μοιρασμένα ανάμεσα στη Λακωνία και την Αρκαδία. Ο Άγιος Πέτρος, η Καστάνιτσα, ο Κοσμάς, τα Άνω Δολιανά, ο Άγιος Ιωάννης, οι Καρυές, το Γεράκι και τα Τσίντζινα είναι τα λεγόμενα «μυστικά» χωριά που σας περιμένουν να γιορτάσετε παραδοσιακά Χριστούγεννα, χωρίς περιττές πολυτέλειες, σαν εκείνα που κάναμε ως παιδιά.

Τα έλατα είναι φυσικά και οι ταβέρνες του χωριού ετοιμάζουν για εσάς τα παραδοσιακά εδέσματα με παραδοσιακές συνταγές που σίγουρα θα λατρέψετε. Στον Πάρνωνα και στα παραμυθένια χωριά του, τα τζάκια δεν σβήνουν ποτέ και θα ζήσετε τα αυθεντικά Χριστούγεννα και θα μάθετε και την τσακώνικη διάλεκτο!

Δραστηριότητες

Όποιο παραδοσιακό χωριουδάκι του Πάρνωνα και εάν αποφασίσετε να επιστεφθείτε στις διακοπές σας, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, οικογενειακές και μη να ακολουθήσετε, όπως πεζοπορία (οι πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές του είναι πολλές, με μεγαλύτερες το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο33 - ωστόσο υπάρχουν και οι πιο μικρές γύρω από τα χωριά του), διαδρομές εκτός δρόμου σε δασικά μονοπάτια, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας και mountain bike.

Τι θα γευτείτε

Τη σπεσιαλιτέ τους, το χοιρινό, μαγειρεμένο με διάφορες τοπικές συνταγές και, φυσικά, πεντανόστιμα κάστανα! 

Πώς θα πάτε

Από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως στρίβετε πριν τον κόμβο της Νεμέας προς Άργος. Συνεχίζετε στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως και μετά τους Μύλους παίρνετε τον δρόμο προς Άστρος. Ακολουθώντας μια χορταστική σε εικόνες διαδρομή, φθάνουμε στο Λεωνίδιο και ανηφορίζετε προς τον Πάρνωνα.

Οι TOP Ελληνικοί Προορισμοί Για Τα Χριστούγεννα 

Στενή Ευβοίας

Αυτό που μαγεύει κάθε επισκέπτη που φτάνει στη Στενή Ευβοίας είναι η μυρωδιά του δάσους και ο ήχος των τρεχούμενων νερών, ενώ η θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών καλεί τον επισκέπτη για τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες μέσα στα ανηφορικά και καλοδιατηρημένα μονοπάτια του. 

Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσετε την πλακόστρωτη πλατεία, όπου θα σας φιλοξενήσουν για χαλαρές στιγμές καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και φυσικά μερικές από τις φημισμένες για τα περίφημα κρέατά τους, ταβέρνες της περιοχής. 

Κατά τη διαμονή σας στη Στενή μην παραλείψετε μία βόλτα μέχρι την πιο φημισμένη πηγή του χωριού, τη «βρύση του γιατρού», η οποία βρίσκεται μισό χιλιόμετρο περίπου από την πλατεία και είναι «πνιγμένη» από πλατάνια και τρεχούμενα νερά που τρέχουν από παντού. 

Τι θα γευτείτε

Το καλό φαγητό είναι ένας ακόμη λόγος για να προτιμήσετε τη Στενή για τις γιορτινές διακοπές, αφού τα γευστικά ψητά κρέατα έχουν την τιμητική τους, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά προϊόντα όπως τσάι του βουνού, κάστανα και μέλι.

Πώς θα πάτε στη Στενή Ευβοίας

Η Στενή Ευβοίας ή Στενή Δίρφυος ανήκει στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και απέχει χιλιομετρικά από την Αθήνα 108 χλμ.

Oι top χειμερινοί προορισμοί για να περάσετε τις γιορτές

Πορταριά: Η πανέμορφη «πύλη» για το Πήλιο

Ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου, η γραφική Πορταριά, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την έντονη τουριστική ανάπτυξη, αφού το σημείο όπου βρίκσεται είναι μοναδικό: κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, αλλά και στη θάλασσα, χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό προορισμό και ορμητήριο για εξορμήσεις σε όλο το Πήλιο.

Μην παραλέιψετε να επισκεφθείτε τις πλατείες του χωριού, όπως την κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη», που είναι ίσως από τις πιο μεγάλες του Πηλίου και σίγουρα από τις πιο πολυσύχναστες και ομορφότερες. Αξίζει να περπατήσετε, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές που αναδίδουν τα πλατάνια, οι γλάστρες με τα λουλούδια, τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια των σπιτιών, δημιουργώντας μία μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

Τι θα γευτείτε

Ψητά και μαγειρευτά, καθώς και πηλιορείτικα πιάτα όπως το ξακουστό σπετζοφάι και τα ψητά λουκάνικα της περιοχής τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε με τοπικό τσίπουρο ή κρασί.

Πού να μείνετε

Στην Πορταριά υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες που κάποιες φορές όμως λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης δεν φτάνουν για όλους τους επισκέπτες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κανονίσετε νωρίς το θέμα της διαμονής σας.  

Πώς θα πάτε

Η Πορταριά απέχει 13 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και υπάρχει καλή οδική σήμανση στην είσοδο της πόλης που σας οδηγεί στο χωριό.

Όποιον προορισμό και εάν επιλέξετε να επισκεφτείτε τώρα τις γιορτές, εμείς σας ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top