16χρονη Βύρωνας: «Μαμά, θέλω να ξεκινήσω μια νέα ζωή»

Τι έλεγε στους γονείς της, λίγο πριν πεθάνει από το κοκτέιλ ναρκωτικών

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά είκοσι προσπάθειες είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες από την οικογένεια της 16χρονης που πέθανε από χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών στον Βύρωνα, ώστε να καταφέρει να ξεφύγει από τη συμμορία που την προμήθευε τις ουσίες. 

Καμία όμως δεν ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη της περασμένης εβδομάδας. 

Θάνατος 16χρονης στον Βύρωνα: «Υπήρξαν ολιγωρίες από τον κρατικό μηχανισμό»

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η κυριότερη αιτία γι’ αυτό ήταν ο «κορεσμός» των κρατικών δομών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απεξάρτηση και τη θεραπεία της 16χρονης, στις οποίες όμως δεν έμενε ποτέ για αρκετό διάστημα. Παράλληλα, η εφηβεία και η αδυναμία της να αντισταθεί στην πίεση των εμπόρων ναρκωτικών, συνέβαλαν, ώστε να μη δεχθεί τη βοήθεια που θα την έσωζε από τα ναρκωτικά. 

Άνθρωποι από το περιβάλλον της 16χρονης που μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφεραν ότι συνάντησαν απροθυμία των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών να βοηθήσουν, ώστε να νοσηλευθεί η κοπέλα σε νοσοκομείο στα βόρεια προάστια, όπου υπάρχει η κατάλληλη δομή γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. 

16χρονη Βύρωνας: «Έβγαζε από τη μύτη της καφέ υγρό»

Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, όπου έγινε δεκτό το κορίτσι για πρόσκαιρη φιλοξενία και νοσηλεία σε κρατική δομή στα δυτικά προάστια, η θεραπεία σταμάτησε πρόωρα, γιατί οι υπεύθυνοι της δομής επικαλέστηκαν «τυπικούς λόγους». Σε άλλη περίπτωση η 16χρονη έφυγε από τη δομή χωρίς καμία εποπτεία και την αναζητούσαν για ώρες η αστυνομία και η οικογένειά της. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έναν μήνα πριν καταναλώσει το μοιραίο κοκτέιλ ναρκωτικών, είχε κρατηθεί αιχμάλωτη σε διαμέρισμα στο Περιστέρι, από έναν νεαρό, τον οποίο είχε γνωρίσει στην ίδια δομή και απειλούσε να τη σκοτώσει. 

Βύρωνας: Η εξαφάνιση της 16χρονης έναν μήνα πριν την τραγωδία

Μετά από έρευνες της αστυνομίας ο συγκεκριμένος νεαρός συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για αρπαγή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρνηση των εκπροσώπων του νοσηλευτηρίου των βορείων προαστίων να κρατήσουν το κορίτσι μέχρι την αποθεραπεία του αποτελεί ήδη το αντικείμενο δικαστικής έρευνας.

16χρονης Βύρωνας: Ήθελε να γραφτεί σε νυχτερινό λύκειο

Λίγες μέρες πριν τη μοιραία βραδιά, η 16χρονη φέρεται να είχε πει στους γονείς της ότι ήταν καλά, ότι ένιωθε δυνατή και ότι ήθελε να γραφτεί σε νυχτερινό λύκειο και σε σχολή πολεμικών τεχνών για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. 

Βύρωνας: Πέθανε η 16χρονη που είχε πάρει κοκτέιλ ναρκωτικών

Μάλιστα, λίγο πριν μεταβεί στον Βύρωνα, φέρεται να είχε επισκεφθεί επιμελήτρια ανηλίκων προκειμένου να λάβει το σχετικό έγγραφο για να ξεκινήσει το σχολείο της. Όμως εκείνη, εξαιτίας της έλλειψης μια σφραγίδας, φέρεται να είχε ανανεώσει το ραντεβού τους για τη μοιραία ημέρα που της χορηγήθηκε η φονική δόση ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, οι γονείς είχαν ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας και την αστυνομία να επέμβουν στο σπίτι στον Βύρωνα, αλλά όταν αυτό συνέβη ήταν αργά. 

16χρονη Βύρωνας: Υπάρχουν κι άλλοι πάνω από τον 21χρονο που συνελήφθη

Υπάρχουν ακόμα καταγεγραμμένες συνομιλίες, στις οποίες ο 21χρονος, ο οποίος έχει συλληφθεί, φέρεται να καθησύχαζε τους γονείς του κοριτσιού, λέγοντάς τους ότι η κόρη τους είναι σε καλά χέρια και πρέπει να του έχουν εμπιστοσύνη. 

Οι γονείς, μέσω της δικηγόρου τους, δηλώνουν ότι θέλουν να αναδείξουν τι ακριβώς συνέβη στο παιδί τους, ώστε να αφυπνιστούν κι άλλοι γονείς. 

16χρονη Βύρωνας: Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που την έστειλε στην εντατική

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξομολογούνται στο «Βήμα» ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ποσοστό των ανήλικων ηλικίας 12 - 18 ετών τους οποίους έχουν προσεγγίσει έμποροι ναρκωτικών ίσως υπερβαίνει το 5% - 7%. 

Βύρωνας: Προφυλακιστέοι δύο κατηγορούμενοι για τα ναρκωτικά στη 16χρονη

Το 2022 είχαν συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών 527 ανήλικοι ηλικίας 13 έως 17 ετών και 1.703 ηλικίας 18 έως 20 ετών. Ο αριθμός των ανηλίκων (ηλικίας 13-17 ετών) συλληφθέντων για ναρκωτικά το 2021 ήταν 471 άτομα, ενώ το 2020 ήταν 440 άτομα. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση 20% σε δύο μόλις χρόνια, με τους αριθμούς των σχετικών κρουσμάτων να ανεβαίνουν διαρκώς. Σημειώνεται ωστόσο ότι την τελευταία τριετία δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος ατόμου ηλικίας 12-19 ετών από χρήση ναρκωτικών (κάθε χρόνο αναφέρονται περίπου 100-120 θάνατοι από χρήση τέτοιου είδους ουσιών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top