16χρονη Βύρωνας: Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που την έστειλε στην εντατική

Το κορίτσι τον Οκτώβριο είχε εξαφανιστεί από το Χαϊδάρι

Το ναρκωτικό «σίσα», την «ηρωίνη των φτωχών», φέρεται να κατανάλωσε μεταξύ άλλων η 16χρονη, η οποία βρέθηκε αναίσθητη σε σπίτι στον Βύρωνα και δίνει τώρα μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού. 

Βύρωνας: Προφυλακιστέοι δύο κατηγορούμενοι για τα ναρκωτικά στη 16χρονη

Τι είναι το ναρκωτικό σίσα 

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές ναρκωτικό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η ονομασία του προέρχεται από την ιρανική λέξη «shishe», που σημαίνει γυαλί. Πρόκειται για μια συνθετική κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία παρασκευάζεται από επικίνδυνα υλικά, όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, εφεδρίνη, υδροχλωρικό οξύ, άμμο για γάτες και σπίρτα. 

To ναρκωτικό «σίσα» είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, είναι πολύ φθηνό και γι' αυτό είναι διαδεδομένο σε πολύ μικρές ηλικίες, από 14 ετών και πάνω - AP

To ναρκωτικό «σίσα» είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, είναι πολύ φθηνό και γι' αυτό είναι διαδεδομένο σε πολύ μικρές ηλικίες, από 14 ετών και πάνω - AP

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό πωλείται σε μικρές, στρογγυλές δόσεις του γραμμαρίου, τις οποίες οι χρήστες βάζουν σε μια γυάλινη πίπα που τη θερμαίνουν και εισπνέουν το ναρκωτικό. 

16χρονη Βύρωνας: Κατανάλωσε ναρκωτικά από χλωρίνη και υγρά μπαταρίας

Η κάθε δόση κοστίζει 1 – 3 ευρώ και αρκεί για τέσσερις με πέντε εισπνοές. Υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή. Ονομάζεται και «κοκαΐνη της κρίσης», «ηρωίνη των φτωχών» ή «κοκαΐνη των δύο ευρώ», όμως η επίδρασή της είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ηρωίνης. Προκαλεί επιθετικότητα, αϋπνία για ένα 24ωρο, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα, επεισόδια μανίας, ξαφνικό θάνατο, κ.α., ενώ παρόμοιας έντασης είναι και οι παρενέργειες του στερητικού συνδρόμου. 

Ναρκωτικά: Η μητέρα έψαχνε τη 16χρονη και η «παρέα» της την ειρωνευόταν

Επιστήμονες εξηγούν πως οι παρενέργειες που έχει η χρήση του ναρκωτικού σίσα για έναν χρόνο, ξεπερνούν αυτές που προκαλεί η ηρωίνη σε έναν μακροχρόνιο χρήστη. Ο εθισμός που προκαλεί είναι υπερπολλαπλάσιος άλλων ναρκωτικών. Η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού δημιουργεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πληγές στο πρόσωπο και το σώμα, ρυτίδες, απώλεια βάρους και βλάβες στα δόντια. Τα ζωτικά όργανα των χρηστών αρχίζουν να υφίστανται τρομακτικές βλάβες, ενώ ο θάνατος του χρήστη μπορεί να επέλθει ακόμα και μετά από έξι μήνες χρήσης. 

Ναρκωτικά: Χαροπαλεύει 16χρονη - Σοκάρει η περιγραφή φίλης της

Το σίσα είναι τόσο διαδεδομένο στις πιάτσες των ναρκωτικών, που χρησιμοποιείται και σε ενέσιμη μορφή, με ακόμα δραματικότερα αποτελέσματα, καθώς «καίει» και τις φλέβες. 

Αυτός άλλωστε είναι ένας παράγοντας στον οποίο οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση του HIV στους κύκλους των τοξικομανών, αφού οι χρήστες ανταλλάζουν τις σύριγγες μεταξύ τους.

Επειδή είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστεί, είναι φθηνό και εύκολα προσβάσιμο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις μικρές ηλικίες από 14 ετών και πάνω. 

16χρονη Βύρωνας: «Την είχαν κάνει πειραματόζωο»

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η μητέρα της 16χρονης στην αστυνομία, η συμμορία που προμήθευε στην κόρη της τα ναρκωτικά, της ασκούσε ψυχολογική πίεση για να μην επιστρέφει στο σπίτι της. Μάλιστα, το μοιραίο βράδυ που έχασε τις αισθήσεις της, φέρεται να της έδωσαν μέχρι και φάρμακο κατά της επιληψίας. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για μια αδίστακτη συμμορία που διακινεί σκληρά ναρκωτικά ακόμα και σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τους οποίους μετά τους χρησιμοποιεί ως «βαποράκια» για να διακινεί ναρκωτικά στη μαθητική κοινότητα. 

Σύμφωνα με τη μητέρα της 16χρονης, τα μέλη της συμμορίες πολλές φορές της υποδείκνυαν πώς να συμπεριφερθεί, αλλά και πώς να μιλήσει σε εκείνην. Στην κατάθεσή της κατονομάζει τρία άτομα που έβαλαν την κόρη της στον κόσμο των ναρκωτικών και ήταν και εκείνα που την προμήθευαν με ναρκωτικά. 

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι χρησιμοποιούσαν τη 16χρονη ως πειραματόζωο για να δοκιμάζουν σε αυτήν διάφορες μίξεις ναρκωτικών και για να την έχουν υποχείριό τους. 

16χρονη Βύρωνας: Είχε εκδοθεί Missing Alert τον Οκτώβριο

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκδοθεί και missing alert για την 16χρονη, η οποία είχε εξαφανιστεί από την περιοχή του Χαϊδαρίου, μεσημεριανές ώρες.

Οι γονείς δεν είχαν κανένα ίχνος για οχτώ μέρες, οπότε και απευθύνθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού που εξέδωσε το σήμα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top