Κορωνοϊός: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός και με ποιο εμβόλιο

Μέσω gov.gr το ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο

Τι είχε πει η Ματίνα Παγώνη για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού και τον εμβολιασμό - ΣΚΑΪ

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας και η επιτροπή εμβολιασμού αναμένεται ότι θα συστήσει ομάδες υψηλού κινδύνου, που θα πρέπει να κάνουν μια ακόμα αναμνηστική δόση με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας τους του επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία 834 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19 ή με επιπλοκές της νόσου, από τους οποίους οι 160 σε ΜΕΘ. 

ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν δραματικά οι εμβολιασμοί εν μέσω Covid-19

Η επικρατέστερη ημερομηνία για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κορωνοϊό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η 16η Οκτωβρίου. 

Οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να γίνει η νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου θα είναι ίδιες με πέρσι, δηλαδή τα άτομα από 60 ετών και οι πολίτες από 12 ετών και πάνω με υποκείμενα νοσήματα. 

Κορωνοϊός: Αύξηση 14% στα νέα κρούσματα

Επίσης, όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Η διαδικασία θα είναι ίδια, όπως σε όλους τους προηγούμενους εμβολιασμούς. Οι πολίτες θα προγραμματίζουν το ραντεβού τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr και θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτή τη φορά όμως δεν αναμένεται να ανοίξουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα.

Συναγερμός για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης, ιώσεων - Oδηγίες των ειδικών

Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια θα γίνουν

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει ποσότητες από την επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού. Η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris», η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλαπλές μολύνσεις.

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή Pirola - Ποια τα συμπτώματα

Η χώρα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων.

Παγώνη για Eris: Ποιοι κινδυνεύουν - Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Η εταιρεία Moderna έχει επικαιροποιήσει το mRNA εμβόλιό της για τα νεότερα στελέχη του κορωνοϊού. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο η τακτική προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει.

Νέο υπογλώσσιο εμβόλιο κατά της Covid-19 - Δοκιμάζεται σε πιθήκους

Έτσι, η ΕΕ διαπραγματεύεται με την ίδια την εταιρεία για τις ποσότητες που θα λάβουν τα κράτη – μέλη. Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να ξεκινούν τα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της Pfizer.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η έγκριση και πρωτεϊνικού εμβολίου, της εταιρείας Novavax, που στοχεύει στις τελευταίες υπο-παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι στα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση από τον ΕΜΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top