Νέο υπογλώσσιο εμβόλιο κατά της Covid-19 - Δοκιμάζεται σε πιθήκους

Τι έδειξε νέα έρευνα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την παραλλαγή Eris

Σε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19, προχώρησαν οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, δοκίμασαν ένα νέου τύπου εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα και έλαβαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα μετά από τις πρώτες δοκιμές σε πιθήκους, όπως δημοσιεύτηκε από το Oxford University Press.

Κορωνοϊός: Eγκρίθηκε το νέο εμβόλιο , αλλά η Ευρώπη έχει... «κούραση covid»

Ερευνητές, στο Ιαπωνικό Εργαστήριο Νοημοσύνης & Τεχνολογίας, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος επέτρεψε αποτελεσματικά στα ζώα να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αντισώματα κατά της νόσου χωρίς εμφανείς παρενέργειες, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για μια εναλλακτική λύση αντί των κοινών εμβολίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η μέθοδος όχι μόνο υπόσχεται μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση, αλλά προαναγγέλλει επίσης τη δυνατότητα αυτοχορήγησης, επιταχύνοντας ενδεχομένως τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης εμβολιασμού.

Κορωνοϊός: Η Eris και τι γνωρίζουμε για τις νέες παραλλαγές 

Η απλοποιημένη διαδικασία διανομής θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβόλια σε απομακρυσμένες περιοχές. Νωρίτερα, είχε γίνει προσπάθεια για χρήση εμβολίων με ρινικό σπρέι σε κέντρα υγείας, ωστόσο η μέθοδος αυτή πυροδότησε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκεφάλους και πυρετούς, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες.

Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις δοκιμές σε πιθήκους αναφέρει ότι συνεχίζει να αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου κάτω από τη γλώσσα. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένας «φάρος ελπίδας» για όσους ανησυχούν για τις ενέσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top