Κορωνοϊός: Eγκρίθηκε το νέο εμβόλιο , αλλά η Ευρώπη έχει... «κούραση covid»

«Είναι προσαρμοσμένο στις τελευταίες μεταλλάξεις», λέει η Pfizer

Cοvid-19: Eγκρίθηκε Το Νέο Εμβόλιο - «Κούραση» Στην Ευρώπη

Το εμβόλιο Cοvid- 19 προσαρμοσμένο στις τελευταίες μεταλλάξεις (Comirnaty XBB.1.5) ενέκρινε η Κομισιόν. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer και σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της νόσου. Πρόκειται για την τρίτη προσαρμογή του εν λόγω εμβολίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες παραλλαγές της Cοvid-19. 

Η έγκριση έρχεται μετά από αυστηρή αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτό το προσαρμοσμένο εμβόλιο στο πλαίσιο μιας ταχείας διαδικασίας, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις φθινοπωρινές-χειμερινές εκστρατείες εμβολιασμού τους. 

Την ίδια ώρα όμως, ο κορωνοϊός επιστρέφει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Ευρώπη, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, επειδή τα δεδομένα δίνονται από τις πρωτεύουσες, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν «κούραση covid», έχουν σταματήσει να καταγράφουν τις εξελίξεις covid, να παρακολουθούν και να ενημερώνουν την ΕΕ.  

Αποτέλεσμα; Η Κομισιόν αυτήν τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ούτε και τι ισχύει σε κάθε χώρα για την καραντίνα, τις προφυλάξεις και τα μέτρα αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, η καραντίνα δεν είναι υποχρεωτική και υπάρχει απλώς μια σύσταση για αποχή από την εργασία του ασθενή, αν έχει συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. 

Η ΕΕ δεν ανησυχεί για τις μεταλλάξεις που καταγράφονται τώρα από τα εργαστήρια των χωρών. Ωστόσο, άλλες παραλλαγές, όπως η BA.2.86 που έχει διαγνωστεί στο Λονδίνο σε κάποιους ασθενείς μπορεί να προβληματίσουν τους ειδικούς, αφού συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 20 μεταλλάξεις του ιού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί από κοντά και συνιστά προσοχή από την πλευρά των πολιτών. 

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top