Παγώνη για Eris: Ποιοι κινδυνεύουν - Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Τι είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ - Στο «προσκήνιο» νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Νέος συναγερμός για τον κορωνοϊό και τη μετάλλαξη «Eris» - Ποιοι κινδυνεύουν - Τι θα γίνει με τα εμβόλια / Βίντεο από ΣΚΑΪ

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη εξήγησε ποια είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής Eris του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού και ποιοι κινδυνεύουν.

Κορωνοϊός: Προβληματίζει η «Eris» - Φόβοι για εξάπλωση από Σεπτέμβριο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη τόνισε ότι τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου για τις νεαρές ηλικίες είναι:

  • ρινική καταρροή
  • πονόλαιμος 
  • Κόπωση
  • σε κάποιες περιπτώσεις πυρετός

Ο πυρετός κρατά συνήθως δύο 24ωρα και δεν είναι υψηλός. Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στις μεγάλες ηλικίες και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα σε αυτές τις κατηγορίες παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες.

Καλό είναι δε όπως είπε, όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές να κάνουν προληπτικά self test ώστε να μη μεταδώσουν άθελά τους τον ιό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, τόνισε ότι εκείνο που φοβούνται οι ειδικοί είναι να μη γίνει διασπορά από τους νεότερους στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν από επιπλοκές.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 71% οι νοσηλείες – Κάνει… πάρτι η Eris

Κορωνοϊός: Στο «προσκήνιο» και νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Στο προσκήνιο όμως, όπως είπε η κ. Παγώνη, έχει έρθει και ένα καινούριο στέλεχος -και αυτό υποπαραλλαγή της Όμικρον- στο οποίο δεν έχουν δώσει ακόμα ειδικό όνομα. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.86 το οποίο προκαλεί σνησυχία στην επιστημονική κοινότητα γιατί έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις.

Το νέο στέλεχος ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Μ. Βρετανία, Δανία, Ισραήλ αλλά έχει ξεκινήσει να ανιχνεύεται και στη βόρεια Αμερική.

Κορωνοϊός: Έξαρση λόγω της Eris – Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

«Τα εμβόλια πρέπει να περάσουν τρεις φάσεις. Να κλείσει ο φάκελος, να μπουν υπογραφές. Διαφορετικά κανείς μας δεν μπορεί να μιλάει για το αν θα κάνουμε ή δε θα κάνουμε εμβόλιο. Δεν έχουν τελειώσει οι φάσεις. Είναι τρεις εταιρίες που ασχολούνται και μεγάλες ομάδες επιστημόνων» είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με τα εμβόλια.

«Θα περιμένουμε από το φθινόπωρο», και θα όλα θα εξαρτηθούν από τις «επιτροπές εμβολιασμού που είναι αρμόδιες και βάσει των εντολών του ΠΟΥ, των επιστημόνων και των ομάδων που δούλεψαν πάνω στους εμβολιασμούς θα μας δώσουν τις πληροφορίες και θα προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. 

Κορωνοϊός: Η Eris και τι γνωρίζουμε για τις νέες παραλλαγές 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top